Спілкувалася:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Олена Разінькова: пройти курс та відкрити власне бухгалтерське бюро у Польщі (відео)

2022-11-03
654

Посада: власник бухгалтерської компанії в Україні, працівник рахункового бюро у Польщі (pracownik biurowy)

Пройшла курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

Олена Разінькова — бухгалтер і підприємець з України. В Харкові у неї було все — домівка, життя та власна бухгалтерська компанія. Як почалась війна, Олена все це залишила та переїхала до Польщі. Там вона швидко знайшла роботу в рахунковому бюро, але їй надали вести лише управлінський облік. Щоб розширити кваліфікацію і вести також бухгалтерський облік за польським законодавством, Олена вирішила пройти курс АСРМ. І наразі вже не тільки потроху веде бухоблік в бюро, але й планує відкрити власну бухгалтерську фірму в Польщі. Подробиці — читайте в історії та дивіться на відео.

Спочатку думала, що війна швидко закінчиться, але згодом вирішила навчатись, щоб працювати бухгалтером у Польщі

Я родом із Харкова, але на жаль довелося виїхали звідтіля через війну. Зараз знаходжусь в Освенцимі, у Польщі. Намагаюсь робити те, що робила і в рідному Харкові — працюю бухгалтером у польській компанії, веду управлінський облік. Але внутрішній облік простіший, ніж бухгалтерський. Тому я і вирішила вивчити бухгалтерський облік Польщі, щоб працювати за фахом.

Спочатку думала, що війна швидко закінчиться і я повернусь додому. Але ми бачимо, що швидко це не закінчиться. Вирішила навчатись, щоб продовжити працювати бухгалтером у Польщі. В Харкові у мене є своя бухгалтерська компанія, мені подобається ця справа. Але для того, щоб цим займатись в іншій країні, треба знати закони. Тому вирішила піти на курс. В Україні залишились мої співробітники, вони продовжують працювати, а я керую компанією віддалено. І одночасно працюю в бухгалтерському бюро у Польщі.

Коли обирала курс, дивилась, щоб були розкриті ключові теми: податки, баланс

Побачила рекламу в інтернеті і так дізналась, що в академії є курс про бухоблік в Польщі. Подумала, що невідомо, скільки ще часу доведеться сидіти у Польщі, тому треба вчитись і йти далі. Можливо, відкривати тут таку ж саму компанію, надавати бухгалтерські послуги.

Дивилась, щоб у курсі була важлива інформація і не було розмито, бо основні аспекти бухобліку у наших країнах більш менш схожі. І щоб були обхоплені такі ключові теми, як VAT (value-added tax — податок на додану вартість), податок на доходи фізичної особи. Це дало поштовх до навчання.

До курсу не знала польську мову, зараз вже розумію професійну термінологію

Навчання сподобалось. Дуже зручно, що можна займатись в будь-який час. До тьютора не зверталась, все було зрозуміло. Бо коли вже працюєш в цій галузі, то вже знаєш що до чого, просто бухоблік в Польщі трошки відрізняється. Одного разу написала питання в телеграм-чаті курсу щодо проводок. Відповідали студенти, такі ж самі дівчата як я. І це дуже добре, що є така група на курсі.

Польську мову не знала до курсу, зараз її вивчаю. Добре, що вона трохи схожа з українською. Не так важко читати, більш-менш зрозуміло, але все одно є особливості і, щоб спілкуватись, треба мову вчити. А те, що курс двомовний — це дуже добре. Бо після курсу я вже знаю, як називаються податки, баланс, розумію бухгалтерську термінологію.

Через те, що я вже працюю в Польщі, мене цікавила тема про відділ кадрів, бо на роботі мені виділили саме цю ділянку. Мабуть, тому це було найпростіше для мене. Сподобались всі теми на курсі, тьютор Наталія Хоцька все зрозуміло розповідала. Складнощів з темами не виникало, але я б трохи додала в курс звіти про співробітників до ZUS, як їх подавати. Тому що в Україні бухгалтер — це фахівець, який все робить і все знає. А в Польщі у бухгалтерів вузька спеціалізація.

