Все, що ви хотіли знати про диплом та іспит ДипІФР

2023-01-11
7653

Іноді до нас звертаються з питаннями про ДипІФР, а саме — що це за диплом, кому і для чого він потрібен, та як його отримати. Ми зібрали розповсюджені питання та створили довідкові картки, за якими ви дізнаєтесь більше про цей популярний диплом та про все інше, що з ним пов’язано.

  • Що таке АССА і в чому цінність диплома ДипІФР?
  • У чому різниця між дипломом ДипІФР та кваліфікацією ACCA?
  • Яка різниця між іспитами ДипІФР та АССА DipIFR?
  • Скільки разів можна складати іспит на диплом ДипІФР?
  • Чи можна скасувати реєстрацію на іспит та повернути свій внесок за участь?
  • У якому вигляді видають диплом ДипІФР?
  • На який термін видають диплом ДипІФР?
  • Що відбувається з дипломом ДипІФР, якщо не сплачувати членські внески?
  • Як роботодавець може перевірити справжність сертифіката ДипІФР? Можливо, є якийсь відкритий реєстр або сервіс?
  • Чи можна, не складаючи іспити на САР, одразу пройти навчання на диплом ДипІФР? Чи є послідовність сертифікатів та іспитів?

Що таке АССА і в чому цінність диплома ДипІФР?

АССА — міжнародна асоціація присяжних сертифікованих бухгалтерів. Була заснована у Лондоні в 1904 році. Асоціація створена для професійного розвитку та підвищення кваліфікації бухгалтерів, а також для підтримання норм професійної етики. Надає кваліфікації працівникам зі сфери фінансів, аудиту, менеджменту та бухгалтерії.

Асоціація взяла на себе зобов'язання підтверджувати кваліфікацію бухгалтерів та фінансових фахівців стосовно володіння та використання міжнародних стандартів МСФЗ. Документ, який підтверджує такі знання — диплом АССА DipIFR, який видають за умови успішного складання офіційного іспиту.

Цінність диплома ДипІФР полягає в тому, що він є найвищим документальним підтвердженням професійних знань та практичних навичок фахівців у галузі застосування МСФЗ.

Знання МСФЗ та диплом ДипІФР у структурі кваліфікації АССА знаходяться в категорії «Модуль Skills». Це означає, що диплом ДипІФР підтверджує, що його власник має міцну базу знань та здатний працювати з міжнародними стандартами фінансової звітності на найвищому рівні.

У чому різниця між дипломом ДипІФР та кваліфікацією ACCA?

Диплом ДипІФР — один із 14 іспитів на повну кваліфікацію АССА, тому він може стати першою сходинкою на шляху отримання повної кваліфікації від АССА. Асоціація заохочує до підвищення кваліфікації, розвитку і дотримання норм професійної етики. Тому запрошує дипломантів ДипІФР стати членами цієї організації, що об'єднує фахівців зі 179 країн.

Диплом ДипІФР — один із 14 іспитів на повну кваліфікацію АССА, тому він може стати першою сходинкою на шляху отримання повної кваліфікації від АССА. Асоціація заохочує до підвищення кваліфікації, розвитку і дотримання норм професійної етики. Тому запрошує дипломантів ДипІФР стати членами цієї організації, що об'єднує фахівців зі 179 країн.

Такі умови та вимоги організації гарантують професіоналізм її членів. Абревіатура АССА у підписі визначає високий професійний рівень фахівця.

Яка різниця між іспитами ДипІФР та АССА DipIFR?

Складність іспиту та обсяг необхідних знань за міжнародними стандартами однакові, різниця лише у мові. Також є кілька різних іспитів за програмою на членство в АССА в деяких країнах. В окремих блоках є питання, що ґрунтуються на національному законодавстві, зокрема податковому. На членство в АССА всі іспити складають англійською мовою. Але власники диплома ДипІФР звільняються від кваліфікаційного іспиту F7 Financial Reporting.

