Автор:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Як українському бухгалтеру влаштуватись на стажування в Польщі

2023-04-19
420

Щоб почати працювати бухгалтером в Польщі, потрібен досвід. Але де його взяти українському фахівцю, який щойно опинився в країні або тільки пройшов навчання? Оптимальне рішення — пройти стажування в бухгалтерії. Польські бюро та компанії охоче приймають нових працівників на практику, але щоб туди потрапити, треба щонайменше знати бухоблік та польську мову, або бути готовим все це швидко опанувати.

В статті розберемо:

  • Що таке стажування і чому воно популярне в європейських компаніях
  • Як проходить стажування в рахункових бюро і польських компаніях
  • Вимоги до бухгалтерів-стажерів і скільки вони заробляють
  • Куди піти стажуватись і де шукати пропозиції
  • Як підготуватися до стажування в польській бухгалтерії
  • Чому варто пройти стажування бухгалтером в Польщі

Що таке стажування і чому воно популярне в європейських компаніях

Стажування – це гарна можливість здобути перший або новий професійний досвід на кар’єрному шляху. А міжнародне стажування ще дає всі шанси влаштуватись в іноземну компанію та посилити резюме цінним досвідом та кейсами. Особливо така практика корисна тим, хто ще не має для цього необхідних навичок — студентам, молодим фахівцям або досвідченим спеціалістам, які хочуть перейти в нову професію.

В Європі є кілька видів стажування:

  • спеціальні програми, які фінансуються через інституції ЄС (наприклад, за кошти служби зайнятості);

  • тимчасові практики стажування, що організовують компанії. 

Спеціальні програми стажування допомагають не тільки студентам, але й безробітним фахівцям отримати роботу, і одночасно спрямовані на підтримку підприємств, які не мають ресурсів розширяти штат. Такі стажування організовують служби зайнятості, міжнародні фонди та різні організації. Наприклад, в Польщі бюро зайнятості влаштовують на практику в компанії аграрного сектору. Фахівці-стажери отримують заробітну плату від уряду, а трудовий договір укладають з бюро зайнятості, а не з компанією, що знімає зайві клопоти з бізнесу.

Програми від міжнародних організацій можуть бути як повністю оплачуваними — з заробітною платнею, так і частково — коли компенсують лише проживання та харчування. Зазвичай подібні стажування орієнтовані на студентів. Наприклад, відома організація AIESEC влаштовує професійне стажування для молоді в різних компаніях Німеччини, Румунії та Португалії. А в Польщі незабаром стартуватиме програма для українських студентів від фонду Leopolis for Future — молодь з України зможе отримати перший досвід роботи в таких польських компаніях, як Blue Media, CRIDO, KPMG Poland, DIVERSE, LPP, Grupa Alumetal.

Час від часу великі компанії самі проводять власні програми стажування, якими можуть скористатись не тільки студенти, але й фахівці з невеликим досвідом. Наприклад, на сайті сервісу glassdoor є купа пропозицій стажування від польських представництв Procter & Gamble, Amway, Heineken. Компанії пропонують пройти оплачуване стажування в їхніх бухгалтерських і фінансових відділах: із зарплатнею, соціальним пакетом, навчанням та можливістю подальшого працевлаштування. 

Для компаній і стажерів така практика — це безпрограшне рішення. Компанія несе низькі витрати на працевлаштування стажера, а сам фахівець отримує цінні навички та досвід, що спрощує подальший пошук роботи.

Як проходить стажування в рахункових бюро і польських компаніях

Невеликі бухгалтерські фірми теж проводять власні програми стажування для нових співробітників. Фахівці, що щойно закінчили бухгалтерські курси та ще не мають достатньо досвіду для самостійної роботи, можуть влаштуватись в рахункове бюро на практику, як помічник або асистент бухгалтера. 

Після проходження співбесіди, з практикантом підписують трудову угоду на 2-3 місяці, під час яких він виконує дрібні завдання, а його роботу контролює старший колега-наставник. Якщо фахівець швидко вчиться і не допускає критичних помилок, він може продовжити роботу в бюро і зростати до посади незалежного бухгалтера. 

