Автор:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Скільки коштує відкрити власне бюро у Польщі

2023-05-03
240

Бухгалтерське бюро, по суті, є звичайним бізнесом, тому процес її створення нічим не відрізняється від реєстрації будь-якої компанії. Але є певні особливості відкриття бухгалтерського бізнесу, які варто знати на самому початку. Які процедури треба пройти, щоб заснувати власне бухгалтерське бюро, скільки для цього потрібно коштів, як розрахувати витрати на адміністративні внески, податки та поточну діяльність — розбираємо в статті.

  • Витрати на відкриття власного бюро у Польщі
  • Витрати на податки та внески в ZUS
  • Поточні витрати на ведення бізнесу
  • Касовий апарат
  • Страхування відповідальності бюро
  • Програмне забезпеченн
  • Оренда офісу
  • Працевлаштування та заробітна платня
  • Сайт та реклама

Витрати на відкриття власного бюро у Польщі

Першим кроком у створенні бюро є вибір організаційно-правової форми діяльності. Бухгалтерська компанія може діяти в будь-якій формі, за винятком повного товариства. І згідно з даними порталу mambiznes.pl, серед таких компаній найбільше ФОП або JDG (jednoosobowa działalność gospodarcz), бо це найпростіша форма підприємства, а також товариств з обмеженою відповідальністю — Sp. z o.o (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością).

Рідше зустрічаються цивільні товариства, які засновані на положеннях Цивільного кодексу. Цей вид діяльності, заснований на угоді між партнерами, легко зареєструвати та вести, але партнери товариства відповідають усіма своїми активами, що може спричинити величезні ризики. Тому така форма бізнесу менш розповсюджена.

Вибір форми діяльності буде впливати на процес та вартість реєстрації бюро. В одному випадку можна вкластись у 100 злотих, а в інших — витрати на реєстрацію можуть перевищувати 1000 злотих.

  • Якщо це ФОП, треба подавати форму CEIDG-1, разом з якою можна надіслати документи до ZUS та податкової служби. Реєстрація ФОП безкоштовна.
  • Для відкриття ТОВ необхідно подбати про запис у Національному судовому реєстрі, який коштує 500 злотих. А також сплатити нотаріальні витрати, пов’язані з підписанням засновницького договору (сума залежить від розміру статутного капіталу, який має бути не менше 5000 злотих). Та оголосити про заснування компанії в Monitor Sądowy i Gospodarczy — вартість цього оголошення 100 злотих.

Важливо! При створенні ФОП можна отримати субсидію, яка дозволить придбати базове обладнання або орендувати приміщення, необхідні для початку бізнесу. Максимальний розмір субсидії дорівнює шестикратному розміру середньої заробітної плати — у 2023 році це приблизно 40 тисяч злотих.

Отже, пройти стандартну процедуру відкриття бізнесу можна через CEIDG або Національний судовий реєстр. Також є можливість відкрити бюро на порталі S24. Але там можна зареєструвати лише кілька типів компаній: товариство з обмеженою відповідальністю або просте акціонерне товариство.

При реєстрації підприємства треба вказати код PKD (польський класифікатор діяльності). Для рахункових бюро підходить код 69.20.Z — бухгалтерська та аудиторська діяльність, податкові консультації. Але цей код не включає деякі види діяльності, які можуть бути корисними для бюро повного циклу:

  • 70.22.Z — консультації з питань комерційної діяльності та управління;
  • 82.11.Z — надання послуг, пов'язаних з діловодством.

Вибір PKD залежить від виду діяльності компанії. Якими бувають бюро у Польщі та чим вони займаються — розбирали в статті «Як влаштована робота польського рахункового бюро».

Отже, на першому етапі витрати будуть такі:

Вид витрат

ФОП та цивільне товариство

Компанія з обмеженою відповідальністю

Реєстрація в CEIDG

0,00 злотих

Не застосовується

Реєстрація в Національному судовому реєстрі

Не застосовується

500 злотих

Змінити наявний запис

0,00 злотих

Вартість залежить від послуги (комісія в Національному судовому реєстрі + статут, укладений нотаріусом) мінімум 1000 злотих

Оголошення в судовому моніторі (Monitor Sądowy i Gospodarczy)

Не застосовується

100 злотих

Нотаріальні витрати на статут заснованої компанії

Не застосовується

Комісія залежить від статутного капіталу (мінімум 350 злотих)

Внесок ZUS

Пільгова премія або стандартний розмір без пільги

Якщо в компанії хоча б два партнери, вклади відсутні, якщо тільки один, внески у звичайному розмірі.

Крім адміністративних зборів, треба одразу враховувати витрати на податки, соціальні внески до ZUS, оренду приміщення, заробітну платню, програмне забезпечення та рекламу. Тобто на все те, що буде забезпечувати господарську діяльність та прибуток бюро з першого дня його створення.

