Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Сертифікат CFM: що це і чим відрізняється від ACPM

2022-11-10
457

Описи вакансій на сайтах пошуку роботи часто містять абревіатуру CFM у списку бажаних дипломів і сертифікатів у кандидатів на посаду топменеджера чи управлінця вищої ланки. Ми продовжуємо цикл матеріалів про світові сертифікації зі сфери фінансів, тому не могли оминути й CFM. В ході роботи виявилось, що це досить популярна абревіатура, якою позначають, як мінімум, три сертифікації – керівника будівель та об’єктів від Міжнародної асоціації управління об’єктами (IFMA), менеджера заплав від Асоціації державних управлінців заплавами (США) та сертифікат фінансового спеціаліста від Інституту спеціалістів з управлінського обліку. Про останній, очевидно, і поговоримо більш докладно.

Кому підходить сертифікат CFM

Certified in Financial Management (CFM) – сертифікація фінансових спеціалістів від Institute of Management Accountants (IMA) – американського Інституту спеціалістів з управлінського обліку, раніше відомою як Національна асоціація бухгалтерів із витрат (NACA). Сертифікація була започаткована у червні 1996 року. У грудні 2007 року в IMA припинили проводити іспити на сертифікат CFM через низький попит аудиторії. Загалом 4940 фахівців стали власниками сертифіката CFM за цей період.

Регентська рада ухвалила рішення направити ресурси, які витрачають на організацію та проведення іспитів CFM, на розвиток та підтримку програми CMA (Certified Management Accountant). Більшу частину матеріалів CFM перенесли до програми CMA. Про цю сертифікацію, її склад, список необхідної підготовки та кількість іспитів ми вже писали раніше. Крім стандартного списку питань про сертифікацію ми також порівнювали її із CIMA.

Хоч IMA й закрили сертифікацію CFM, вони продовжують підтримувати власників цих сертифікатів. Про це більш докладно йдеться далі.

Вимоги до кандидатів

Щоб стати власником сертифіката CFM, фінансовому спеціалісту необхідно було мати ступінь бакалавра. Крім цього його резюме повинно було містити 2 роки відповідного досвіду роботи у сфері фінансів. Цей невеликий список вимог цілком компенсували іспити, які повинні були скласти кандидати далі. 

Також дотепер кожен член IMA та власник сертифіката CFM зобов’язаний щороку підтверджувати свою кваліфікацію та відповідність Заяві IMA про етичні професійні практики. Вони мають дотримуватись вимог безперервної освіти та повинні проходити 30 годин безперервного навчання на рік, щоб підтримувати своє членство. В IMA аналізують та оцінюють сертифікованих управлінських бухгалтерів стосовно того, чи дотримуються вони професійних стандартів на відповідному рівні. Крім цього, на сайті IMA є алфавітний список власників сертифікатів CFM.

З чого складається CFM

Фінансовому спеціалісту, який хотів отримати сертифікат CFM, необхідно було скласти іспит з чотирьох напрямів:

  • економіка, фінанси та менеджмент

  • корпоративний фінансовий менеджмент

  • звітність керівництва, аналіз і проблеми поведінки

  • аналіз рішень та інформаційні системи

Іспити складали у комп’ютерному форматі. Варіанти відповідей були сформовані за рівнями складності – від A до C. Де, за словами оглядача, «глибина знань, які перевіряються на іспиті, становить рівень C – синтез та оцінка. Очікуйте поєднання всіх рівнів, з більшістю питань на рівні B». 

Як підготуватись до іспиту

Оскільки сертифікація CFM давно закрита, немає потреби розповідати докладно про те, як проходить іспит, його вартість, формат та в якому вигляді приходять результати. Приділимо увагу призначенню програми та її цілям.

Програма сертифікованого фінансового менеджера була створена для підтвердження кваліфікації та досвіду спеціалістів з управлінського обліку. Вона містила чотири цілі:

  1. Встановлення та визнання професії бухгалтера з управлінського обліку за допомогою визначення ролі професіонала та його основних знань через спеціальний курс навчання, який допомагав їх здобути.
  2. Заохочення вищих освітніх стандартів у сфері управлінського обліку.
  3. Встановлення об’єктивного рівня компетентності фахівця у галузі управлінського обліку.
  4. Заохочення до продовження професійного розвитку.

