Спілкувалася:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Надія Ваніна: опанувати бухоблік Польщі та скласти іспит ДипІФР задля роботи на майбутнє України

2023-03-15
488

Посада: фінансовий директор

Пройшла курси: 

Надія Ваніна — фінансовий директор із Харкова. Виїхала разом з донькою до Польщі, коли почалась повномасштабна війна. В той час її підприємство припинило роботу, тому Надія шукала можливості працювати за фахом у Польщі. Першим кроком до мети став курс з польського бухобліку, а потім був тренінг з підготовки до іспиту ДипІФР. Надія з легкістю їх пройшла, склала іспити та отримала британські дипломи від ACPM та ACCA. 

Але під час навчання плани Надії знову змінились: підприємство відновило роботу і вона повернулась додому. Ми поспілкувались з випускницею про те, що її надихало навчатись у складні часи, як пройшов іспит ДипІФР та як отриманні знання вона планує застосовувати вже в Україні.  

Робота фінансовим директором — це моя улюблена справа

Народилася та все життя прожила у рідному Харкові. Свій професійний шлях починала на великому заводі, на якому в той час працювало 20 тисяч робітників. Починала з оператора ЕОМ (електронної обчислювальної машини), потім була економістом і керівником фінансового управління. Полюбила свою роботу з першого погляду: це і мої улюблені цифри, і спілкування з людьми — все, що я так люблю по життю найбільше. 

Завжди, скільки себе пам'ятаю, навчаюсь. Закінчила професійні курси бухгалтерів і зрозуміла, що хочу рухатись далі — працювати фінансовим директором, а для цього без знань бухобліку ніяк. Отримала міжнародний сертифікат IPFM і таки стала фінансовим директором. Щоб бути дійсно фахівцем своєї справи, треба бути завжди в тренді нових тенденцій в обліку, змін в законодавстві, як своєї країни, так і у світі. 

Зараз живу і працюю у Харкові на моєму улюбленому підприємстві «ТОВ ВП «ІНЄГВА» фінансовим директором, чому я несказанно рада. Наше підприємство відновилося, запрацювало і має далекоглядні стратегічні плани свого розвитку.

На початку війни виїхали до Польщі, де я пробувала себе на різних роботах, але це не приносило радості

Коли почалася війна в Україні — це був жах, розпач, розгубленість. Не оминули ці почуття і мою родину, і мене особисто. П'ятого березня ми з донькою вирішили тимчасово виїхати з України в більш безпечне місце, тому що було дуже страшно. Опинились в Польщі, відчули, що далі їхати не хочемо. Польща виявилась для нас майже домівкою: все близьке — і люди, і мова, і природа. 

На той момент моє підприємство зупинилось, тому що це виробництво, де люди працювали на станках, а на той час це було дуже небезпечно. Я була в якомусь розпачі, не розуміла, що далі? Не звикла до себе в такому стані, тому вирішила щось робити. Пробувала займатися «якоюсь» роботою — випікала пряники, збирала коробочки, працювала робітником залу в супермаркеті. Але це все не приносило мені головного — радості!

На одному з ютуб-каналів я почула фразу, яка вивела мене зі стану розпачу: «Роби що можеш, з тим що маєш, там де ти є». І я зрозуміла, що можу займатися своєю справою навіть тут, у Польщі. Саме в цей момент стартував набір на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі», адаптований під українських бухгалтерів — і це був ще один знак. Паралельно я проходила курс польської мови. І зрозуміла, що якщо моє підприємство не запрацює, я буду працювати бухгалтером в Польщі, і це були не просто слова — це була мета. Я впевнена, що якби так сталося, то я б обов'язково її досягла.

Курс містить потрібний матеріал для початку кар'єри бухгалтера в Польщі. Далі — буде практика.

Навчання для мене пройшло легко, тому що я досконало знаю бухоблік України: всі його підрозділи, фінансовий облік та основи економіки. Мені не раз у своїй професійній діяльності доводилось налагоджувати облік підприємства з нуля. Тому було дуже цікаво побачити, які особливості обліку існують у Польщі. Також це була додаткова практика у вивченні мови. 

