Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Найнеобхідніші професійні навички на 2023-й рік та де їх опанувати

2023-01-26
707

Поки в нашій країні триває війна, інша частина світу оклигує від пандемії та намагається повертатись до звичного життя. Наші реальності кардинально відрізняються, але маємо залишатись в курсі подій.

Coursera випустила звіт The Job Skills of 2023, де зібрала професійні навички, популярність яких зростає у світі. В ньому запити студентів Coursera, студентів підприємств та навчальних закладів з понад 100 країн перетворені на дані про навички, яких потребує світ у 2023-му. Звіт демонструє, що попит на цифрові та особистісні навички і їх поєднання продовжує зростати. У цьому матеріалі розповідаємо, які навички треба мати, щоб залишатись цінним спеціалістом чи знайти собі нове місце, та додали курси, де їх можна опанувати.

Професійні навички, на які найшвидше зростає попит. Зображення зі звіту The Job Skills of 2023

Цифрові навички: Scrum

Світ знаходиться у пост-ковідному стані. Один бізнес повертає людей в офіси, інший, такий як сервіси доставки чи гіганти онлайн-продажів, скорочують штати заради оптимізації прибутків.

Цифрові навички – це те, що захистило багатьох спеціалістів від скорочення в часи пандемії COVID-19 і те, що досі пропонує своїм власникам кращі довгострокові перспективи. Отже, безліч навчальних закладів створили власну цифрову версію. Інші адаптувалися до змін та оцифрували свої продукти чи послуги. Всі вони потребують фахівців, які допоможуть і далі адаптувати та змінювати внутрішні й зовнішні процеси для роботи та розвитку.

Розробку програмного забезпечення Scrum називають однією з навичок, яка найшвидше зросла за останній рік. Вона допомагає командам визначати та надавати програмне забезпечення для запуску продуктів та сервісів. Попит на цю навичку говорить про те, що бізнес готовий вкладати гроші в навчання своїх спеціалістів саме цьому.

Де опанувати навичку. Онлайн-курс «Scrum Master Certification: Scrum Methodologies» англійською від LearnQuest доступний для безкоштовного вивчення та розрахований на початківців. На ньому можна опанувати базові знання, щоб навчитися працювати за Agile Scrum.

Цифрова трансформація

Вимоги до цифрових навичок змінюються набагато швидше, ніж вимоги до кваліфікації людини. Технології розвиваються та створюють потреби в нових наборах навичок так само швидко, як і видаляють старі. Ряд компаній сприяє створенню та розвитку цифрових навичок у співробітників, інші ж роботодавці очікують знайти готових працівників. Цікаво, що Coursera Global Skills Report говорить про те, що найбільшого темпу розвитку навичок досягли країни Латинської Америки та Африки, тоді як Європа не демонструє великого відриву у показниках.

Цифрові навички у 2023-му є життєво важливими. А в поєднанні із гнучкістю вони можуть забезпечити високий рівень конкурентоспроможності на ринку праці. Наприклад, фахівець із візуалізації даних, який володіє навичками роботи в одній програмі, зможе використати свій досвід під час переходу в іншу компанію на подібну посаду.

Слід пам’ятати, що цифрова трансформація мінлива та відповідає запитам ринку і бізнесу. Вона продовжить розвиватись і є життєво важливою для бізнесу. Її сила і слабкість в мінливості. Тому, роблячи ставку на опанування навичок, які б допомогли вписатись у тренди цифрової трансформації, пам’ятайте про те, що людські навички довготриваліші та більш гнучкі до технологічних змін.

Навіщо цифрові навички фінансовому спеціалісту? Щоб почуватись впевнено під час роботи з новими інструментами чи в нових умовах. Наприклад, автомобільний гігант Renault розробив метасвіт, щоб підвищити ефективність виробництва та знизити витрати. Вони планують створити віртуальні копії заводів та виробничих ліній. Через систему передаватимуть величезні потоки даних про постачання запчастин та стан процесів. Автогігант сподівається оптимізувати роботу підрозділів, використовуючи технології штучного інтелекту.