Диплом ДипІФР розробили в АССА, щоб фахівці, які володіють російською, вивчали МСФЗ. Він дозволяє розібратися в основних поняттях та принципах, на яких ґрунтуються міжнародні стандарти, а також допомагає навчитись працювати за МСФЗ. ДипІФР аналогічний диплому АССА DipIFR. Їх відрізняє лише мова програми підготовки та складання іспиту (російська та англійська).

Скільки разів можна складати іспит на диплом ДипІФР?

Кількість спроб не обмежена.

Експерти Фінансової Академії Актив можуть допомогти в реєстрації на іспит. Провести повну процедуру реєстрації на іспит ACCA DipIFR (rus) та своєчасно сплатити реєстраційний внесок за додаткову плату. Вартість послуги уточнюйте у менеджерів.

Чи можна скасувати реєстрацію на іспит та повернути свій внесок за участь?

Адміністративні процедури складання іспиту на диплом ДипІФР описані у правилах. Студент може скасувати реєстрацію на іспит або перенести його на іншу дату до офіційного завершення реєстрації. У цьому випадку внесок можна повернути або зарахувати до майбутньої реєстрації. Інакше внесок не повертають та стягують як штраф.

У якому вигляді видають диплом ДипІФР?

Диплом ДипІФР надсилають в електронному вигляді на адресу, вказану при реєстрації. Інформацію про виданий диплом можна перевірити у базі даних ACCA, звернувшись на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Можна також отримати диплом у формі паперового документа. Для цього потрібно надіслати заявку в особистому кабінеті на офіційному сайті АССА.

На який термін видають диплом ДипІФР?

У диплома ДипІФР немає терміну дії. ACCA не вимагає підтвердження знань від власників диплома. Тільки від власників повної кваліфікації АССА організація вимагає щорічного підтвердження кваліфікації. Одночасно ACCA закликає до членства у цій організації з метою постійного підвищення кваліфікації та професійного вдосконалення.

Що відбувається з дипломом ДипІФР, якщо не сплачувати членські внески?

Диплом ДипІФР не дає права членства в ACCA, тому його власник не сплачує внески. Члени професійної спільноти інституту ДипІФР сплачують внески за правилами цієї організації.

Як роботодавець може перевірити справжність сертифіката ДипІФР? Можливо, є якийсь відкритий реєстр або сервіс?

Відомості про видачу дипломів ДипІФР зберігають у базі ACCA. Відкритого доступу до бази немає, але роботодавець може надіслати запит на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. з даними сертифікату та перевірити його справжність.

Чи можна, не складаючи іспити на САР, одразу пройти навчання на диплом ДипІФР? Чи є послідовність сертифікатів та іспитів?

Пройти навчання на диплом ДипІФР без САР можна, оскільки вони не залежать один від одного.
САР/СІРА (Certified Accounting Practitioner: Сертифікований бухгалтер-практик, та Certified International Professional Accountant: Сертифікований міжнародний професійний бухгалтер) — сертифікати, що підтверджують кваліфікаційні рівні бухгалтерів, які склали низку профільних іспитів. Програма СІРА також була покликана підвищувати якість професії бухгалтера за допомогою поширення міжнародних стандартів фінансової звітності, міжнародних стандартів аудиту та дотримання професійної етики.
Єдине, що пов'язує САР та ДипІФР — поширення інформації щодо кваліфікованого використання МСФЗ серед фінансових фахівців.

Багато фінансових фахівців вже стикаються у своїй практиці з МСФЗ, а деякі лише освоюють цей напрямок у зв'язку з переходом компанії на міжнародні стандарти фінансової звітності. Однак більшість фахівців досі не розуміють або не бачать гострої потреби підвищувати кваліфікацію в цьому напрямі.
Чому необхідно вивчати МСФЗ та що можуть дати ці знання фахівцю, розповіли представники Фінансової Академії Актив: комерційний директор компанії та спеціаліст із розвитку партнерської мережі.