Під час стажування, асистент бухгалтера бачить роботу бухгалтерії зсередини: як влаштований документообіг в офісі та взаємодія з клієнтами. А саме вчиться:

  • складати фінансову звітність;

  • заповнювати податкові форми;

  • працювати в бухгалтерських програмах;

  • вести розрахунки з контрагентами та органами соціального страхування;

  • вести облік ресурсів;

  • заповнювати баланси тощо.

На початку стажеру дають вести дрібну бухгалтерію, наприклад, вводити дані в електронні таблиці, перевіряти точність фінансових звітів, упорядковувати важливі файли, звіряти рахунки. Його роботу перевіряє старший бухгалтер, який виконує основні бухгалтерські операції. До речі, один самостійний бухгалтер в бюро може вести облік від 10 до 20 компаній одночасно, тож поряд з таким досвідченим колегою стажер швидко вчиться працювати з великим обсягом даних.

Так було у випускниці Олени Бобенко, бухгалтера з України, яка після курсу «Затребуваний бухгалтер в Польщі» потрапила в рахункове бюро на навчання. Їй одразу запропонували укласти договір на стажування, але вона вирішила спочатку просто приходити в бюро на практику і паралельно вчити мову, бо в тому бюро всі завдання ставили польською мовою. Під час практики Олена швидко навчилась проводити фактури, розносити банк, проводити велике підприємство та спрощені книги для підприємців. Пізніше Олена потрапила в інше бюро, з яким ми проводили спільний проєкт по стажуванню для наших студентів.

Випускники академії проходять стажування не тільки в бюро, але й в бухгалтеріях польських компаній. Ілона Доскоч, головбух з 20-річним досвідом роботи, потрапила до бухгалтерії одного польського інституту ще під час навчання в академії. Стажування тривало всього кілька тижнів. За цей час вона вивчила складну бухгалтерську програму, навчилась розносити витрати та проводити документи. Стажувала її колега і кожен день давала нові завдання. Після такої інтенсивної практики Ілону взяли на роботу як повноцінного бухгалтера.

Тож, де краще проходити стажування, щоб отримати корисний досвід: в бюро чи в компанії? Залежить від того, як фахівець планує розвиватись далі.

  • Робота в компаніях з власною бухгалтерією часто розподіляється між бухгалтерами, а це означає, що задачі одного фахівця обмежуються обліком одного виду документів. В такій бухгалтерії можна стати вузькоспеціалізованим фахівцем, що буде знатись на бухгалтерських процесах в тій чи іншій галузі.

  • В бюро можна стати самостійним бухгалтером, який вміє все і знає як розрахуватися з ZUS, податковою, як взаємодіяти з компаніями різного масштабу і галузей. 

Для тих фахівців, що тільки входять у світ польського бухобліку, краще почати з практики в рахунковому бюро, бо так можна спробувати ширший спектр бухгалтерських обов’язків. До того ж зростати в бюро можна як вертикально, так і горизонтально, вивчаючи суміжні галузі — податковий чи кадровий облік. Що таке рахункове бюро і якими вони бувають — можна почитати в статті «Як влаштована робота польського рахункового бюро».

Вимоги до бухгалтерів-стажерів і скільки вони заробляють

Роботодавці усвідомлюють, що найняті стажери роблять лише перші кроки на кар’єрному шляху, тому не висувають до них занадто високих вимог. І доручають їм обов’язки, з якими ті зможуть впоратися. 

Ось найпоширеніші вимоги до стажера-бухгалтера:

  • освіта в галузі фінансів, економіки чи бухгалтерського обліку (вища освіта або проходження курсів);

  • знання польського податкового і бухгалтерського законодавства;

  • навички роботи з програмами MS Office;

  • вміння аналітично мислити, працювати в команді та головне — готовність до навчання.

