Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

5 ключових кроків розвитку кар’єри в епоху невизначеності

2022-12-28
626

Мало хто знає, що французький модельєр П’єр Карден перш ніж здобути славу у високій моді, 4 роки пропрацював бухгалтером і тому — став успішним бізнесменом. А всім відомий письменник О. Генрі був касиром та рахівником у банку, але через розтрату коштів потрапив за ґрати, де і розпочав літературну кар’єру. Тож, всілякі катаклізми та кризи, що останнім часом дуже часто трапляються — ще не привід плисти за течією. Навпаки, стрімкі зміни у світі можна обернути на користь кар’єрі. І ось 5 простих кроків, як це зробити.

  • Оберіть тип кар'єри, але будьте готові його змінити
  • Складіть кар’єрний план та проведіть SWOT-аналіз навичок
  • Розвивайте власний бренд та знайдіть наставника
  • Вийдіть за межі: навчання чи новий напрямок
  • Відстежуйте можливості та пропозиції на ринку праці

1. Оберіть тип кар'єри, але будьте готові його змінити

Зазвичай кар'єру уявляють як нескінченні сходи вгору. Це класичний вертикальний варіант, коли фахівець зростає до керівної посади. Але в часи невизначеності професійний шлях можна розвивати по-різному:

  • горизонтально — розвиватись як фахівець: нарощувати знання, розширювати функціонал та переміщуватись з однієї позиції на іншу;
  • діагонально — розвиватись в одній області, але в різних компаніях;
  • або навіть через слеш — поєднувати кілька напрямків діяльності або посад.

Як показали часи пандемії працювати можна не тільки в корпоративному форматі, але й з проєктами чи у віддаленому режимі. Так, за даними work.ua, наразі бухгалтер на дистанційній роботі може заробляти більше колеги, що працює в офісі. Також посада не завжди є гарантією великих доходів чи впливу в компанії: так бухгалтер зі знаннями МСФЗ та англійської може отримувати зарплатню на рівні фінансового директора.

Тож якщо у розміреному житті можна було обрати один формат кар’єри та щось планувати, то зараз необхідна неабияка гнучкість. Залежно від того, яка складається ситуація в компанії або на ринку праці, необхідно вміти швидко змінювати або комбінувати кар’єрні траєкторії та підлаштовувати їх під себе.

Візьмемо для прикладу кар’єру бухгалтера, який деякий час працює в одній організації.

  • Якщо компанія стабільно розвивається, фахівець може зростати вертикально до посади головбуха чи фінансового директора. Для цього він має розширити компетенції в тому ж управлінському обліку, внутрішньому аудиті чи МСФЗ. Навіть на випадок змін це дасть йому додаткові можливості в цій чи іншій компанії.
  • Або навпаки — фахівець може звузити компетенції чи навіть перекваліфікуватись, щоб стати фахівцем, що має попит, в іншій ніші або працювати на аутсорсі.

Наприклад, Олена Разінькова, яка переїхала з України в Польщу через повномасштабне російське вторгнення, прокладає свій професійний шлях діагонально. В рідному місті вона залишила власну бухгалтерську фірму, а сама влаштувалась у польську компанію фахівцем, де наразі веде управлінський та бухгалтерський облік. Поки це виглядає як «крок назад» у кар’єрі, але Олена планує в майбутньому відкрити власне бюро у Польщі. Тож, кар’єра — це професійна реалізація, яка можлива в усіх її варіантах та в будь-якому вигляді буде повноцінною.

2. Складіть кар’єрний план та проведіть SWOT-аналіз навичок

Чим складніші обставини, тим більше наш мозок потребує визначеності — хоча б приблизний план дій на випадок, якщо все піде не так. Це зменшує стрес та допомагає тримати рівновагу. Те ж саме стосується і кар’єри — вона також має розвиватись за планом поступового зростання або рятування ситуації. Як скласти такий план, розбирали з експертами в статті: «Як знайти роботу в кризу: план дій та рекомендації експертів».

Якщо коротко, у вас завжди має бути план на випадок відмови у довгоочікуваному підвищені або звільнення, щоб зміни не застали зненацька. А для цього потрібно:

  • визначити ціль, де ви бачите себе у професійній діяльності — на якій посаді чи в якій сфері (можна зробити ставки на галузі, що значно розвинулись під час пандемії — фармацевтика, ритейлери, освітні платформи тощо);
  • якщо складно визначити мету, можна зосередитись на тому, що ви можете або хочете робити;
  • переглянути вакансії, щоб з’ясувати вимоги роботодавців щодо бажаної посади;
  • окреслити дії та напрямок навчання, щоб посилити компетенції.

Щоб скласти кар’єрний план, корисно провести SWOT-аналіз особистості, а саме — аудит професійних та особистих навичок. Це допоможе визначити свої сильні, слабкі сторони як фахівця, зрозуміти, яким шляхом рухатись далі та обрати близьку сферу діяльності для реалізації.

SWOT-аналіз навичок та можливих викликів у роботі

Що аналізуємо

Питання для аналізу

Сильні сторони (Strengths)

Знання, освіта, професійні та особисті якості, що дають перевагу на ринку праці та допомагають досягти мети.