Ірина Жаркова

Ірина Жаркова
спеціаліст із розвитку партнерської мережі та роботи зі слухачами Республіки Казахстан у Фінансовій Академії Актив

— Ірино, скажіть кому необхідно отримувати диплом ACCA DipIFR(rus)? Яку цінність він несе для фахівця та його роботодавця?

Ірина: Такі питання — не рідкість. І поява сумнівів у необхідності диплома ДипІФР дуже логічна. Адже диплом міжнародний та далеко не всім компаніям потрібні фахівці такого рівня, та й іспит на цей диплом — один із найскладніших у світі. При цьому більшість фахівців все ж таки вирішує йти на іспит, а у разі невдачі — повторює спроби, поки не доб'ється бажаного результату. Тому що диплом ДипІФР — це не просто документ про підвищення кваліфікації, а найвище підтвердження професійного рівня спеціаліста та доказ його компетенцій в роботі з МСФЗ.

Наприклад, бухгалтеру наявність диплома дає такі переваги:

  • підтвердження рівня кваліфікації;
  • професійний статус;
  • можливість підвищення зарплатні та швидшого кар'єрного зростання;
  • перевага перед конкурентами при пошуку роботи.

При цьому роботодавець також зацікавлений у наявності відповідного сертифіката у претендента, тому що це дозволяє:

  • бути впевненим у кваліфікації бухгалтера;
  • легко та швидко підбирати кадри;
  • мінімізувати можливі збитки, пов'язані з непрофесіоналізмом співробітника.

Якщо узагальнити все вищесказане, можна дійти висновку, що в сучасному світі фінансовому фахівцю необхідні знання з МСФЗ, які також треба вміти застосувати практично. А диплом ACCA DipIFR(rus) підтверджує найвищий професійний рівень його власника.

Екатерина Ивлева

Катерина Івлєва

комерційний директор Фінансової Академії Актив

— Катерина, а що думаєте ви стосовно потреби в дипломі ДипІФР?

Катерина: Не варто забувати, що АССА — міжнародна структура, наднаціональна, що об'єднує більш ніж 140 тисяч членів АССА та 400 тисяч студентів по всьому світу. Це означає, що у фахівців не виникне проблем із визнанням цього диплома у будь-якій країні. Тим фахівцям, які хочуть досягти успіхів у кар'єрі, цей диплом буде дуже корисним.

— Підкажіть, а для кого призначена програма підготовки ДипІФР?

Ірина: Програма призначена для професіоналів, які працюють у сфері бухгалтерського обліку, аудиту, фінансів, а також фахівців інших суміжних сфер діяльності, які бажають розвиватись професійно та хочуть:

  • підвищити рівень знань у галузі МСФЗ;
  • навчитись складати консолідовану фінансову звітність компанії;
  • підготуватись до іспиту ДипІФР та отримати міжнародний диплом від АССА з МСФЗ.

— Чи могли б ви розповісти, як побудована програма підготовки на курсах ДипІФР у вашому центрі навчання?

Катерина: Підготовка проходить в форматі онлайн на курсах цього напряму. Формат занять наступний.

Студент реєструється на курс та його оплачує. Далі йому відкривають доступ до вебінарів та навчальних матеріалів на порталі в особистому кабінеті. Також він може спілкуватись з викладачем та звертатись до нього з питаннями стосовно тем курсу. В особистому кабінеті у розпорядженні студента будуть:

  • вебінари
  • навчальні матеріали: підручники, задачники, робочі зошити, рішення завдань, конспект, яким можна користуватись на іспиті
  • тести та пробний іспит.

За розкладом проходять групові вебінари, де студент може не лише спитати щось у викладача, а ще й отримати зворотний зв'язок від інших студентів. Комунікація відбувається на форумі. Якщо з якихось причин не вдається взяти участь у живому груповому вебінарі, в особистому кабінеті з'явиться його запис, який можна буде переглянути в зручний час.

Навчання поділено на модулі (блоки). Для кращого відстеження успішності слухачів, їхнього розуміння теорії та практики, після проходження кожного модуля необхідно скласти тестування. Такий проміжний контроль показує, які питання вдалось засвоїти, а де ще залишились прогалини. Оскільки іспит на отримання диплома ACCA DipIFR(rus) практичний, то і курс навчання, розроблений нашими експертами-практиками, також складається на 90% з практики.