Мені вистачало матеріалів, які надавала Академія для проходження курсу. До тьютора декілька разів зверталася, щоб уточнити правильність розуміння деяких моментів. Відповідь завжди приходила вчасно та була зрозумілою. 

Мені сподобалась манера подачі матеріалу тьютора Наталії Хоцької. Змішаний стиль викладання польською та українською — вважаю, це дуже важливо. Майбутній бухгалтер, який планує працювати саме в Польщі, має розуміти з самого початку, що без знання мови знайти роботу буде майже неможливо. І це правильно. Мені також було цікаво дізнатись, як організовано перерозподіл обов'язків між різними підрозділами обліку. Тому що у нас в Україні бухгалтер — це солдат-універсал, ми вміємо все.

Курс не був перенасичений непотрібною інформацією. Викладався саме той матеріал, який мінімально потрібний для початку кар'єри бухгалтера в Польщі. Далі — буде практика. 

Наше підприємство вийшло на європейський ринок, тому я впевнена, що отримані знання обов’язково знадобляться

На щастя, моє підприємство у Харкові відновило роботу, і в кінці вересня ми повернулися додому. Так, ще дуже страшно у Харкові, ранок починається з сирен, але ми вдома, ми працюємо, віримо в перемогу та в майбутнє нашої України. 

Не зважаючи на обставини, наше підприємство у 2022 році почало шлях виходу на європейські ринки збуту продукції. На кінець року ми вже маємо дев'ять клієнтів у Європі: Польща, Німеччина, Нідерланди, Фінляндія, Великобританія, Румунія, Болгарія тощо. Це диво! Тому я впевнена, що отримані знання мені обов’язково знадобляться — ми не стоїмо на місці та розвиваємось!

Знання, отримані на курсі, однозначно присутні в моїх кар'єрних планах на майбутнє — вони обов'язково будуть корисні мені та принесуть додаткові прибутки моїй компанії. В будь-який момент я готова взяти в роботу підприємство на території Польщі без страху і сумнівів: чи то філія українського виробництва, чи нове виробництво. 

Отримати диплом ACPM було дуже важливо — це як результат шляху, в який я вклала чимало зусиль. Навчання стало моєю підтримкою в такий складний час, тому хотілося отримати диплом. Іспит я складала буквально за день до повернення в Україну. 

Пройдіть і ви онлайн-курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою», щоб здобути цінні навички для роботи у Європі та в Україні. Зареєструйтесь і отримайте вільний доступ до пробного модуля курсу!

Після опанування бухобліку Польщі почала одразу готуватись до іспиту ДипІФР

Знаходячись у Польщі, мені хотілося з користю використати цей час, тому я шукала, які знання хотіла б ще поглибити. Натрапила на відкритий вебінар Наталії Остап’юк — це був рекламний вебінар з підготовки до складання екзамену ДипІФР. І це також була моя любов з першого погляду — я відчула в Наталії споріднену душу. Вона, так само як і я, захоплена тим, чим займається. 

Я цікавилась МСФЗ і раніше, проходила курс IFRS, тому вирішила, а чому б і ні? Вирішила йти на іспит практично одразу, тому що відчула, що з Наталією мені це буде під силу. Також розумію, що війна закінчиться і нам потрібно буде будувати нову конкурентоспроможну Україну. Перехід на МСФЗ неминучий, якщо ми хочемо бути рівноправними членами Європейської спільноти. Тому всі зірки склалися — надійна Академія, професійний викладач, потреба в знаннях. 

МСФЗ вивчала давно, був також досвід складання перехідної звітності — але це все було на примітивному рівні. Насправді мене дуже зацікавили норми та правила МСФЗ. Мені було легко перелаштуватися, мабуть, тому що я не «чистий» бухгалтер — займаюся і фінансовим управлінням, і управлінською звітністю, тому в голові у мене не було ніяких заборон. Тренінг ДипІФР.Інтенсив, як на мене, виявився дуже цікавим, попри те, що основною його метою було складання іспиту.

Під час навчання були складнощі на роботі, але завдяки підтримці Наталії вірила, що складу іспит

Підготовка до іспиту проходила стрибками: то я поринала у процес і виконувала всі завдання вчасно, то виникала якась запара на роботі, і доводилось щось пропустити, пробігтись поверхнево. Так склалося, що під час війни я залишилась без бухгалтера, і мені довелося взяти на себе весь облік підприємства — згадати все, що знала й не знала. Але підтримка Наталії завжди виручала — я була впевнена, що складу іспит.