Витрати на податки та внески в ZUS

Велику частину витрат на ведення бізнесу становлять податки та соціальні внески. Однак польське законодавство передбачає різні форми оподаткування, від вибору яких буде залежати розмір витрат.

Бухгалтерія у формі ФОП або ТОВ може обрати два способи оподаткування діяльності — за загальними правилами та оподаткування за єдиною ставкою.

  • Оподаткування за загальними правилами — у цьому варіанті підприємець сплачує податок у розмірі, який залежить від отриманого доходу. У 2023 році ставка податку на прибуток становить 12%, поки дохід не досягне 120 000 злотих. При перевищенні цієї суми доходу податок збільшується до 32% і нараховується на надлишок. Сума податку може бути зменшена коштом пільг і відрахувань, передбачених Законом про податок на прибуток.
  • Оподаткування за єдиною ставкою — ставка становить 19%. Оподаткування доходу за фіксованою ставкою є особливо вигідним для підприємців, які заробляють понад 120 000 злотих на рік. Негативною стороною оподаткування в цій формі є перш за все необхідність відмовитися від податкових пільг.

Що стосується ПДВ (VAT), компанії, які перевищують ліміт продажів у 200 тис. злотих на рік, зобов’язані зареєструватися та сплачувати ПДВ. Основна ставка VAT — 23%. В іншому випадку рішення стати платником ПДВ є добровільним.

  • Якщо бюро надає консультації з питань оподаткування, то суб’єктивне звільнення від ПДВ на нього не поширюється.
  • Якщо компанія надає лише бухгалтерські послуги, тобто веде податковий облік і складає податкову звітність без надання консультаційних послуг, вона може звільнитись від ПДВ через обсяг обороту.

Важливо! Подавати форму VAT-R до податкової служби треба обов'язково до початку обслуговування клієнтів, принаймні за день. Інакше можуть буди неприємності від органів контролю.

Також підприємець, незалежно від обраної форми оподаткування, повинен сплачувати податок на прибуток фізичних осіб — PIT. Детальніше про всі види податків у Польщі можна почитати у статті «З чим працює самостійний бухгалтер у Польщі: звіти, податки, програми».

Іншим обов’язком бюро, як будь-якого бізнесу, є сплата внесків до Управління соціального страхування (ZUS). Підприємець, який відкриває бухгалтерію, повинен самостійно зареєструватися на соціальне та медичне страхування протягом 7 днів з початку діяльності. Для цього треба обрати форму:

  • ZUS ZUA — соціальне та медичне страхування;
  • ZUS ZZA — лише медичне страхування.

Підприємці, які відкривають бізнес вперше, можуть скористатися так званою «Стартовою допомогою» і перші 6 місяців не сплачувати внески в ZUS, лише оплачувати медичне страхування. А потім ще 24 місяці сплачувати «малий ZUS» — невелику частину основного внеску. З липня 2023 року малий ZUS становитиме 341,72 злотих на місяць, тоді як стандартний внесок складає 1418,48 злотих на місяць.

Однак, надані суми не включають внесок на медичне страхування, який з 2022 року є відсотком від доходу. Мінімальний його розмір — 314,10 злотих. Але якщо дохід компанії перевищує 30 000 злотих, внесок становитиме 9% від отриманого доходу.

Поточні витрати на ведення бізнесу

Інші витрати залежать від масштабу бізнесу і безпосередньо пов’язані з діяльністю бюро.

Касовий апарат

Якщо бухгалтерська контора надає послуги по складанню річної податкової звітності для фізичних осіб, які не ведуть підприємницьку діяльність, то незалежно від обороту вона має вести облік продажів за допомогою касового апарату. Вартість придбання такого апарату може коливатись від 1300 до 3000 злотих.

Але є можливість отримати відшкодування ПДВ у розмірі 90% при покупці апарату. Для цього треба подати заяву керівнику податкової інспекції, в якій перебуває на обліку касовий апарат. Однак сума, що вираховується з податку, не може перевищувати 700 злотих.

Страхування відповідальності бюро

В статті про діяльність рахункових бюро ми писали, що кожна компанія, що надає бухгалтерські послуги в Польщі, повинна мати страховку цивільної відповідальності. Ця страховка захищає від фінансових ризиків, пов’язаних з помилкою в роботі працівників бюро. Мінімальна гарантована сума, що покриває збитки, становить 10 000 євро, але є можливість оформити поліс на більшу гарантовану суму.

Ціна страхування відповідальності бухгалтерського бюро залежить від купи факторів: страхової суми, організаційно-правової форми бізнесу, обороту та обсягу послуг в бюро, наявності субпідрядників та інше.

Так, наприклад, поліс для бюро у формі ТОВ з оборотом до 1-2 млн злотих на рік, що веде бухгалтерський та кадровий облік, буде коштувати приблизно 520 злотих на рік. Це вартість поліса з мінімальною гарантованою сумою в 10 000 злотих. Поліс на гарантовану суму в 100-200 тисяч злотих буде коштувати 700-1000 злотих на рік.

