Спілкувалася:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Ілона Доскоч: стати бухгалтером в Польщі попри всі труднощі роботи та життя

2022-12-21
444

Посада: бухгалтер

Пройшла курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

Історія студентки Ілони Доскоч вразила та розчулила всю академію. Ілона — головбух з 20-річним досвідом роботи в Україні, у лютому переїхала до Польщі. Але там їй довелося швидко адаптуватись до нових реалій. Спочатку вона влаштувалась прибиральницею в одну польську організацію, щоб почати якось заробляти, а потім пішла на курс з бухобліку Польщі, щоб продовжити кар’єру за фахом. Коли ж Ілона написала нам, що таки влаштувалась на посаду бухгалтера в тій організації, ми одразу з нею зв’язались, щоб дізнатись подробиці. 

Студентка з радістю розповіла нам свою історію: ким працювала в Україні та як влаштувалась бухгалтером у Польщі, за що відповідає на новій роботі, з якими складнощами стикається та що планує надалі. Ділимось історією із вами. 

Майже всі мої рідні були економістами, мабуть, спрацювали гени

Мені 48 років, я родом з Черкащини, але змалечку росла у Хмельницькому. По закінченню 11 класу стояла перед вибором вищого навчального закладу, бо мала і філологічні нахили (писала вірші, твори), і математичні. Тож, вибір випав на економічний напрямок, бо мої обидва дідусі, тато й тітка були економістами. Саме вони мене підбадьорили тим, що ця професія завжди буде у попиті.

Перша спроба працювати бухгалтером була вже на 3 курсі університету, але я вийшла заміж та народила сина. Мої викладачі шкодували, що я далі не поступатиму в аспірантуру і не поїду у Канаду за програмою обміну студентів. Але після закінчення університету, я все ж пішла одразу працювати бухгалтером. Через рік вже була головним бухгалтером. Синочка виховувала моя мама, яка оформила на себе декрет. 

Коли система бухгалтерського обліку переходила на міжнародні стандарти бухобліку, я була однією із перших спеціалістів, які допомагали іншим бухгалтерам зрозуміти, як це може бути два окремі обліки — бухгалтерський і податковий.

Але я знову була вимушена покинути бухгалтерію за станом здоров’я та сімейними обставинами. Згодом життя повернуло так, що я знову вирішила оновити свої знання та «перезавантажитись» на бухгалтера. Але плани змінила повномасштабна війна, що розпочалась 24 лютого.

В Польщі працювала прибиральницею, але я не уявляла себе на цій роботі назавжди

До Польщі приїхала 28 лютого із молодшим сином Богданом. За щасливими обставинами познайомилась з однією полькою Магдаленою, яка нам дуже допомогла: знайшла мені роботу, влаштувала сина до музичного ліцею, знайшла нам житло. Ми з нею дуже поріднились.

Спочатку я працювала прибиральницею в одній організації. Робота була не дуже важка, колектив чудовий. Але я не могла себе уявити в цій роботі назавжди. І ось тут випадково на сторінці в фейсбук побачила пропозицію пройти пробний урок курсу з бухгалтерського обліку Польщі. Подала заявку, мені передзвонила менеджер Юлія, все пояснила. Моє рішення навчатись було миттєве, але не було фінансової можливості. Тож, через два місяці зібрала кошти та розпочала курс. 

Курс проходила легко та швидко — вивчала один модуль за день

Спочатку було якось тривожно, була паніка, що не зможу, не зрозумію (перш за все через мовний бар’єр). Бракувало сил та вільного часу. Дзвонила менеджеру Юлії, вона мене завжди заспокоювала та підбадьорювала. Також інші дівчата, методисти, підтримували. Але особлива заслуга однозначно тьютора Наталії Хоцької. Вона так лаконічно і змістовно видавала матеріал, що її лекції мені «заходили» легко та швидко. Я проходила один модуль за день. Закони читала польською мовою, яка мені теж легко давалась. Виділяла для себе найважливіші абзаци та артикули. 

