Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Де та як фінансовому спеціалісту знайти роботу за кордоном

Де та як фінансовому спеціалісту знайти роботу за кордоном

2022-05-24
555

За даними квітневого дослідження Advanter Group, компанії українського малого та середнього бізнесу скоротили 1 200 000 працівників. На умовах скороченої зарплати працює 42% працівників, 33% персоналу скоротили, а 34% відправили у відпустку. На той же період, за словами опитаних 276 власників бізнесу, жодне підприємство не зупинило свою роботу.

Через масштабне вторгнення росії в Україну, понад 6 млн людей залишило країну. З них 2,75 млн українців працездатного віку. Усім їм знадобиться робота, а щоб її було легше шукати, ми підготували невеликий список ресурсів. Цей матеріал частково буде корисним також фахівцям з інших країн, які вирішили перевірити свої сили у Європі.

Ситуація з роботою за кордоном

За даними Статистичного управління Європейського Союзу, у більшості європейських країн у лютому-квітні знизився рівень безробіття. Цьому допомогло пом'якшення коронавірусних обмежень. Низький рівень безробіття означає, що є вакансії та потрібна робоча сила. Приїзд українців зменшить дефіцит кандидатів, проте не у всіх категоріях.

Часто біженцям за кордоном пропонують роботу у сфері обслуговування, торгівлі або на виробництві. Перші дві категорії вимагають знання мови країни чи англійської. Фінансові фахівці з певною кваліфікацією можуть спробувати влаштуватися за фахом. Наприклад, на момент написання статті на одному з польських сайтів з пошуку роботи опубліковано 881 вакансію для українських фахівців у гібридному, дистанційному чи офлайн-форматах. Тьютор-практик Фінансової Академії Актив та польський резидент Наталія Хоцька на своєму вебінарі розповіла про те, що український бухгалтер завжди знайде роботу у Польщі та зможе впевнено конкурувати із вчорашніми випускниками польських університетів.

Де шукати роботу

Завдяки пандемії компанії чудово налагодили формат віддаленої роботи та співпрацюють зі спеціалістами з будь-якої точки світу. Це розширило список можливостей та полегшило процес пошуку.

Наприклад, у Rabota.ua створили телеграм-канал з вакансіями для дистанційної роботи. У нашому телеграм-каналі FinХаб Кар'єра регулярно публікуємо нові вакансії для фінансових фахівців. Категорія віддаленої роботи міцно закріпилася на всіх сайтах пошуку роботи.

Якщо немає сил чи можливості працювати віддалено за фахом, то в пригоді стануть портали для фрілансерів із завданнями різної складності: UpWork, Fiverr або TopTal. Це допоможе розширити список навичок та трохи заробити одночасно.

Якщо немає можливості працювати віддалено, можна знайти роботу на місці. Сайт європейської комісії містить усі правила щодо працевлаштування в ЄС.

Польща

У Польщі можуть влаштуватися на роботу громадяни держав-членів ЄС та ЄАВТ без дозволу на роботу і на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Шукати роботу можна самостійно або використовуючи ресурси:

Роботодавці просять претендентів надавати резюме, яке містить: особисті контактні дані, інформацію про кар'єру та набутий досвід, освіту, кваліфікацію та навички. Резюме має бути коротким, на одну-дві сторінки. До нього необхідно додати підписану згоду на обробку персональних даних.

Окрім резюме, до заявки на вакансію потрібно прикладати мотиваційний лист. Приклади резюме та листів можна знайти на порталі державних служб зайнятості у папці «Для безробітних та тих, хто шукає роботу» або на сайті Europass.

Сайти з пошуку роботи в Польщі:

Естонія

Шукати роботу в Естонії зручно через Естонську касу з безробіття, повітові відділи та бюро з працевлаштування, кілька інформаційних порталів, а також агенцій та порталів з працевлаштування. Найвідоміші портали: CV Keskus, CV-Online, EkspressJob, сайт конкурсу державних послуг Естонії та ін.

Великі естонські університети пропонують послуги з працевлаштування, допомагають студентам знайти місце роботи або стажування. У всіх повітових відділеннях Естонської каси з безробіття є центри кар'єри, де можна проконсультуватися з питань освіти, ринку праці та професійної діяльності. Естонські роботодавці беруть участь у ярмарках вакансій для пошуку працівників. Також у країні регулярно проводять всеестонські онлайн-ярмарки вакансій.

