Автор:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Слеш-кар’єра у фінансах: як поєднувати кілька професій та залишатись ефективним

2023-01-18
716

Григорій Сковорода був філософом, поетом та педагогом, а Леонардо да Вінчі — одночасно митцем, винахідником, вченим та письменником. Раніше таких універсальних людей називали поліматами та геніями, а зараз просто б сказали, що вони будують слеш-кар’єру. Що це за кар’єра, як її розвивати та чи можна досягти успіху, поєднуючи кілька професій — розбираємось разом із кар’єрною консультанткою Катериною Заславською та надихаємось прикладами наших випускників. 

  • Що таке слеш-кар’єра та кому вона підходить
  • Які професії можна поєднувати у фінансах та поза ними
  • Що дає слеш-кар’єра та можливі складності на цьому шляху
  • Як зробити слеш-кар'єру та з чого почати
  • Що думають про слешерів роботодавці?

Що таке слеш-кар’єра та кому вона підходить

Слеш-кар'єра — це коли фахівець успішно поєднує кілька професій або видів діяльності. Наприклад, розвивається як «бухгалтер/аудитор» або працює одночасно як «економіст/аналітик/консультант». Власне, написання професій через косу риску (/), тобто слеш, і лягло в основу назви явища, а людей, що будують паралельні кар’єри, відповідно називають «слешерами».

Слешери можуть працювати в кількох компаніях одночасно, поєднувати корпоративну кар’єру з приватною практикою або отримувати дохід з різних видів діяльності. Наприклад, вдень працювати на фултайм, а ввечері сидіти на фрілансі чи займатись прибутковим хобі. Яскравий приклад серед знаменитостей — співачка Леді Гага, що реалізується поза сценою як продюсер, дизайнер та ще й знімається у кіно. У бізнесі — це відомий мільярдер Ілон Маск, який доволі вдало поєднує навички інженера та бізнесмена. 

Сама ідея паралельної кар’єри не нова. Вперше про це явище заговорили у 2007 році, коли журналістка Марсі Албохер випустила книгу про слеш-кар’єру під назвою «One Person/Multiple Careers» («Одна людина/Багато кар'єр»). До виходу цієї книги як тільки слешерів не називали: мультипотенціали — люди з безліччю здібностей, або polywork — ті, що працюють на кількох роботах. 

А через 10 років це явище стало справжнім трендом на ринку праці. За даними рекрутингової компанії Coople, вже у 2018-му кожен п'ятий міленіал у Великій Британії мав дві роботи та більше. А в Китаї у 2020-му, як пише медіа CGTN, слешерів було понад 80 мільйонів. 

Кар’єрна консультантка і коуч Катерина Заславська, вважає, що кар’єра через слеш — це неминучі еволюційні зміни, які необхідні для адаптації фахівців у мінливому світі:

- Існує багато досліджень про те, що за життя сучасна людина може змінити до 7 професій. Тобто це нормальна історія. І це не означає, що вчора я був HR-менеджером, а завтра вже директор з персоналу. Ні, це про те, що вчора я був ветеринаром, а сьогодні журналіст. Тому що ми живемо в дуже крихкому та непередбачуваному світі, до якого треба пристосовуватися. Слеш-кар’єра — це цілковито еволюційний крок до того, щоб люди змогли підтримувати якість життя та адаптуватись до нових умов. 

Вважається, що слеш-кар’єра в першу чергу задля задоволення. Наприклад, вам подобається бути фінансовим директором, але при цьому ви відчуваєте, що можете ще й навчати людей, надавати консультації, вести тренінги. Тому стаєте паралельно консультантом з фінансів. Також ця кар’єра допомагає захистити себе та зберегти стабільність, бо в мінливому світі дуже легко втратити роботу. А коли ви маєте, як мінімум, другу роботу з розвиненою в ній клієнтурою або власним брендом, це вас підсилює та допомагає краще адаптуватись до постійних змін.

Причин, чому люди обирають кілька професій одразу, може бути досить багато:

  • цифровізація бізнесу та розвиток штучного інтелекту — професії зникають та змінюються;

  • масовий перехід на фриланс — за підрахунками компанії Statista, до 2027 року лише у США на фриланс перейдуть 60% населення;

  • зміни на ринку праці — серед 5 трендів глобального ринку праці у 2022 році World Economic Forum назвав саме мобільність талантів, яка передбачає охоплення кількох професій одночасно або світчерство — перехід в кардинально нову професійну галузь.

Але, мабуть, найголовніша причина — це все ж таки гроші. У своїй книзі Марсі Албохер пише, що слеш-робота в першу чергу забезпечує фахівцеві економічну стабільність завдяки створенню кількох джерел доходу.

