Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

ТОП-9 навичок бухгалтера, з якими він буде нарозхват

2022-07-05
1110

Що крім податків, документообігу та проводок повинен знати та вміти фінансовий фахівець, щоб залишатися конкурентоспроможним та затребуваним? У цій статті ми виділили ТОП-9 навичок, з якими будь-який роботодавець захоче негайно забрати бухгалтера до своєї команди.

1. Вміння знижувати податкове навантаження компанії

Результати опитування директорів та HR-менеджерів показали, що знання та вміння застосовувати на практиці різні способи легальної податкової оптимізації — це сьогодні найпопулярніша навичка бухгалтера. Вона обійшла навіть таку професійну якість як реальний досвід роботи. Практично кожен роботодавець (89%) не просто хоче, а й цілеспрямовано шукає для своєї компанії спеціалістів такого рівня.

Керівництво далеко не завжди орієнтується у системі оподаткування. Тому від сучасних бухгалтерів потрібні не тільки знання самих методів та отримання вигоди від їх впровадження, а й прогноз усіх ризиків, можливих негативних наслідків як для компанії, так і для директора.

При цьому лише 40% бухгалтерів мають практичний досвід скорочення податків. Решта планують, і що найголовніше, всерйоз націлені освоїти специфіку податкового планування та оптимізації.

2. Професійний досвід, новаторське мислення і
потяг до підвищення кваліфікації

Більшість роботодавців потребують бухгалтерів-практиків, здатних швидко адаптуватися до ринкових умов, що динамічно змінюються, і нововведень законодавства. Вартість кандидата зростає, якщо він працював у сфері зовнішнього чи внутрішнього аудиту. Але цей чинник розглядається як перевага, а не як необхідність.

Безперечно, досвід роботи важливий. Проте сьогодні роботодавці дещо змінили тактику відбору кандидатів на фінансові посади. Багато хто з них може заплющити очі на відсутність професійного досвіду у бухгалтера, якщо у нього є іскра в очах і бажання прямо на співбесіді поринути в роботу. Сьогодні у амбітного бухгалтера-новатора з палаючими очима, свіжими ідеями та прагненням до професійного розвитку вдвічі більше шансів отримати престижну високооплачувану роботу, ніж у безініціативного кандидата-консерватора, хоч і з багаторічним досвідом роботи.

Професійний досвід, у розумінні керівництва, тісно переплітається із постійним підвищенням кваліфікації. Перевагу на співбесідах отримують саме ті фахівці, які мають дипломи, атестати, сертифікати, що підтверджують актуальність знань у сфері бухгалтерського, податкового та управлінського обліку, фінансового менеджменту, внутрішнього аудиту та ін. .

3. Здатність взяти на себе ключові обов'язки фінансового директора (CFO)

Вміння аналізувати та давати оцінку фінансово-господарській діяльності компанії, розраховувати фінансові показники, прогнозувати розвиток бізнесу, займатися бюджетуванням та ціноутворенням. Фактично — це робота фінансового директора. Але ні для кого не секрет, що сьогодні ці функції благополучно перекладають на плечі головбухів і бухгалтерів, щоб заощадити ще на одному топовому фахівці.

Отже, щоб бути конкурентоспроможним та затребуваним, потрібно виходити за рамки бухгалтерського функціоналу та вчитися мислити масштабніше. Не просто вчасно складати звітність, а й будувати фінансову політику компанії. Не просто оцінювати рішення, а й брати участь у їхньому ухваленні та реалізації. Тому, зі 100% впевненістю можна стверджувати, що «бухгалтер-фіндир» в одному фахівці — це опора, права рука та довірча особа генерального директора.

Ба більше, для самих бухгалтерів це також величезний плюс! Вони повністю володіють інформацією про фінансове становище компанії і точно ніколи не зіткнуться з такою усталеною проблемою, як професійний конфлікт між бухгалтерами і фінансовими менеджерами.

4. Навички управлінського обліку

Досвід постановки управлінського обліку, ведення управлінської документації та ухвалення управлінських рішень безпосередньо пов'язаний із вищеописаною навичкою. Такий облік дозволяє швидко відповісти на запитання: наскільки ефективно спрацювала компанія минулого місяця? Який із видів діяльності чи відділів приніс найбільший прибуток і, що найважливіше, чому? Які підрозділи спрацювали у плюс, а які в мінус? Наскільки привабливе підприємство для кредиторів та інвесторів? Для отримання достовірної інформації про реальний стан справ у компанії необхідно мати доступ до всіх фінансових документів. Це означає, що тут доведеться заринати у бухгалтерські нетрі. Ну а хто, як не бухгалтер, найкраще впорається із цим завданням. Звідси й високий попит — 70% роботодавців сьогодні потребують спеціаліста з такими навичками.