Якщо подивитись вимоги у вакансіях, то іноді достатньо мати базові знання законодавства, знати Excel та володіти польською чи англійською, щоб стати стажером. 

Приклад вакансії для асистента бухгалтера з сайту pracuj.pl 

Але в деяких компаніях від стажерів навіть знання бухобліку не вимагають:

Вакансія для стажера у бухгалтерське бюро на pracuj.pl 

Отже, вимоги до стажера можуть бути дуже різні. І це залежить від низки факторів:

  • від посади, на яку йде стажер — як виявилося, асистент, помічник бухгалтера чи просто стажер у бухгалтерії можуть виконувати абсолютно різні задачі;

  • від місця роботи — в бухгалтерській конторі та у відділу бухгалтерії буде різна специфіка роботи, а з цим і свої очікування від новачків;

  • від мети програми стажування — вимоги до практикантів формують, виходячи з того, кого готує бухгалтерія: самостійного фахівця чи шукає помічника на постійну основу. 

Відповідно від цих факторів буде залежати і заробітна плата стажера. Зазвичай вона менша, ніж у досвідченого самостійного бухгалтера, але має бути не нижчою за мінімальну зарплату в регіоні за цією спеціалізацією. 

Якщо спиратись на дані сервісу wynagrodzenia.pl, кожен другий помічник бухгалтера отримує зарплату від 4000 до 5970 злотих. Але на сайтах з вакансіями можна знайти пропозиції з винагородою від 3500 до 6000 злотих — все залежить від досвіду фахівця та його обов’язків. 

Куди піти стажуватись і де шукати пропозиції

В Польщі нараховують понад 40 тисяч рахункових бюро. Тож шукаючи роботу, варто обирати бухгалтерію з гарними відгуками працівників і клієнтів. Це збільшує шанси на те, що доведеться працювати з професіоналами. Подивитись відгуки про польські бухгалтерії можна на сайті gowork.pl або на pl.indeed.com, а з них перейти на сайти бюро та дізнатись, чи не шукають вони часом стажерів.

Звісно, пропозиції швидше знайти на порталах з вакансіями, але для цього треба налаштувати фільтр пошуку. Ми вже це зробили і даємо готові посилання на кілька ресурсів:

  • на pl.jooble.org — тут вже зібрані вакансії для бухгалтерів-практикантів з різних сайтів; 

  • на pracuj.pl є пропозиції для помічників, стажерів та асистентів в різні бухгалтерії;

  • olx.pl — тут зібрані оголошення по стажуванню для фінансових, податкових фахівців та бухгалтерів;

  • на спеціалізованому порталі karierawfinansach.pl є цілий розділ з пропозиціями для стажерів від великих компаній (якщо цікавить тільки бухгалтерія, треба обрати категорію «ksiegowosc»).

Окрім job-сайтів є й інші шляхи пошуку. Наприклад, можна подивитись пропозиції в LinkedIn, наразі, в цій соцмережі понад 160 вакансій для помічників бухгалтера від польських компаній. До речі, в Польщі є схожий сервіс — goldenline.pl, розроблений саме для польського ринку праці, можна і там пошукати. Або зайти на сайти міжнародних професійних організацій — на кшталт порталу jobs.accaglobal.com від ACCA. Тут є ціла добірка вакансій для бухгалтерів-стажерів і початківців.

Як підготуватися до стажування в польській бухгалтерії

Щоб подати заявку на стажування, треба підготувати резюме та мотиваційний лист. Вони мають відповідати вакансії та з першого погляду зачепити увагу роботодавця. Бо конкуренція за місце стажера висока. До того ж у Польщі існує практика реферальних програм, коли співробітники компанії рекомендують своїх друзів на ту чи іншу посаду. 

Про що ж писати в резюме бухгалтеру-стажеру, щоб потрапити на співбесіду?

  • Про освіту — вся вказана інформація має бути підтверджена: дати навчання, сертифікати, дипломи.

  • Навички та досвід — повинні відповідати пропозиції роботи. Тому використовуйте фрази з вакансії, описуючи власні навички та знання. 