Навчання проходило незаплановано швидко. На роботі я працювала щоденно до 21:00, додому поверталась пізно. Зранку теж не було часу ніколи, тож залишились лише вихідні. За можливості, як мала вільний день — суботу чи неділю, сідала до прослуховування лекцій. Розпочинала десь об 11 ранку. Слухала всі уроки в модулі. Потім швидко читала відповідну Уставу, і після ознайомлення із законодавством, розпочинала тест. Якщо були помилки, проходила тест повторно. Але до ранку неділі модуль проходила. Таким чином проходила і наступні заняття, іноді по 2 модулі в день. Закони всі роздруковувала і читала в оригіналі польською мовою.

Інтелігентне почуття гумору Наталії при викладанні матеріалу мені допомогло не боятися майбутнього іспиту. Я була спокійна та впевнена у собі. Правда, перед записом на іспит таки щось хвилювало, але я заспокоювала себе тим, що в разі чого, пройду курс ще раз.

Скажу ще, що курс я розпочала 17 серпня, а скінчила 17 вересня, тобто пройшла його за місяць. А жовтень лишила собі на повторення матеріалу. Іспит був 11 листопада. Якби я мала більше часу, то і курс трохи по-іншому проходила б, більш повільно. Але я завжди мала дуже багато сімейних проблем. Мої рідні хворіли, мама лежала в лікарні, тому я дуже втомлювалась і не мала навіть часу нормально виспатись. 

Найважливіше було — отримати знання та диплом міжнародного зразка

Коли обирала цей курс, то головним критерієм було те, що я отримаю сертифікат про закінчення курсу та міжнародний диплом АСPМ з бухобліку Польщі. На навчання йшла з метою ознайомитись з базою польського бухобліку, вивчити терміни, орієнтуватись в загальних принципах побудови обліку від початку до складання фінансової звітності. По закінченню курсу вже була впевнена, що володію інформацією, достатньою, щоб почати працювати рядовим бухгалтером.

Наразі високих цілей з кар’єрного росту не ставлю, бо розумію, що обов’язки головного бухгалтера то є велика відповідальність. Поки що розпочала працювати, як молодший спеціаліст у тій організації, де раніше працювала прибиральницею. 

Ілона поділилась із менеджером академії, як влаштувалась на роботу бухгалтером і що саме з курсу допомогло їй у новій роботі

Під час працевлаштування роботодавець не вимагав диплом, повірив на слово. А вже потім я їм надала сертифікат та омріяний диплом АСРМ, які отримала на email. Не знаю, чи було б достатньо мого диплома з України, але те, що я пройшла курси та маю диплом міжнародного зразка, склало велике враження. Тепер справа за мною і я впевнена у свої професійних знаннях, тож думаю, що не підведу Академію))

Завдяки навчанню знову перейшла в бухгалтерію 

Увесь курс був для мене цікавим. Все нове: новий план розрахунків, нові закони та правила обліку. Але назавжди запам’ятаю історії про басейн для тваринок та про випадок, коли принесло ураганом автомобіль — наші студенти зрозуміють, про що я. Наталія Хоцька фантастично легко і з гумором подавала весь матеріал. Її хотілось слухати нескінченно. Тому із задоволенням ще б слухала інші курси у викладанні Наталії.

Питань до викладача не мала, все було зрозуміло. Лише два питання було по витратах. З ними я підійшла до бухгалтерів, що працюють в нашій організації, і попросила допомогти. Таким чином, майбутні мої колеги дізнались, що я бухгалтер і навчаюсь, були цим приємно здивовані. Пізніше головний бухгалтер запропонувала мені роботу у відділі. Так я перейшла знову у бухгалтерію.

Основні труднощі у роботі через важкі програми

Почала працювати з 14 листопада як стажер-практик, а повноцінно мене оформили з 1 грудня. Наразі в мої обов’язки входить:

  • розносити витрати на «5» розділ відповідно призначень та переносити їх на «4» розділ (це робить програма, я лише контролюю KUP та NKUP витрати по статтях);

  • проводити усі документи по підзвітнім особам, по відрядженням (delegaeje).