Резюме для роботи потрібно готувати не більше, ніж на 2 сторінки. У ньому необхідно вказати контактні дані, досвід роботи, навички, кваліфікацію, професійне навчання та хобі. До резюме потрібно прикладати супровідний лист з відповідями на 5 стандартних питань співбесіди: про цілі влаштування на роботу, особисті якості, зв'язок попередньої роботи з тією, на яку претендуєте, чому підходить компанія і чому ви найкращий кандидат. Також потрібен мотиваційний лист, який має наголосити на головних пунктах резюме і «продати» вас роботодавцю.

Сайти та портали з пошуку роботи в Естонії:

Литва

Як і в Польщі, у Литві громадяни держав-членів ЄС та ЄАВТ можуть влаштовуватися на роботу без додаткових дозволів. Винятком є ​​державні служби, правоохоронні органи та деякі інші – тут на роботу приймають лише громадян Литви. Для пошуку роботи можна безкоштовно скористатись послугами служби зайнятості. Також у країні діють приватні агенції з працевлаштування. Для шукачів їхні послуги доступні безкоштовно. Шукати відкриті вакансії можна у друкованих та онлайн-ЗМІ, а також розміщувати оголошення про пошук роботи.

Шукачі повинні надати потенційному роботодавцю: резюме (набирає популярність Europass CV) зі стандартним набором даних та прикріпленими рекомендаціями, супровідний лист. Лист може переказувати резюме і подати кандидата у вигідному світлі. Також кандидати проходять відбіркові тести та співбесіду. Для синіх комірців достатньо резюме та співбесіди або просто співбесіди.

Сайти та портали з пошуку роботи в Литві:

Чехія

У Чехії більшість роботодавців вимагають знання чеської мови. У країні можна знайти роботу через Чеське бюро праці, приватні агенції зайнятості, ЗМІ, інтернет та прямі контакти. У бюро можна переглянути базу вакансій, проконсультуватися стосовно перепідготовки та вибору професії. Агентства зайнятості діють за ліцензіями та надають свої послуги безкоштовно. Як і в Литві, в національних газетах публікують вакансії, а соцмережі допомагають знайти роботу.

Для влаштування на роботу надсилають резюме із супровідним листом. Їхній зміст не відрізняється від стандартного. На співбесіду необхідно приносити копії резюме та всіх сертифікатів, що слугуватиме за портфоліо.

Сайти та портали з пошуку роботи в Чехії:

Хорватія

Вакансії у Хорватії можна знайти на сайті Хорватської служби зайнятості та на різних сайтах з пошуку роботи. Вакансії публікують у газетах та журналах, а також розміщують у профільних виданнях. Великі компанії часто самостійно формують базу кадрів, а приватні агенції надають доступ до своїх баз вакансій.

Податись на вакансію необхідно за допомогою резюме з даними, розміщеними у хронологічному порядку. У державні установи знадобляться підтвердження кваліфікації, додаткові довідки про несудимість, громадянство, місце проживання тощо. Приватні підприємці приймають заявки на роботу на e-mail або через власні сайти. Крім резюме, вони також можуть вимагати дипломи, сертифікати та інші документи про підтвердження навичок та кваліфікації.

Сайти та портали з пошуку роботи в Хорватії:

«Стартовий набір» пошукача 

Готуватися до працевлаштування за кордоном потрібно так само ретельно, як і вдома. Тому варто попрацювати над моральним станом та настроєм, щоб мати гідний вигляд на тлі інших претендентів. Знання англійської, або будь-якої іншої мови, дасть додаткові бали в очах роботодавця і допоможе претендувати на більш цікаві посади. Вимоги до резюме в різних країнах та компаніях можуть відрізнятися, але його основа незмінна: фото, контактна інформація, опис досвіду та освіти, а також підтвердження навичок у вигляді дипломів та сертифікатів. Все варто підлаштувати під запити конкретного роботодавця чи шаблони. Добре структурована інформація та портфоліо «продасть» вас, як фахівця, швидше і дорожче, тому підготовці варто приділяти належну увагу, оскільки у багатьох країнах до співбесіди ставляться, як до формальності.

Доповніть своє резюме списком актуальних навичок після одного з наших курсів! Зареєструйтесь та пройдіть пробний модуль безкоштовно!