За весь період доступу до програми курсу студенти вирішують 135 завдань під керівництвом чотирьох фахівців з МСФЗ, власників диплома DipIFR та ACCA Qualification.

Перед офіційним іспитом в АССА, який проходить лише у спеціалізованих екзаменаційних центрах, студент має можливість спробувати свої сили та безкоштовно скласти пробний іспит. Після цього іспиту доступ до порталу навчання не закривається (доступ до матеріалів курсу від 100 до 265 днів з можливістю продовження). Тому, якщо необхідно, кожен студент зможе надолужити теми та заповнити прогалини в знаннях. Контролюють успішність слухачів методичний відділ та викладачі. Бо для нас дуже важливо, щоб усі студенти успішно склали іспит та отримали престижний диплом ACCA DipIFR(rus).

— У чому перевага дистанційного формату? Адже іспит, за офіційною статистикою АССА, складають з першої спроби менше 50% претендентів?

Ірина: Згодна з вами, що іспит складний і програма курсу об'ємна. Але тут є важливі нюанси:

  • індивідуальний графік навчання: студенти можуть вивчати теми та консультуватись з викладачем у будь-який зручний час та у будь-якому зручному місці. Все, що необхідно — стабільне підключення до інтернету та бажання вчитись.
  • викладачі-експерти: які самі щодня практикують все те, чому навчають студентів;
  • контроль знань: весь курс поділений на модулі, після кожного студент складає тест для перевірки знань. Як вже казала Катерина, такий підхід виявляє прогалини у знаннях відразу, а не наприкінці навчання, коли вже пізно та попереду іспит.
  • пробний іспит: аналогічний реальному від АССА на диплом ДипІФР. Містить 4 завдання різної складності, які треба розв’язати протягом 3 годин. Пробний іспит демонструє, скільки потрібно часу на вирішення завдань на офіційному іспиті від АССА, та на який результат можна розраховувати після підготовки.

До того ж я досі не бачила жодного очного курсу навчання за програмою АССА, в якому студенти за весь період навчання спільно з тьютором вирішували б 135 завдань. Не варто боятись, що ви залишитесь на самоті під час навчання, чи не зможете правильно організувати процес і розподілити час. За вашим навчанням буде слідкувати методичний відділ та викладач. Будь-які питання чи складнощі вирішують дуже оперативно. Навіть менеджер може зателефонувати та нагадати студентам про навчання, якщо ті відстають від графіка.

І насамкінець — доступ до всіх навчальних матеріалів цілодобовий, графік навчання дуже гнучкий. Не треба їхати на заняття в інший кінець міста чи країни, відпрошуватись на роботі на певний час чи чекати із запитанням до викладача у черзі серед сотні студентів. Ви будете займатись, коли вам зручно, та спілкуватись з лектором особисто через чат. Та отримувати відповіді протягом 24 годин.

— Що таке іспит ACCA DipIFR (rus)?

Ірина: Іспит АССА DipIFR російською мовою проводять двічі на рік (у червні та у грудні) одночасно у всіх екзаменаційних центрах. В Україні іспит можна скласти в Києві. Щоб гарантовано потрапити на нього, необхідно пройти обов'язкову підготовку, заздалегідь зареєструватись та сплатити внесок за іспит. Після реєстрації та оплати студент має отримати запрошення. Процес реєстрації досить складний і часом дрібні неточності можуть заблокувати шлях до отримання диплома АССА DipIFR(rus).

Сам іспит з грудня 2020 року проходить в комп'ютерному форматі та триває 3 години 15 хвилин. Складається він з двох розділів, які включають як розрахункові, так і описово-дискусійні питання:

  • розділ А: складання консолідованої звітності компаній (оцінюється у 25 балів);
  • розділ B: три ситуаційних та теоретичних завдання з різних МСФЗ (по 25 балів за кожну правильну відповідь).