Колеги допомагають, бо дуже важка авторська програма, яка обслуговує організацію, в якій я працюю. Там навіть дві програми, які між собою пов’язані, тож маю два великі монітори — по екрану на кожну програму. Дані переносяться з однієї програми в іншу, і навпаки. Треба все уважно контролювати, бо організація складається з 6 філіалів та має окремі проєкти. Головний офіс все це зводить до загального обліку. 

На даному етапі для мене труднощі виникають тільки через важкі програми. Увесь майже час я роблю роботу, пов’язану з правильним рознесенням джерел фінансування проєктів, витрат на ці проєкти, місця відряджень та інше. Потім два-три кліки й все проводиться у декретах рахунків. Але треба все уважно розносити, бо кожна найменша помилка впливає на фінансовий результат окремої роботи. 

Після навчання немає проблем з розумінням бухобліку та мовного бар'єра

Щодо самого розуміння бухобліку: що треба робити, що саме кажуть колеги чи головний бухгалтер на «п’ятихвилинках» — все це зрозуміло. Все що потрібно, я отримала на курсі, решта — напевно, мій професійний досвід. З цими знаннями, що я отримала від тьютора, можу працювати з будь-якими операціями, але мені наразі достатньо того, що я роблю. Мені подобається бухгалтерія і я працюю із задоволенням. Далі буде видно, що робитиму і чого досягну.

Також немає проблем із польською мовою. На роботі все розумію від першого до останнього слова. Так склалося, що під час цього курсу я вивчала польську мову додаткового. Стажування проходить в чомусь легко, а десь — важко. Стажує мене дуже досвідчена колега-бухгалтер, кожен день дає мені нові завдання. Все, що вона говорить, мушу записувати, бо дуже складно все запам’ятати.

Мені подобається тут у Польщі, подобається моя робота, хочу швидше усього навчитись. Але, звісно, є якась внутрішня невпевненість саме через складність завдань, а не самого обліку. Та я завжди намагаюсь себе заспокоїти, що все буде добре, усі наші бухгалтери теж довго вивчали цю програму. До того ж колеги мені допомагають.

Ваш курс рекомендую колегам, які не можуть знайти роботу в Польщі

Бухгалтерію я завжди любила і мені ніколи не було від неї нудно. Де б я не працювала, намагаюсь навести порядок, підлаштувати всю інформацію у такій послідовності, щоб було зручно. Тут теж мені дали таке право, але за умовою, щоб все було точно. 

Вважаю, що для бухгалтерів, які приїхали з України, був би корисним цей курс, щоб мати можливість пошукати роботу згідно із кваліфікацією. Звісно, потрібно знати польську мову, бо без базових знань мови буде дуже важко опанувати курс навчання. Я дуже багатьом своїм колегам в Україні розповіла про ваш курс і одна колега вже почала вчити польську мову. Вона є супер професіонал, думаю, що може і вирішить взяти ваш курс. Бо вона не змогла тут у Польщі знайти досить високооплачувану роботу. 

А я наразі хочу залишитись працювати в цій організації, мені дуже тут подобається. Організація наполовину фінансується з бюджету Польщі. Високі оклади, є премії, медичне страхування, спортивний абонемент, власна база відпочинку на морі. Люди приємні й ніхто не контролює твій прихід-відхід з роботи. Маю змогу контролювати свій час, щоб не було за місяць напрацьованих надгодин. Головне для роботодавця, щоб робота була виконана якісно і вчасно, як того вимагає головний бухгалтер.

Так що планів великих ще не можу будувати на майбутнє. Все залежить від поточної ситуації. Зрештою, головним бухгалтером я вже була, як то кажуть, свою порцію пригод праці вже мала, знаю, що це величезна відповідальність. Як далі буде, покаже життя. А всім вам — велика подяка! 

Найкращий спосіб професійно адаптуватись в новій країні — пройти навчання. Опануйте бухгалтерський облік Польщі в режимі онлайн всього за 3 місяці та продовжіть будувати кар’єру вже в європейській країні!

Рекомендуємо пройти:

Тест по бюджетированию в Excel

Тест по бюджетированию в Excel