Тож, до слеш-кар’єри найчастіше вдаються ті фахівці, які:

  • хочуть заробляти більше;

  • пробують себе в різних професіях та шукають справу до душі;

  • давно у професії та хочуть поступово перейти в іншу сферу діяльності;

  • прагнуть реалізувати кілька різнобічних інтересів та навичок;

  • працюють за гнучким графіком та мають час на приватну практику чи хобі. 

Слеш-робота дає багато переваг, але як реалізувати таку кар’єру у фінансах?

Які професії можна поєднувати у фінансах та поза ними 

Розвивати слеш-кар’єру можна по різному: йти лише в межах фінансів, поєднуючи кілька професій, або паралельно з фінансовим напрямком опановувати суміжні галузі та види діяльності. 

Перший шлях обрала Євгенія Гавриліченко, випускниця нашої академії. Вона розвивається у фінансах та залучена у багатьох проєктах. Працює доцентом в одному університеті на кафедрі фінансово-економічної безпеки, обліку та аудиту. Одночасно займається консалтингом — консультує власників бізнесу, та працює бухгалтером у мережі магазинів. При цьому Євгенія постійно навчається та шукає нові можливості. Після проходження курсу професійного внутрішнього аудитора, вона відгукнулась на пропозицію польського колеги та приєдналась до нового проєкту з дослідження професії аудитора.

Інша випускниця Ірина Сокиринська теж понад 20 років викладає фінанси та одночасно займається бізнес-консалтингом. Але після отримання диплома ДипІФР, вона вирішила залишити викладання та працювати як фінансовий фахівець. Бо вища школа в країні переживає не найкращі часи, а міжнародний диплом з МСФЗ надає неабиякі перспективи для корпоративної кар’єри. 

Не менш розповсюджений варіант — це поєднання кількох посад в одній чи в різних компаніях. Найпоширеніший випадок, коли головний бухгалтер виконує функції фінансового директора на одній посаді. Випускниця Ольга Квашніна розповідала в інтерв’ю, як їй це вдається: за її словами, в компанії вона одночасно веде фінансовий та управлінський облік, а також займається плануванням і аналітикою.

Нерідко зустрічаються і світчери у фінансах — хто кардинально змінює професії. Наприклад, фахівець був бухгалтером, потім став внутрішнім аудитором, а зараз працює фінансовим менеджером — і все це у різних компаніях. 

Але найцікавіші комбінації все ж виникають на стику абсолютно різних сфер. У професійній мережі LinkedIn є сторінки фінансових фахівців, які встигають працювати економістом в одній компанії, а в іншій бути HR-менеджером. Або тих, хто вдень працює бухгалтером та веде кадровий облік, а у вільний час викладає власні мовні курси. Також нерідко можна зустріти фінансових фахівців, що переходять у фінтех, IT, як бізнес-аналітики або CDTO, що очолюють цифрову трансформацію в компанії.

Чи є ефективними такі поєднання? Як діляться самі фахівці, отриманий досвід у фінансах потім їм дуже допомагає в інших професіях. Наприклад, якщо фахівець працював у банківській сфері, був фінансовим консультантом, а потім перейшов у сферу HR і став менеджером з персоналу, він зможе розрахувати прибутковість бізнесу, проєкту чи окремого співробітника. Це підвищує його цінність для роботодавця та відкриває шлях до посади HRD або власного бізнесу.

Що дає слеш-кар’єра та можливі складності на цьому шляху

Слеш-кар’єра має багато переваг, серед яких і гроші, і всебічний розвиток. Також для багатьох людей це можливість знайти баланс у діяльності та закрити потреби у реалізації ідей, талантів чи у взаємодії з людьми. Але така модель кар’єри не позбавлена і певних мінусів. 

Переваги та недоліки слеш-кар’єри

Переваги 

Недоліки

  • Фінансова надійність. Якщо одна робота з якоїсь причини перестане приносити гроші, інше джерело доходу допоможе пережити скрутні часи.

  • Витрата ресурсів. Особливо на початку опанування другої професії або фрилансу. Знадобиться час і гроші на навчання та готовність на перших етапах працювати лише на портфоліо.

  • Менше ймовірність вигоріти. Маючи кілька професій, завжди можна переключитись з однієї роботи на іншу та менше втомлюватися.

  • Упереджене ставлення з боку роботодавців. Поки ще існують думка, що справжній експерт може бути тільки вузьким спеціалістом. Але досвід та кейси можуть розвінчати цей міф.

  • Освоєння нових навичок. Слеш-кар’єра стимулює постійно навчатись, а навички з однієї сфери діяльності завжди можуть стати у пригоді в іншій. Така кросфункціональність суттєво підвищує статус фахівця та ефективність в роботі.

  • Дисципліна. Щоб охоплювати одночасно кілька діяльностей, треба бути доволі організованою людиною, уміти управляти часом та тримати рівновагу, щоб не перевтомлюватись. 