Які вже вміння, знання, освіту чи досвід ви маєте?

Які у вас є додаткові знання чи унікальний досвід? Іноземна мова, навички роботи у спеціалізованих програмах тощо.

Які властивості виділяють вас на тлі інших?

Чи можете ви працювати в різних дисциплінах/сферах?

Які досягнення маєте на цей час?

Слабкі сторони та вразливості (Weaknesses)

Людина не може бути спеціалістом в усьому. Тому знання слабких сторін допомагає обрати вектор розвитку та вчасно заповнити прогалини у знаннях.

Які робочі завдання вам некомфортно виконувати?

Наскільки освіта та отримані навички корисні в поточній роботі?

Що потрібно зробити, щоб отримати наступну посаду, роботу? Можливо, отримати новий досвід, пройти курси або вивчити іноземну мову.

Чи є негативні звички, що заважають роботі? Запізнення, конфліктність, відсутність стресостійкості тощо.

Можливості (Opportunities)

Зовнішні обставини, які найчастіше не можна змінити, але ними можна скористатися.

В якому стані перебуває сфера вашої діяльності? Яку перевагу це дає і чи є у вас корисні контакти в цій сфері?

Які зміни спостерігають в індустрії та в країні в цілому?

Які технології з’явились у вашій галузі та чи можете ними скористатись?

Які помилки можете виділити з невдалого досвіду колег з вашої сфері?

З якими викликами ви стикались в роботі, та що вам допомогло їх подолати?

Загрози (Threats)

Якщо зовнішніх загроз уникнути неможливо, то потрібно хоча б підготуватись до них.

З якими складнощами найчастіше стикаєтесь під час виконання робочих обов'язків?

Чи є у вас прямі конкуренти, наприклад, на шляху до підвищення?

Як ви будете діяти на випадок звільнення або якщо надовго залишитесь без роботи?

Чи можуть ваші слабкі сторони завадити кар’єрі?

Проаналізувавши себе таким чином, можна легко зрозуміти, над чим треба попрацювати найближчим часом, щоб бути готовим до змін та найгірших сценаріїв.

Якщо виникають труднощі з визначенням сильних чи слабких сторін, можна запитати у колег, вони точно підкажуть. Або пройти наші безкоштовні тести, які допоможуть виявити прогалини в знаннях та обрати вектор розвитку на майбутній рік.

3. Розвивайте власний бренд та знайдіть наставника

Розвиток персонального бренду складається з того, як фахівець поводиться в професійному середовищі: що говорить, що робить, як себе презентує та що інші про це кажуть. Тому, якщо ви хочете стати не просто фахівцем, а брендом, важливо вести акаунти в соцмережах та постійно поповнювати професійне портфоліо. Як це краще зробити — розбирали в статті «Портфоліо VS резюме фінансового спеціаліста».

Щоб побудувати персональний бренд, можна рухатись різними напрямками: писати книжки, проводити вебінари, вести блог або стати для когось наставником. Додаткова діяльність може буде певною подушкою безпеки та допоможе професійно не вигорати. Але головне, щоб всі напрямки діяльності були між собою пов’язані — тематично та стратегічно.

Інший бік персонального бренду — це мережа контактів. Вас мають знати та рекомендувати. В деяких випадках побудова міцної основи професійних зв’язків має дійсно вирішальне значення: коли необхідна допомога, професійна порада чи треба швидко знайти роботу.

Щоб було кому за вас замовити слівце, необхідно:

  • просити клієнтів або колег залишати відгуки на вашій сторінці в LinkedIn;
  • коментувати пости експертів у Facebook;
  • приєднуватись до професійних спільнот у соцмережах;
  • відвідувати вебінари, де є колеги з вашої сфери;
  • постійно підтримувати зв’язок з людьми, які можуть вам допомогти.

Нетворкінг допомагає стати більш гнучким — навчитись просити про допомогу, звертатись до незнайомих людей, шукати точки спільної вигоди. Виробити ці корисні навички можна також під час пошуку ментора — власного наставника у професії та кар’єрі. Надійним порадником може стати будь-який крутий фахівець: керівник, колега чи інший експерт із вашої сфери, який досяг певних успіхів у кар’єрі чи побудував персональний бренд. Плюси менторства в тому, що більш досвідчений колега допомагає розвинути професійні навички, необхідні для наступних кроків у кар’єрі, та може дати корисні поради із власної практики.

4. Вийдіть за межі: навчання чи новий напрямок

Плануючи кар’єру сьогодні, важливо розуміти, що професії трансформуються, автоматизуються та зникають. Тому вже не вийде, як раніше, працювати все життя в одній галузі чи на одній посаді. За даними Бюро статистики праці США, протягом свого трудового життя в середньому людина змінює роботу 5-7 разів. Але зараз, через велику кількість доступних варіантів кар’єри та видів професій, може бути нормальним змінювати роботу чи не кожні 12 місяців (розповідають експерти World Economic Forum у Звіті про майбутнє робочих місць).