За прогнозами експертів, промисловий метасвіт Renault допоможе заощадити близько 330 мільйонів до 2025 року. Очікується, що він допоможе скоротити час доставки продукції та витрати на гарантійне обслуговування. Керівники хочуть відстежувати стан компанії та впливати на нього в режимі реального часу. Не всі компанії мають такі ж ресурси, як Renault, щоб завести власний метасвіт. Але всі компанії хочуть оптимізувати свою роботу та зменшити витрати. Для цього використовують дашборди та цифровізують бізнес-процеси.

Де опанувати навичку. Онлайн-курс «Introduction to Digital Transformation» від Siemens доступний безкоштовно англійською на Coursera. Його програма призначена для тих, хто зацікавлений у цифрових технологіях.

Користувацький досвід

Дизайн продукту та користувацький досвід були навичками, які зростали найшвидше за минулі роки. Причина та ж – COVID-19. Цього року програмне забезпечення CRM, електронна комерція і дизайн користувацького досвіду так само тримаються на верхніх щаблях популярності. Світ продовжує оцифровуватись і кожен бізнес хоче зайняти вигідне місце, стати ще більш приємним, вигідним і цікавим для своїх клієнтів. Фахівці, які прагнуть розвивати свою кар’єру, можуть звернути увагу на розвиток цифрових навичок у цьому напрямі. Економіка цифрового досвіду зростає, навички взаємодії з користувачем ще довго будуть на вищих щаблях попиту серед роботодавців.

Де опанувати навичку. Шестигодинний безкоштовний онлайн-курс «Introduction to User Experience Design» розрахований на початківців, які хочуть ознайомитись із дизайном взаємодії з користувачем. 

Управління проєктами

Навички, які поєднують управління проєктами та технічний досвід, також називають такими, що найшвидше зростають. Найяскравіше вони проявляються у сфері розробки програмного забезпечення. Scrum – підхід до управління проєктами, який очолює вищі щаблі рейтингів у Європі, Латинській Америці, на Близькому Сході та в Північній Африці. 

Agile – методологія гнучкої розробки програмного забезпечення, яка базується на принципах постійного вдосконалення. Її популярність теж не згасає впродовж останніх років.

Наявність Scrum та Agile у наборі навичок допомагає спеціалісту поєднувати цифровий та людський досвід для досягнення завдань бізнесу. А бізнес готовий давати управлінські посади спеціалістам, які вміють керувати командами й робити їх ефективнішими та продуктивнішими. Так само роботодавці готові інвестувати в розвиток цифрових навичок, зокрема підходів agile та scrum в інтересах компанії.

Де опанувати навичку. Онлайн-курс «Foundations of Project Management» від Google. Доступний безкоштовно та розрахований на початківців, які володіють англійською та хочуть опанувати перший рівень навичок, необхідних для реалізації проєктів.

Візуалізація та аналіз даних 

Ці навички називають такими, які можуть вигідно доповнити традиційні людські навички управління людьми та сторітелінг. Візуалізація була цифровою навичкою, яка найшвидше розвивалась минулого року.

В Harvard Business Review вказано, що «Навички роботи з даними тепер необхідні майже для кожної ролі в кожній організації». Навички обробки даних більше не обмежуються лише технічними посадами. Вони здатні розширити професійні перспективи майже будь-якого спеціаліста. Цікаво, що рівень грамотності роботи з даними все ще низький. Лише 21% світової робочої сили впевнений у своїх навичках читання діаграм, аналізу та інтерпретації даних. Також лише 27% бізнес-лідерів у США вважають свої поточні дані та аналітичні проєкти такими, що генерують корисну інформацію.