  • Розширення ділової мережі. Слешери постійного стикаються з новими людьми із різних галузей та мають міцні професійні зв’язки. Це особливо важливо для фрилансерів і тих експертів, що працюють на аутсорсі.

  • Зниження працездатності. Може так статись, що при переході в паралельну кар’єру, перша просяде за всіма показниками. Тож, щоб всюди встигати, доведеться швидко перемикатись та розподіляти сили між проєктами.

Тож, поєднуючи кілька робочих місць, можна поступово перейти на новий кар’єрний трек, нічим не ризикуючи. Але, не дивлячись на більшість переваг, слеш-кар’єра — варіант не для всіх. Вона підходить лише тим, хто володіє навичками самоменеджменту та здатен швидко перебудовуватися. З плюсів — таким людям набагато простіше знайти себе в сучасному світі. 

Ось ще кілька очевидних переваг, властивих універсальним людям:

  • Вміння генерувати нові ідеї — зміна діяльності та кола інтересів допомагає краще знаходити свіжі ідеї та отримувати більше задоволення від роботи.

  • Швидкість мислення та реакцій — слеш-кар’єристи набагато ефективніше справляються з незнайомими та складними завданнями.

  • Самокритичність та здатність до навчання. Таких людей не бентежить власна недосвідченість, бо на відміну від любителів зациклюватися на одній справі, слеш-кар'єристи не бояться навчатись та займатися новими справами.

  • Простіше підлаштовуються до змін, бо самі швидко змінюються. 

  • Допитливість також позитивно впливає на високий рівень адаптивності таких фахівців.

Але таким людям дуже важливо вміти зберігати баланс між роботою та особистим життям, та іноді брати перерви на відпочинок. Тож, як краще будувати таку кар’єру, щоб не вигоріти?

Як зробити слеш-кар'єру та з чого почати

Щоб паралельна кар’єра була в радість та приносила свої дивіденди, необхідно підходити до неї поетапно, поступово набираючи оберти. Ось що радить експерт Катерина Заславська:

- Слеш кар’єра не починається на рівному місці. Зазвичай, у людини є якась потреба, внутрішнє відчуття, що вона готова до чогось нового. Тому перше, що потрібно зробити — вміти це розгледіти та зрозуміти, до чого тягнеться душа. Бо найчастіше слеш-кар’єра виростає з тих навичок, що вже є. 

По-друге, треба подивитись на свої сильні сторони, що вже вмієте, що знаєте краще за інших. Та спробувати піти в цьому напрямку, щоб їх розвинути. Деякі фахівці готові, наприклад, одразу почати надавати консультації з якоїсь теми, а комусь необхідне додаткове навчання, особливо, якщо фахівець переходить до нової області. Тому важливим етапом у побудуванні слеш-кар’єри, яким би класним не був фахівець у своїй сфері, полягає в тому, щоб адекватно оцінити свої уміння та знання. За необхідності пройти додаткове навчання, щоб стати по-справжньому сильним фахівцем в новій галузі.

Третє — це заявляти про себе. Мені здається, це найскладніший пункт для більшості людей. Хтось може боятись, наприклад, що роботодавець щось не так подумає, на кшталт “як ти можеш ще десь працювати?”. Тому важливо вміти заявляти про себе, а також знайти зручний та ефективний спосіб це зробити, починаючи вже з навчання. Це можуть бути соцмережі або фріланс-біржі, якщо людина виходить на проєктну роботу чи аутсорс. Почати з того, що говорити про себе, хто ви — не соромитись називати себе в новій ролі. А по-друге, збирати портфоліо та кейси. І чим раніше людина почне, тим краще. 

Спочатку це буде шлях донатів, безкоштовних завдань для отримання рекомендацій, зворотного зв’язку та досвіду. Не виключено, що на початку доведеться багато працювати: вечорами або на вихідних. Треба бути до цього готовим. Але це той етап, через який треба пройти, щоб отримати необхідний досвід, знання, розуміння себе у новій сфері. А вже потім знайти баланс між наявною кар’єрою і тією, яку вирішили розвивати паралельно.  

Тож, перше, що треба зробити — це розглянути сфери діяльності, в яких вже є деякий досвід або розвинуті навички. Допоможуть в цьому наші безкоштовні тести за різними фінансовими та діджитал напрямками. Продовжити розвиток можна буде на онлайн-курсах — в кожному з них є безкоштовний перший урок для знайомства з навчанням та обраною темою. Скористайтесь цим також. 

Де можна заявити про свою нову кар’єру? 

  • По-перше, це професійна соціальна мережа LinkedIn, в якій можна познайомитись з колегами та експертами нової сфери, знайти клієнтів чи другу роботу. Як правильно просувати себе у цій мережі, розбирали у статті «Linkedin для фінансистів: інвестуйте у свою кар'єру». 