5. Комунікабельність та вміння працювати в команді

Комунікативні навички, лідерські задатки, новаторське мислення та здатність стратегічно мислити — ці якості сьогодні є критично важливими для бухгалтерів, які претендують на солідну посаду та високі доходи. Взагалі фінансовий фахівець — це людина, яка змушена постійно взаємодіяти з усіма: з керівництвом та співробітниками компанії, з представниками кредитних організацій, з податковими органами, постачальниками, інвесторами, акціонерами та ін. Якщо вона важко йде на контакт і постійно занурена виключно у свої обов'язки — це привід стривожитися.

Бухгалтерія — це окреме царство у компанії. Однак, у розумінні роботодавців цінний бухгалтер — це не той, хто зациклений лише на цифрах, паперах та обліку, це людина, яка мислить масштабно, бачить усі бізнес-процеси компанії, вміє добре ладнати з іншими учасниками команди. Для нього важливо вміти ухвалювати серйозні рішення та не боятися брати на себе відповідальність за них. Сьогодні важливіше бути командним гравцем, зігратися з іншими — і згодом цьому приділятиметься все більше значення.

6. Вміння говорити зрозумілою директору мовою

Вміння роз'яснити складні речі простими словами — справді цінна навичка. А тому бухгалтер, який здатний дохідливо донести до керівника робоче питання без професійного сленгу, є знахідкою для будь-якого директора. І не лише для директора, а й для колективу загалом. Адже куди біжать співробітники із запитаннями? Звісно у бухгалтерію.

7. Використання IT-технологій для підвищення продуктивності роботи

У 21 столітті комп'ютерний бекграунд повинен мати кожен фахівець, але для головбухів та бухгалтерів це просто must have, оскільки вони за родом діяльності змушені працювати з величезною кількістю інформації. І цю інформацію потрібно вміти аналізувати, обробляти та ефективно використовувати під час ухвалення рішень.

На думку експертів, володіння цифровими технологіями є необхідною умовою для успішного розвитку фінансових фахівців. Більшість директорів упевнені, що в майбутньому багато стандартних бухгалтерських операцій і завдань буде автоматизовано. І без технічної грамотності процеси автоматичного збору та обробки даних стануть надто складними та заплутаними, внаслідок чого підштовхуватимуть до марної витрати ресурсів та негативно відбиватимуться на продуктивності роботи.

8. Швидка адаптація до зовнішніх змін

Управління змінами та ризиками — це риса характеру, яка ще нещодавно не користувалася попитом і не цінувалася роботодавцями. Але в умовах мінливої економіки та постійних нововведень законодавства директори все частіше потребують фахівців, які стали б «двигунами змін» і могли б легко впровадити будь-які перетворення чи реформи в облікову політику компанії.

Сьогодні для бухгалтерів не так важливо перебувати у постійній готовності до радикальних змін зовнішнього середовища, скільки вміти постійно жити у перехідному стані, налаштовуватись на постійні вдосконалення та спокійно реагувати на нестабільність. Так, дійсно, ринкові зміни кидають новий виклик бухгалтерам, але при цьому надають їм нові можливості для розвитку.

9. Знання міжнародних стандартів (МСФЗ)

Міжнародні стандарти фінансового обліку – це квиток до вищої ліги для будь-якого спеціаліста. У бухгалтері, який володіє МСФЗ, керівник бачить людину, здатну підвищити рівень всебічної довіри до її компанії. Він чудово розуміє, що фінансова звітність, яка відповідає міжнародному формату, може стати магнітом для вигідного фінансування та залучення зарубіжних інвестицій. В результаті компанія зможе успішно вийти на світовий ринок, бути конкурентоспроможною та навіть вирватися в лідери.

Опанувати практику роботи за МСФЗ це все одно, що вивчити універсальну міжнародну мову фінансистів усього світу. За прогнозами експертів, бухгалтери, які не опанують міжнародні стандарти протягом найближчих 2-3 років, перестануть цінуватися роботодавцями. Без цих знань вони не зможуть ефективно працювати ні на закордонні, ні на вітчизняні компанії.

Вивчіть МСФЗ за власним графіком, не виходячи з дому! Пройдіть комплексний курс «ДипІФР. Гарантія», щоб освоїти теорію та практику застосування МСФЗ та підготуватися до офіційного іспиту на диплом АССА DipIFR (rus). Зареєструйтесь та пройдіть 1-й модуль курсу безкоштовно!

Переглянути програму курсу «ДипІФР. Гарантія»
Яку навичку бухгалтера більше цінують роботодавці?

Рекомендуємо пройти:

Тест для пользователей Excel

Тест для пользователей Excel