Одне місце роботи вже не може забезпечити одночасно достатню компенсацію, професійне зростання, реалізацію та головне — стабільність. А вузька спеціалізація може в якийсь момент стати обмежувальним фактором, особливо під час активної цифровізації бізнесу.

Так було у студентки Алли Оренчак, яка працює керівником відділу внутрішнього аудиту. Вона починала зі складського обліку, а потім перейшла в аудит, де швидко зросла до посади керівника. Але в якийсь момент зрозуміла, що їй не вистачає знань для роботи, бо професія дуже швидко змінюється. Зі слів студентки, щоб зараз працювати внутрішнім аудитором, вже недостатньо просто звіряти данні. Потрібно проводити глибшу аналітичну роботу з виявлення та виправлення помилок.

Фінансовий директор Анна Шадріна вирішила опанувати інструменти цифровізації бізнесу, бо відчула, що світ кудись рухається, а вона поки не в ньому. Після навчання Анна почала по-новому дивитись на внутрішні процеси у відділі, почала з цифрування статистики та оцінки часу на підготовку контрактів, що прискорило цифрову трансформацію відділу та компанії.

Отже, щоб постійно рухатись, треба навчатись. Можливо, у вашій компанії проводять навчання або компенсують витрати на професійні курси. Чому б не скористатись можливістю оновити знання? Або ви можете самостійно знайти необхідну програму навчання та рухатись за власним планом. Для цього можна підібрати 2-3 курси або професійну сертифікацію, які підсилять ваші компетенції, та спланувати навчання на наступний рік.

Якщо ви маєте пристрасть до нових викликів, ви можете взятись за щось нове — суміжний напрямок у діяльності або спробувати себе у більших проєктах та ролях. Хто зна, можливо це буде поштовхом до суттєвих змін у кар’єрі та надасть нові зв’язки, які знадобляться під час змін.

Що ж може завадити вийти за межі? Переконання, що у вас вже є достатній професійний досвід. Але треба пам’ятати: чим більше експертизи в одній галузі, тим частіше треба прокачувати суміжні знання, щоб залишатись конкурентоспроможним фахівцем та завжди бути готовим до змін. Бо якщо завтра професія почне трансформуватись, ви зможете швидко зорієнтуватись, чого треба навчитись наступного місяця або року, щоб в ній залишитись.

5. Відстежуйте можливості та пропозиції на ринку праці

Можна чекати змін, а можна активно до них готуватись або створювати їх власноруч. Наприклад, дізнатись у керівника або HR-менеджера, які наразі є можливості в організації, які проєкти планують запустити найближчим часом або попросити додаткові завдання, до яких у колег не доходять руки.

Так ви зможете розвиватись у межах компанії без будь-яких ризиків:

  • якщо щось не вийде, ви нічого не втрачаєте, але у вас з'явиться новий досвід;
  • якщо впораєтесь, зможете отримати підвищення, більшу зарплатню або поповните портфоліо новими кейсами.

Інший спосіб підготуватись до змін — відстежувати вакансії та ходити на співбесіди.

Така розвідка допомагає дізнатись, які навички критично важливо напрацювати, щоб залишатись фахівцем, що має попит у своїй сфері. На співбесідах може виявитись, що для наступного кар’єрного кроку ви все маєте, але треба прокачати якісь специфічні навички. Або навпаки, виявиться, що всі уявлення про нову роботу або посаду були лише у голові, а в реальності — значно вищі вимоги.

До речі, відстежувати актуальні вакансії у фінансах можна не тільки на job-сайтах. Професійні організації також мають власні ресурси з вакансіями та кар’єрними порадами:

  • сайт працевлаштування від ACCA, на якому можна знайти роботу в будь-якій галузі та країні світу, а також кар’єрний навігатор з дослідженнями та рекомендаціями щодо професійного розвитку;
  • вакансії від CIMA — є пропозиції для менеджерів, фахівців з управлінського обліку, аналітиків тощо;
  • в діловій соцмережі LinkedIn є цілий розділ з вакансіями, де можна налаштувати пошук пропозицій за тегами та розмістити резюме.

Проходження співбесід допомагає розвіяти ілюзії щодо бажаної роботи, покращити свої презентаційні навички, визначити власні можливості та вартість на ринку праці. А також перестати боятись звільнення, бо вже буде відомо, що вас очікує поза компанією та як треба діяти у разі змін. А як краще підготуватись до співбесід та презентувати себе у резюме — дізнайтесь із відео кар’єрного консультанта на нашому ютуб-каналі. Також приєднуйтесь до спільнот із представниками своєї професії, щоб відстежувати стан сфери, наприклад, до нашого ком’юніті FinХаб.

Тож, іноді нестабільність та нові виклики можуть піти на користь кар’єрі. І все що потрібно — лише бути до них готовим: слідкувати за ознаками нестабільності та випереджати їх, шукати нові можливості для реалізації вмінь та постійно навчатись. І якщо сьогодні чи завтра щось станеться, з вами буде цінний багаж умінь, який допоможе не боятись змін, а рішуче діяти.


Поповнювати знання та отримувати гнучкі навички краще із експертами вашої галузі. Оберіть курс необхідного напрямку та почніть навчання з першого безкоштовного уроку, який є в кожному нашому курсі.