Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Чи потрібна українському бухгалтеру нострифікація дипломів для роботи в Польщі

2022-07-13
623

Студенти першого набору курсу з бухобліку в Польщі користуються перевагами групового чату та періодично запитують про різні нюанси з навчання та працевлаштування. Найчастіше ставили питання стосовно нострифікації дипломів. Щоб раз і назавжди розібратись із ним, ми підготували цей матеріал про нострифікацію та нюанси, які диктують європейські закони. Як виявилось, до 2006 року питання про визнання українських дипломів у Польщі регулювала угода, укладена ще в кінці ХХ століття між Польщею та країною, якої вже, на щастя, не існує (СРСР). Яка угода діє після 2006 року? Що таке нострифікація? Чи необхідно її проводити українським бухгалтерам? Відповіді на ці питання зібрані у статті та мають порадувати багатьох фахівців.

Що таке нострифікація

Нострифікація – процедура визнання іноземних документів про освіту та їх юридичної сили на території держави. Її проводять за допомогою встановлення відповідності заявлених освітньо-кваліфікаційних рівнів державним стандартам. Нострифікація здійснюється в індивідуальному порядку та вимагає від заявника наявності пакету документів. Їх список, перелік органів, які проводять нострифікацію, та строки проведення процедури встановлює та контролює міністерство освіти кожної конкретної країни.

Згідно з польським законодавством, диплом про завершення навчання в іншій країні визнають рівноцінним польському тільки якщо його отримали в країні, яка підписала міжнародний договір, або якщо він пройшов процедуру нострифікації.

Не плутайте нострифікацію з апостилем. Останній — це перевірка та визнання справжності самого документа. Тоді як нострифікація співвідносить та визнає заявлений документом кваліфікаційний рівень спеціаліста. Її можуть проводити лише уповноважені установи на платній основі. Вартість процедури становить до 50% професорської зарплатні (3 250 злотих).

До обраної установи, що відповідає галузі науки, якої стосується диплом, необхідно подати заяву та пакет документів про отриману освіту від вищого навчального закладу (диплом чи атестат у вигляді завірених копій з їхнім перекладом чи без). Навчальний заклад перевіряє документи, порівнює навчальну програму та відмінності і надає висновки. Вся процедура може тривати до 90 днів.

Що цікаво, Міністерство освіти та науки Польщі закликало навчальні заклади, які виконують нострифікацію, не брати плату за послугу із українців або правити мінімальну плату для їх підтримки.

Кому необхідна нострифікація дипломів

Україна входить до списку країн з якими Польща підписала так звану «Празьку Конвенцію» 1972 року. Документ дає підстави на визнання свідоцтв, дипломів, ступенів та вчених звань, які отримали до 20 червня 2006 року. Виняток: дипломи лікаря, стоматолога, фармацевта, медсестри, акушерки, ветеринара та архітектора. Їх не вважають рівноцінними згідно ряду угод від 1974 року, які були укладені між Урядом Польської Народної Республіки та Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Чинна Угода між Урядом Республіки Польща та Кабінетом Міністрів України про взаємне визнання документів про освіту та еквівалентність ступенів, підписана 11 квітня 2005 року (набула чинності 20 червня 2006 року), гарантує особам, які здобули освіту в одній із держав-учасниць цієї Угоди, можливість продовжити навчання у закладах іншої країни.

Одночасно на підставі «Постанови Міністра науки і вищої освіти від 28 вересня 2018 р. щодо нострифікації дипломів про закінчення вищого навчального закладу за кордоном та підтвердження закінчення навчання у вищому навчальному закладі на певному рівні» дипломи про закінчення ВНЗ після 20 червня 2006 року можуть вважатись рівноцінними лише після нострифікації.

Чи потрібна українському бухгалтеру нострифікація дипломів для роботи в Польщі

Для підтримки українських біженців польський уряд ухвалив визнання дипломів зі сфери охорони здоров’я, освіти та будівництва еквівалентними польським дипломам та професійним званням. Згідно заяв Мінпраці Польщі та багатьох коментарів бухгалтерів-резидентів, українським бухгалтерам не потрібна нострифікація дипломів для працевлаштування.

В чаті студентів нашого курсу з бухобліку в Польщі часто ставили питання про переклад дипломів перед пошуком роботи та працевлаштуванням. Таких процедур польські роботодавці та закон також не вимагають від українських спеціалістів.

Прийнятий спеціальний закон, який має допомогти громадянам України, які втікають від війни, швидше та легше отримати доступ до польського ринку праці. Українці зможуть працювати без отримання дозволу на роботу чи декларації про довірчу роботу. А громадяни України, які працюють в Польщі на підставі дозволу чи декларації, можуть продовжувати працювати без додаткових зобов’язань.

А от що дійсно польські роботодавці хочуть бачити у списку навичок українських спеціалістів, так це базове знання мови. Одночасно із адаптацією професійного досвіду українські бухгалтери вивчають також і лексику польською на курсі із бухобліку в Польщі.


Хочете продовжити працювати за спеціальністю в одній із дружніх європейських країн? Зверніть увагу на курс з бухобліку в Польщі! Зареєструйтесь та перегляньте перший урок курсу безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тест для пользователей Excel

Тест для пользователей Excel