Важливо! Якщо у бюро страховки немає, може бути штраф. Тому, щоб не мати проблем, треба придбати поліс не пізніше ніж за день до початку діяльності.

Програмне забезпечення

Наступним кроком є покупка та встановлення бухгалтерської програми. Витрати на ПЗ можуть сягати приблизно 600-2600 злотих на рік, куди будуть входити оплата ліцензії та щорічні оновлення програми.

Ціна програми може залежати від купи факторів та модулів, що входять в тарифний пакет:

  • чи є доступність програми онлайн, в хмарі;
  • які функції пропонує програма: чи є, наприклад, модуль CRM, кадровий облік, онлайн-склад, електронні особисті файли;
  • чи має вона інтеграцію з ZUS, Міністерством фінансів;
  • чи забезпечує надсилання JPK або електронних декларацій;
  • яким критеріям безпеки відповідає.

Оренда офісу

Вести бізнес в Польщі можна в одному чи в багатьох фіксованих місцях: в офісі, включаючи віртуальний або коворкінг, у власній квартирі. Або працювати без фіксованої адреси — в такому випадку при реєстрації бізнесу треба вказати «немає постійного місця діяльності».

Важливо! Потрібно мати право власності на кожне майно, адресу якого вказано в CEIDG як місце діяльності бюро. Наприклад, у разі оренди приміщення необхідно мати договір оренди та заяву зі згодою орендаря.

Оренда офісу може коштувати кілька тисяч злотих на рік. На порталі www.morizon.pl за приміщення в 14-30 кв.м просять 250-800 злотих на місяць, але все залежить від розташування та облаштування офісу. Також треба додатково врахувати витрати на комунальні платежі та інтернет. Середня ціна інтернету в Польщі 61,74 злотих на місяць.

Якщо офіс не облаштований, треба ще закупити меблі, техніку тощо. А також додати витрати на канцтовари в 100-300 злотих на місяць. До речі, усі витрати, пов’язані з утриманням офісу, не підлягають оподаткуванню.

Працевлаштування та заробітна платня

Працевлаштування співробітників — це окрема стаття витрат, куди входять заробітна платня, сплата внесків на соціальне страхування та в Фонд праці. Розмір витрат залежить від договорів, на підставі яких вони будуть найняті: трудового договору, договору доручення або договору про виконання певної роботи.

  • Якщо укладати трудовий договір на повний робочий день, працівнику треба платити принаймні мінімальну заробітну плату, яка у 2023 році становить 3490 злотих брутто (з липня 2023 року буде вже 3600 злотих брутто).
  • Якщо за довіреною угодою — працівник має отримувати мінімум 23,50 злотих брутто за годину роботи. Роботодавець також зобов'язаний сплачувати внески ZUS, але це не стосується студентів віком до 26 років.
  • Якщо форма наймання — договір про виконання конкретної роботи, роботодавець не несе додаткових витрат і не сплачує соціальні внески. Але перед тим, як укладати таку угоду, треба переконатись, що завдання, які виконуються за контрактом, відповідають умовам роботи.

До речі, середня заробітна платня бухгалтера в Польщі 5800 злотих, а самостійного бухгалтера — 7300 злотих, але все залежить від досвіду фахівця та особистих домовленостей між працівником та бюро.

Сайт та реклама

Створення простого сайту на кілька сторінок у польських вебстудіях коштує в середньому в 1300-5000 злотих нетто. Але за бажанням сайт можна створити самостійно на конструкторі типу Wix або Weebly. Логотип можна теж зробити безкоштовно в сервісі Canva або замовити у графічного дизайнера за кілька сотень злотих.

Вартість реклами буде залежати від бізнес-цілі кампанії, конкуренції в галузі та від того, скільки готові в неї вкласти.

  • У Facebook гарних результатів можна досягти з 20 злотими на день за просування.
  • Ціна за один клік в пошуковій системі Google може коливатися від кількох копійок до кількох десятків злотих. Тож на перший місяць тестової кампанії в Google Ads варто підготувати десь 1000-3000 злотих.

Це якщо самостійно налаштовувати, але якщо звернутись до агенції, за послуги налаштування контекстної реклами можуть взяти від 800 до 3500 злотих.

Тому, щоб трохи зекономити на початку, треба визначити, без чого бізнес не розпочнеться, наприклад, це адміністративні внески, інвестиції в офіс, обладнання, реклама та зарплатня. Всі інші інвестиції можна запланувати на той період, коли бюро почне отримувати дохід.

Щоб розпочати власний бізнес у Польщі, треба мати необхідні навички та певне уявлення, як працює бухгалтерія в цій країні. Запишіться на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі», щоб отримати необхідні знання та впевненість у собі для відкриття власної справи.

Рекомендуємо пройти:

Тест по макросам в Excel

Тест по макросам в Excel