  • Можна вести професійні блоги на Facebook, у Tik-Tok або зробити бізнес-сторінку в Instagram, все залежить від напрямку діяльності. 

  • Або розмістити своє резюме на сайтах з пошуку роботи з поміткою віддаленої або проєктної роботи.

Якщо це перехід на аутсорс, можна шукати клієнтів серед знайомих або піти на біржі фрилансу. В Україні найбільш відомі: kabanchik та freelancehunt — на них можна надавати послуги з менеджменту, фінансів, перекладу тощо. Якщо гарно володієте англійською, підійде міжнародна платформа upwork — там можна заробляти погодинно або отримувати гонорар за виконане завдання. Такі біржі дозволяють спробувати себе в новій ролі з меншим ризиком — якщо щось не сподобається чи піде не так, завжди можна відмовитись. Або брати завдання лише коли є на це сили. 

Що думають про слешерів роботодавці?

Раніше компанії намагалися не наймати слешерів, побоюючись, що вони не надаватимуть їхній роботі пріоритет, можуть перейти до конкурентів або у них просто не вистачить сил на все. Та сприймали таких мультипотенціалів як легковажних, непрофесійних фахівців, що скачуть з однієї сфери в іншу. Але зараз, в часи змін та непередбачуваності, кар’єрні переходи та поєднання професій вже сприймається більш позитивно. 

Роботодавці все більше бачать плюсів у такому підході, бо слешери дуже працьовиті. У них краще розвинена креативність, підприємницькі здібності, здатність до навчання та багатозадачність. Такий співробітник не буде просиджувати робочі години, бо особисто зацікавлений швидко зробити свою роботу. Тому він з легкістю зможе не тільки автоматизувати всі можливі завдання, але й запропонує, як їх покращити. 

Хоча не всі роботодавці ще цінують ці різноманітні можливості слешерів, вважаючи їхній професійний дрейф нестабільним. Тому, експерт радить всім майбутнім слешерам вчитись презентувати себе і вести перемовини з роботодавцями. А головне, працювати над собою та позбуватись сумнівів:

- На сучасному ринку роботодавці ще не до кінця готові до розуміння слеш-кар’єри. Доволі багато старомодних компаній, які вважають, що робота має бути одна, а працівник має бути лояльним і більше ніде не працювати. Але слеш-кар’єра — це неминучий розвиток ринку праці. Хто в першу чергу має рухати цю концепцію на ринку? 

Власне самі фахівці, які в ній працюють: своїм прикладом та успішними перемовами з роботодавцями. Я б радила не ховати від свого роботодавця той факт, що ви ще десь працюєте або плануєте розпочинати слеш-кар’єру. А все-таки поспілкуватись з ним та пояснити, чому це важливо для вас і що у роботодавця не буде при цьому ніяких ризиків. І показати своїм прикладом, що це можливо. Думаю, це буде одним з найкращих способів змінювати увагу ринку праці на те, що слеш-кар’єра — це не страшно для роботодавця. 

Але, я бачу проблему розвитку слеш-кар’єри не в зовнішніх факторах, бо з роботодавцями можна домовитись, можна навчитись за новою спеціальністю та запуститись. Інше питання — це внутрішня боротьба, яка часто переслідує слешерів. Це боротьба зі страхами, сумнівами, невпевненістю. З помилками, якими зробили, та розчаруваннями в собі. Це справжнє поле боротьби для тих, хто починає паралельну кар’єру у свідомому віці. Бо коли ми будували першу кар’єру, ми були молоді, недосвідчені, все було легко та нічого втрачати. Другий успіх та друга кар’єра може здаватись складнішою. 

Тому я б радила тим, хто збирається розвиватися в паралельних двох напрямках, заручитись підтримкою коуча або друга, які будуть допомагати рухатись вперед у моменти ступору, прокрастинації та страху, бо вони 100% будуть. Коли захочеться все кинути, виникне розчарування та нерозуміння, нащо я все це роблю. І тоді потрібна буде підтримка, щоб піднятись та рухатись далі.  

Тож, сучасний світ майже не залишає шансів довго бути в одній спеціальності. А постійно підштовхує до опанування нових сфер і професій. Слеш-кар’єра дозволяє це робити поступово та із задоволенням: спочатку впевнено відчути себе в одній професії, а потім розпочати свій шлях до іншої, до якої лежить душа. Головне пам'ятати, що такий підхід має приносити не тільки гроші, але й задоволення без хронічної втоми та вигорання. 

Почніть слеш-кар’єру з навчання! Обрати напрямок допоможуть безкоштовні модулі в наших курсах. Запишіться на будь-який курс та отримайте доступ до пробного модуля, щоб обрати напрямок для розвитку та спробувати себе у новій сфері.