  • Графічне оформлення. Є багато сайтів, на яких можна створити резюме по шаблону, наприклад, cv.pracuj.pl або interviewme.pl. Якщо створюєте CV самостійно, дотримуйтесь правил: не більше 2-х сторінок, де на першій сторінці — основна інформація. Документ краще надсилати у форматі pdf, вказавши у назві прізвище та посаду.

  • Іноземні мови — треба вказати реальний рівень, а також підтвердити сертифікатом про пройдені курси (особливо, якщо це курс з польської мови для бухгалтерів).

  • Також важливо додати пункт про згоду на обробку персональних даних — це обов'язковий елемент CV у Польщі.

Але одного резюме недостатньо. Щоб його відкрили, необхідно додати супровідний лист, де дуже стисло розповісти про себе як фахівця, свій досвід та мотивацію в отриманні саме цієї роботи. Та пояснити, яку користь отримає компанія від того, що вас найме. 

Звісно, роботодавці не чекають від стажерів великого досвіду, але українські фахівці можуть описати минулий досвід роботи і як він може знадобитись на новому місці. Для підтвердження попередніх досягнень можна в резюме додати кейси — описати в цифрах виконані проєкти.

У Польщі існує неписане правило — рекрутери зв’язуються лише з відібраними кандидатами. Тому, якщо протягом 2-х тижнів після відправки заявки немає відповіді від компанії, варто відгукнутись на інші пропозиції. Але якщо запросили на співбесіду — то це вже половина перемоги і є всі шанси отримати роботу. Залишається підготуватись до інтерв’ю та скласти гарне перше враження. 

Як підготуватись до співбесіди, щоб точно взяли на роботу — дізнайтесь з безкоштовного запису вебінару «Як українському бухгалтеру успішно пройти співбесіду в польському рахунковому бюро»

Чому варто пройти стажування бухгалтером в Польщі

Стажування в польських компаніях надає багато переваг для роботи та кар’єри не тільки в Європі, але й збільшує шанси отримати високооплачувану роботу в Україні після повернення.

Серед основних плюсів стажування бухгалтером в Польщі: 

  • можливість отримати досвід роботи в міжнародних компаніях, наприклад, підвищити рівень професійних навичок у роботі з МСФЗ, європейськими нормами оподаткування та розрахунків;

  • почати застосувати теоретичні знання на практиці — на курсах академії завжди є практична складова, але лише робота в реальних умовах дозволяє розвиватись, як фахівець — поглибити знання, побачити, як все працює та отримати неоціненний досвід;

  • повчитись у досвідчених колег та отримати оцінку власних навичок — під час стажування легше з’ясувати, чого ще треба навчитись, щоб працювати самостійно, та обрати подальший напрямок розвитку;

  • підвищити рівень польської або іншої іноземної мови до рівня носія, що стане у пригоді для подальшої роботи в іноземних компаніях;

  • розширити мережу професійних контактів та побудувати довгострокові відносини з клієнтами, якщо плануєте працювати на аутсорсі;

  • продовжити роботу у цій же компанії, але вже як самостійний фахівець. 

Також перевагою стажування в польській бухгалтерії є безперервний розвиток. Робота з документами, глибокий розгляд нюансів оподаткування та проведення складних розрахунків дозволять швидше зрости до статусу експерта та суттєво підвищити рівень заробітної платні.

Тож, стажування в європейській компанії — це дуже великий плюс для кар’єри. Хто зна, можливо саме рядок у резюме про роботу бухгалтером в Польщі стане важливою перевагою у майбутньому працевлаштуванні. Наразі на це звертають увагу як європейські, так і українські роботодавці. 

Зробіть перший крок до кар’єри в Європі — запишіться на курси польського бухгалтерського обліку або самостійного бухгалтера, щоб отримати необхідні знання та навички для початку роботи.

Рекомендуємо пройти:

Тест по бюджетированию

Тест по бюджетированию