За порадою Наталії я також почала слухати мотивувальні відео від коучів, відроджувати свої правильні звички: ранкова зарядка, склянка води, мінімум 10 сторінок на день читання тощо. Цей тренінг остаточно відродив мене. Це і є найголовніше для мене в цьому курсі, а позитивний результат у вигляді диплома ДипІФР — це результат, який настав беззастережно.

Навчання на Інтенсиві — це повний огляд всіх стандартів і норм МСФЗ, а також осмислення необхідності впровадження таких норм в України. Тому що наші стандарти дуже далекі від МСФЗ. Філософія МСФЗ і ПСБО — це різні речі. Наразі, вважаю, що мої знання та навички в області МСФЗ після тренінгу достатні, наприклад, для впровадження міжнародного обліку на моєму підприємстві.

Настрій на сесію був позитивний, не зважаючи на те, що я не змогла віддатись навчанню на всі 100%

День складання іспиту був трохи хвилюючим. Тримала себе в руках, не давала собі можливості розгубитися та дотримувалась всіх інструкцій, які давала нам Наталія з приводу планування часу на відповіді, і все вийшло. Складала іспит онлайн, дякувати Богу, світло було, інтернет був — всесвіт не заважав мені. 

Завдання були в міру складними, як і потрібно для такого рівня екзамену. Трохи розгубилася, коли побачила консолідацію балансу, тому що за всіма прогнозами мав бути звіт про сукупний дохід, останні дні готувалась до нього. Тепер розумію, що це була помилка — ніякі прогнози не повинні збити тебе зі шляху, треба бути готовим до всіх питань. 

Сам тренінг, наскільки я зрозуміла, — це результат величезного досвіду Наталії Остап’юк в підготовці колег до складання подібних іспитів. Програма була вже сто разів вивірена, протестована, доповнена, це видно за результатами нашої групи, яку готувала Наталія. Мені здається, що склали всі, хто наважився піти на іспит. Особисто для мене була дуже корисною порада з планування часу — треба розподіляти час так, щоб відповісти хоча б мінімально на кожне питання екзамену, тому що важливий кожен бал.

Обидва курси будуть корисними для бухгалтерів, які планують працювати в Україні та за її межами

Перший курс з бухобліку Польщі — раджу обов'язково бухгалтерам, які планують найближчим часом залишатися у Польщі та продовжувати там свою кар'єру. Паралельно обов'язково вивчати мову. Також цей курс буде корисним тим, хто планує розширювати свій наявний бізнес за межі України — буде цікаво порівняти, як ті чи інші операції проводяться в нашій країні та в європейській державі.

Тренінг з підготовки до ДипІФР раджу пройти всім професійним бухгалтерам та фінансистам. Наше українське майбутнє — це МСФЗ.

Планую ділитись досвідом роботи з МСФЗ та монетизувати хобі

Плани на майбутнє сьогодні пов'язані із моїм підприємством — це розвиток продаж до Європи, тому можливо ведення обліку у філіях, розташованих у Європі. Також можливо буду ділитися досвідом роботи з МСФЗ зі своїми колегами — мені дуже цікава робота в цій сфері.

Маю у планах також монетизувати своє хобі — я пишу картини та дуже це люблю! Це моя душа, це можливість відобразити на полотні всі почуття та емоції. Я дуже люблю дарувати свої картини друзям, близьким. Знаю, що вони принесуть своїм новим володарям лише позитивні емоції. Тому хочу ділитися цим своїм вмінням та переконати кожного, що малювати можуть всі. Залюбки проводжу майстер-класи своїм колегам. Головне, щоб закінчилася війна та українці знову стали вільними, щасливими та незалежними!


Пройдіть тренінг «ДипІФР.Інтенсив», щоб також стати затребуваним фахівцем із поглибленими знаннями у галузі МСФЗ та престижним дипломом ДипІФР! Запишіться на тренінг та оцініть його програму у пробному модулі!

Рекомендуємо пройти:

Тест по бюджетированию в Excel

Тест по бюджетированию в Excel