Візуалізацію та аналіз даних називають навичками, які здатні підкріпити навички сторітелінгу та управління людьми. Першому вони здатні додати яскравих та переконливих деталей, другому – основу для ухвалення ефективних рішень. Так чи інакше, мати такі навички в резюме, значить мати вищі шанси на працевлаштування та досягнення успіхів у роботі.

Де опанувати навичку. Онлайн-курс «ACPM: Бізнес-аналіз даних в фінансах» від нашої академії. Допоможе освоїти інструмент візуалізації Power BI, містить досвід і рекомендації фахівців-практиків із галузі фінансів і продажів для аналізу і обробки даних. Перший урок можна пройти безкоштовно.

Годинний курс від GoogleDigitalWorshop – «Діліться ідеями за допомогою історій і візуалізацій» розповідає про способи привернення уваги аудиторії та ефективні інструменти презентації ідей.

Управлінські навички

Пандемія та макроекономічна нестабільність підвищують вимоги до керівників середньої ланки. Вони мають долати невизначеність, управляти змінами та людьми в умовах зростання віддалених форматів роботи та гнучких робочих середовищ. Лише 19% керівників вважають, що традиційні робочі структури, створені десятки років тому, мають існувати й далі. Натомість понад 60% керівників заявляють про необхідність змінювати підхід та підлаштовуватись під нові завдання та виклики. Навичка «керувати собою» та людьми виходить на перший план для тих, хто прагне займати керівні посади або отримувати в роботу цікаві проєкти та завдання.

Де опанувати навичку. Тренінги з розвитку лідерських якостей мають низький ефект. Програми наставництва від різноманітних компаній теж малоефективні, якщо виступають необов’язковим елементом. Більш ефективними називають обов’язкові програми наставництва, запроваджені компаніями для штатних менеджерів. Хоча, випускники комплексних курсів від нашої академії («ACPM: Професійний фінансовий директор»,  «ACPM: Професійний фінансовий менеджер») спочатку пройшли курси, а тоді привернули увагу керівників компаній.

Комунікація 

Навичка спілкування з колегами, клієнтами та потенційними клієнтами залишається в десятці навичок року, які найшвидше розвиваються. Це демонструє її важливість для бізнесу, адже саме вона дозволяє ефективно спілкуватися клієнтам та організаціям, командам – обмінюватися інформацією, а керівництву – успішно керувати підлеглими. Загальнолюдська навичка займає лідерські позиції у чотирьох із шести регіонів, проаналізованих Coursera – Європа, Близький Схід і Північна Африка, Північна Америка та Африка на південь від Сахари.

Високий комунікативний рівень особливо цінний на фоні зниження довіри до медіаресурсів, занепокоєння людей через оманливу інформацію із каналів новин. Чітка комунікація та обмін повідомленнями стають все важливішими для бізнесу. Це помітно на прикладі соцмереж, де не кожен бізнес-профіль здатний донести ті повідомлення та цінності, які намагається транслювати компанія. Що вже казати про роботу з коментарями від розгніваної аудиторії.

Де опанувати навичку. «Ділове спілкування» від GoogleDigitalWorshop – безкоштовний курс із порадами для зрозумілої комунікації. Онлайн-курс «Effective Communication: Writing, Design, and Presentation» доступний безкоштовно та допоможе опанувати навички письмової, візуальної та усної презентації й підсилити навички спілкування.

Керівництво світових банків та інші експерти прогнозують нові хвилі кризи. Компанії хочуть знизити рівень їх ударів, тому шукають у свої команди не просто вузькопрофільних спеціалістів, а професіоналів з гнучкими технічними та особистісними навичками й творчим підходом до розв’язання задач. Неможливо стати таким спеціалістом одразу, але можна поступово напрацювати необхідні навички. Цей невеликий, але місткий, список навичок на 2023-й говорить лише про одне – звичка постійно вчитись значно полегшує життя та роботу у стані перманентних змін.