Спілкувалася:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Тетяна Ігнатенко про опанування польського бухобліку та нові можливості після навчання

2022-12-07
417

Посада: бухгалтер

Пройшла курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

Тетяна Ігнатенко — бухгалтер з 23-річним досвідом роботи. В Україні вона працювала в різних сферах, постійно навчалась та будувала кар’єру, доки не почалося повномасштабне російське вторгнення. Як і багато хто з українських фахівців, Тетяна переїхала до Польщі та майже одразу взялася за перекваліфікацію на польського бухгалтера. Чому Тетяна обрала курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі», яку користь отримала від навчання та як планує розвиватись далі — дізнайтесь з її історії.

Польща для українців — одна з найкомфортніших країн для адаптації

На даний час проживаю у Польщі. Переїхала до цієї країни в березні 2022 року після повномасштабного російського вторгнення в Україну. До цього проживала в місті Дніпро.

Чому я обрала саме Польщу? Бо мій чоловік вже довгий час працює в цій країні, тому це був один з найважливіших факторів для вибору. Змінювати місце проживання завжди важко, але для українців, на мою думку, Польща є однією з найкомфортніших країн для адаптації.

Працюю в бухгалтерії вже 23 роки, тому обрала цей курс, щоб не починати вчити бухоблік з нуля

Моя кар’єра у сфері бухгалтерії та фінансів розпочалася в 1999 році, тому на даний час маю вже 23 роки стажу в професії. Працювала в таких сферах як виробництво, торгівля (гуртова та роздрібна). Зараз працюю у сфері IT на українську компанію.

Перебуваючи в Польщі, вирішила познайомитись з польською бухгалтерією і зрозуміти, чи зможу її опанувати. Спочатку планувала навчатись на бухгалтерських курсах у Польщі. Але потім знайшла інформацію про курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі» і подумала, що це буде корисніше, ніж починати вчити польську бухгалтерію з нуля. Бо все-таки маю досвід в цій сфері.

Хотіла отримати максимум практичних знань та очікувала, що буде все чітко і без зайвої інформації, бо було заявлено, що даний курс для бухгалтерів з досвідом. Курс дійсно мене не розчарував, отримала багато корисної практичної інформації.

Взагалі люблю навчатися. Можу сказати, що навчаюся все життя. Маю таке хобі. Оскільки я особа завжди зайнята та маю звичку записуватись одночасно на багато курсів і занять, мені довелося опановувати даний курс за дуже стислий термін, коли вже залишилось не так багато часу. Звісно стаціонарні заняття мають свої переваги, але в моєму випадку було дуже добре, що всі лекції були в записі онлайн.

Всі теми курсу були цікавими та вдало підібраними

До тьютора з питаннями не зверталась. Було все зрозуміло, бо вмію самостійно працювати зі статтями законів та отриманою інформацією. Взагалі всі теми були цікавими, потрібними та вдало підібраними. Для початку кар’єри бухгалтера в Польщі цього достатньо, потім все вже залежить від особи, яка опанувала ці знання. Чи буде вона поглиблювати свої знання або розглядати якусь тему детальніше.

Для мене проходження даного курсу не було складним. Головне було правильно розпланувати час для навчання. Зі складного — це правильно зрозуміти трактування статей польського законодавства. Бо навіть в українському законодавстві іноді складно розібратись, що вже казати про законодавство іншої країни.

Тому я б цей курс порекомендувала для людей, які працювали головними бухгалтерами в Україні або стикались у своїй професійній діяльності не з однією ділянкою обліку. Він не розрахований на навчання бухгалтерському обліку з нуля.

Набуті знання в найближчому майбутньому стануть в пригоді

Перелаштуватись на польський бухгалтерський та податковий облік було не складно, бо знаю український. Викладач дуже вдало підібрала матеріал. Лектор Наталія Хоцька розповідала про відмінності між українським та польським обліком, маючи досвід в обох сферах. На мою думку, це дуже важливий факт, який мав великий вплив на якість поданого матеріалу.

Звичайно є багато відмінностей між польським та українським бухгалтерським обліком, особливо в тій частині, яка стосується податків. Але якщо добре знаєш український бухгалтерський облік, то складнощів під час навчання не виникне. Набуті знання поки ще не вдалося використати, але в найближчому майбутньому вони стануть в пригоді.

Польську мову вивчала ще в Україні, тому зрозуміти було не складно. Але бухгалтерську термінологію, звісно, треба було вчити, бо на звичайних курсах таку професійну лексику не дають.

Будь-яке навчання корисне. Навчаючись, ми вкладаємо гроші у свій розвиток, а це — найголовніше. Ніколи не знаєш, що принесе завтрашній день, і можливо, саме знання, які були здобуті сьогодні, відкриють нові можливості для нас завтра.

Диплом — це підтвердження отриманого рівня знань

Іспит АСРМ пройшов для мене дуже легко. Хоча думала все буде значно складніше. Скласти онлайн-іспит з першої спроби допоміг мій досвід та знання, отримані на курсі.

Звісно, отримати диплом після навчання було для мене важливо, бо це підтвердження отриманого мною рівня знань. Маю надію, що для польських роботодавців це теж буде одним із плюсів для ухвалення позитивного рішення щодо кандидата. Поки що не була на співбесідах, але збираюсь, і коли матиму інформацію з цього питання, то обов’язково поділюся нею з вами.

Працюю поки на українську компанію, але планую розпочати пошуки роботи в Польщі

Зараз працюю віддалено на українську компанію, але планую створити резюме, яке буде відповідати вимогам ринку Польщі та спробувати сходити на співбесіди, щоб зрозуміти вимоги польських роботодавців. І хто знає, можливо знайду роботу своєї мрії.

Мабуть, прочитавши це, багато хто усміхнеться і подумає: «А як же, робота мрії та ще й не в Україні». Звичайно, бухгалтерія — то складна праця, але все залежить від оточення, в якому працюємо, та роботи, яку виконуємо. Тому так, все можливо, і навіть знайти роботу своєї мрії в іншій країні. Головне не здаватись, вірити в себе та у свої знання.

Тому, найближчим часом планую розпочати пошуки роботи в Польщі, вакансії бухгалтера. Знаю, що буде нелегко, але спробувати варто. Вірю в успіх і в мої знання, підкріплені курсом «Затребуваний бухгалтер в Польщі» та отриманим дипломом АСРМ.

Запишіться на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою», щоб також отримати всі необхідні знання і навички для роботи за фахом в Європі. Перший урок курсу — безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тест СIМА Р2

Тест СIМА Р2