Можливо, якби сертифікація CFM проіснувала до 2008 року, вона б стала більш популярною  «завдяки» світовій кризі. Але іспити припинили проводити у 2007 році, тому розглянемо гідну і молодшу альтернативу.

Альтернатива CFM

Хоч сертифікації CFM не існує понад п'ятнадцять років, HR-менеджери досі публікують її назву у списку вимог до кандидатів на посади топменеджерів. Власники цих сертифікатів ще працюють у сфері фінансів. Тому фахівцям, які хочуть складати для них гідну конкуренцію на ринку праці, ми вирішили запропонувати альтернативу. Це дипломи ACPM, які можна отримати за 1 рік підготовки, склавши 3 онлайн-іспити.

Назва сертифікації

CFM

ACPM

Організація

Institute of Management Accountants (IMA) 

Academy of Certified Professional Managers (ACPM)

Актуальність

Проведення сертифікації припинене з 2007 року

Доступна

Кому підходить

Фінансові менеджери та бухгалтери

Фінансові менеджери та бухгалтери

Вимоги до кандидата

  • ступінь бакалавра

  • 2 роки відповідного досвіду роботи у сфері фінансів

  • освіта у сфері економіки та фінансів

  • досвід роботи у сфері фінансів від 1 року

Мова іспитів

Англійська (іспити не проводять з 2007 року)

Російська (програми в процесі перекладу на українську)

Кількість іспитів

4 іспити

3 іспити

Теми іспитів

  • Економіка, фінанси та менеджмент

  • Корпоративний фінансовий менеджмент

  • Звітність керівництва, аналіз і проблеми поведінки

  • Аналіз рішень та інформаційні системи

  • МСФЗ

  • Управлінський облік

  • Внутрішній аудит

Формат іспитів

Комп’ютерний (іспити не проводять з 2007 року)

Онлайн-іспити тривалістю 3 години кожен – МСФЗ та управлінський облік. Та 2 години – внутрішній аудит. Прохідний бал – 60 зі 100 (для кожного).

Кількість документів

Один сертифікат CFM

4 дипломи ACPM:

  • МСФЗ

  • Управлінський облік

  • Внутрішній аудит

  • Професійного фінансового директора


 

Як отримати

Іспити не проводять з 2007 року.

Його замінник – сертифікат CMA

Пройти програму підготовки на курсі «ACPM: Професійний фінансовий директор» 

Строки отримання 

Відсутня інформація

Не регламентовано, можна отримати приблизно за 1 рік

Чи потрібно підтверджувати кваліфікацію

Так. 

Щороку власник сертифіката повинен проходити 30 годин безперервної професійної освіти для підтримки облікових даних CFM

Ні

Висновки

Згідно з відомостями із дослідження Future Work Skills 2020 від Інституту майбутнього, навичка міждисциплінарності здатна забезпечити спеціалістів гарними конкурентними перевагами.

Випускниця курсу «ACPM: Професійний фінансовий директор» Ольга Рєзоглазова цілий рік збиралась записатись на цей курс. Але, коли пройшла його — систематизувала досвід та знання, а також доповнила професійний арсенал новими знаннями настільки, що почала заробляти за допомогою консультацій.

Сертифікації від професійних організацій так само залежать від попиту фахівців, як фахівці від попиту роботодавців. Щоб зменшити цю залежність, спеціалістам завжди варто ставати складнішим – опановувати актуальні знання та навички, слідкувати за тенденціями та передбачати можливі варіанти розвитку подій на світовому ринку. А способом швидкої демонстрації та доведення цієї професійної складності виступають дипломи та сертифікати від професійних організацій.


Ставайте складнішим спеціалістом на нашому онлайн-курсі «ACPM: Професійний фінансовий директор»! Зареєструйтесь та подивіться безплатно 3 пробних модулі курсу!

Рекомендуємо пройти:

Тест для пользователей Excel

Тест для пользователей Excel