Після курсу працюю з бухобліком та навіть помічаю помилки в обліку підприємства

Якщо я на початку курсу зовсім нічого про бухоблік Польщі не знала, то вже зараз під час роботи бачу, які є помилки на нашому підприємстві. Вказую на них людям, які ведуть бухгалтерію. І у людей це викликає маленький шок, бо вони цього не знали. А тут приїжджає дівчина з України й каже про помилки. Просто у нас різний підхід до роботи. Звикла серйозно ставитись до праці. Для мене компанії — це клієнти, а поляки ставляться до цього просто як до роботи, відпрацювали й все. А я, якщо вирішила щось зробити, то зроблю це якісно.

Але є і свої складнощі. Наприклад, в Україні у мене була бухгалтерська програма, яку я повністю налаштувала під себе. В цій програмі, наприклад, проводки роблять документи. А тут ти сам повинен це робити, знати план рахунків. В Польщі бухгалтерських програм багато, і в усіх треба самостійно писати проводки, дебіт, кредит. Це, мабуть, недоробки польського програмного забезпечення. Трошки важкувато, треба більше знань для роботи, але важко тільки на перших порах, потім буде легше. В Україні я теж колись починала.

В цьому році моїй компанії виповнюється 14 років. До відкриття бізнесу я працювала бухгалтером в Україні десь 6 років. Багато чого із досвіду роботи та отриманих знань на курсі я вже використовую та переношу на польські реалії.

Після курсу ми домовились із власником підприємства, де я зараз працюю, що я буду потрохи вести бухгалтерський облік, який треба для польського законодавства. Тому мені вже знадобилась тема з курсу про заробітну плату, бо я з нею працюю. Знаю, як розраховувати, сама написала в Excel. Бо їхня програма для мене поки що важка.

Іспит АСРМ був не важкий, допоміг перекладач і перевіркові тести

На іспиті мені допомогло те, що я могла користуватись перекладачем, бо ще багато слів не розумію польською. Але теми були всі ті, що ми проходили на курсі, схожі запитання зустрічались на перевіркових тестах, які ми складали після кожного модулю курсу. Тому все було зрозуміло і легко. Маю надію, що диплом АСРМ мені допоможе в майбутньому. Зараз я працюю, але думаю, що це не остання моя робота в Польщі.

На роботу влаштувалась ще до навчання, але після курсу хочу її змінити

Цю роботу, де я зараз працюю, я майже не шукала. Написала у групі волонтерів у фейсбуці, де я зараз мешкаю, що шукаю роботу бухгалтером і мене запросили на співбесіду. Коли я починала вчитись, то розсилала резюме і спілкувалась із власниками двох рахункових бюро в Освенцимі. Вони всі казали — вчить мову. Думаю, коли вони побачать диплом, зрозуміють, що людина вчиться, хоче і далі вчитися і це буде плюсом при працевлаштуванні.

Планую зараз посилено вивчати польську мову, а з нового року хочу змінити роботу або відкрити таку ж бухгалтерську компанію, яка у мене в Харкові.

Раджу цей курс людям, які люблять бухгалтерію і хочуть працювати у Польщі

Цей курс буде корисний всім, хто любить працювати бухгалтером і бажає продовжувати це робити у Польщі. Бо багато з наших людей бояться брати на себе відповідальність, але не треба бояться. Треба йти вперед і не стояти на місці. Треба розвиватись.

Повну версію інтерв’ю дивіться на відео:

Пройдіть і ви курс з бухобліку Польщі, щоб отримати все необхідне для продовження кар’єри бухгалтера в європейській країні: знання, навички та британський диплом. Запишіться на курс та отримайте доступ до 1-го уроку безкоштовно!