Усі питання є обов'язковими. Для успішного складання іспиту необхідно набрати 50 і більше балів зі 100 можливих.

— Чому професіонали обирають Фінансову Академію Актив для підготовки до іспиту?

Катерина: Фінансова Академія Актив має статус акредитованого навчального центру від ACCA та підтвердила звання лідера у галузі дистанційного навчання фінансових фахівців. Це гарантує високу якість навчання та надання експертних матеріалів для підвищення кваліфікації. Фахівці також довіряють нашому багаторічному досвіду роботи на ринку освіти. Але найважливішим аргументом на нашу користь є такий факт.

За статистикою АССА, частка успішного складання іспиту на отримання диплома ACCA DipIFR (rus) становить 35-55%. Випускники нашої Академії складають іспит у 70% випадків.

Наші слухачі дуже відкриті та активні люди, тому часто діляться порадами з початківцями щодо вибору формату підвищення кваліфікації та процесу навчання. Одна з таких студенток, Тетяна Твердохлібова, працює головним бухгалтером на підприємстві з виробництва кондитерських виробів, яке ще не працює за МСФЗ. Але Тетяна попри все вирішила вчитись і прийшла на курс «ДипІФР. Гарантія» задля власного розвитку.

“МСФЗ давно привертали мою увагу. Було цікаво порівняти національні стандарти та міжнародну систему звітності. Саме тоді я вперше звернула увагу на Фінансову Академію Актив, та без вагань повернулась до неї, коли вирішила вчитись і професійно розвиватись.
Пройшла 100 днів навчання на курсі з МСФЗ.

Попереду курс-практикум ДипІФР та тренінг Інтенсив з підготовки до сесії АССА. За цей час прослухала безліч лекцій. Ніби за абеткою, модуль за модулем пройшла від класичних стандартів до консолідованої фінансової звітності. Заняття в форматі «онлайн» стали великим плюсом, адже це дає можливість займатись у вільний час та зосередитись над матеріалом. Але найбільше сподобалась подача матеріалу, бажання лекторів доступно донести інформацію, вкласти в нас знання, розвинути любов до МСФЗ та бажання вчитись далі”.

Ще одна наша студентка також вирішила вивчати МСФЗ для підвищення професійної кваліфікації, тому що цього вимагає законодавство, реалії бізнесу та ринок праці. Ірина Корецька, головний бухгалтер провідного українського підприємства, ділиться досвідом вивчення стандартів на курсі «ДипІФР. Гарантія»:

— Коли я потрапила на роботу у велике підприємство, переді мною постала необхідність аналізувати всі його витрати та прибутки, проте навичок для цього не вистачало. Саме тому я пішла на ваші курси підвищення кваліфікації і, цього разу, приділила увагу МСФЗ.

— Коли я почала вивчати міжнародні стандарти фінансової звітності на вашому онлайн-курсі, то зрозуміла, що вони правильно побудовані та призначені для якісного і зрозумілого функціонування фінансової системи. Коли ідентифікація операцій в компанії відбувається правильно і люди мають можливість отримувати дивіденди, звичайно, інвестиції будуть поступати, а сам бізнес — розвиватись”.

Перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності торкнувся багатьох сфер економіки та бізнесу. Вже багато компаній завдяки впровадженню МСФЗ змогли вийти на міжнародні ринки та зміцнити там свої позиції. І всі ці організації постійно шукають кваліфікованих спеціалістів, які вміють працювати з міжнародною системою звітності. Тому вчити МСФЗ — це не тільки робити суттєвий внесок у власне професійне майбутнє, але й допомагати в розвитку вітчизняного бізнесу та економіці країни.

Пройдіть курс «ДипІФР.Гарантія», щоб опанувати МСФЗ, навчитись з ними працювати в компанії будь-якого масштабу, та підвищити свій професійний статус дипломом АССА DipIFR(rus).
Що приваблює вас у дипломі АССА ДипІФР?

Рекомендуємо пройти:

Тесты DipIFR(rus)

Тесты DipIFR(rus)