Спілкувалася:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Ольга Заріпова: спочатку хочу влаштуватися у Польщі рядовим бухгалтером, а згодом, сподіваюся, і головним

2023-02-01
344

Посада: бухгалтер

Пройшла курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

Ольга Заріпова — професійний бухгалтер з великим стажем роботи в Україні. Наразі перебуває у Польщі, де має на меті знову почати працювати за спеціальністю. Ольга вже пройшла курс з польського бухгалтерського обліку та отримала диплом АСРМ. Ми поспілкувались з Ольгою, щоб дізнатись, як пройшло її навчання, наскільки легко було опанувати польську мову і законодавство, та яку користь вона отримала від курсу.

- Ольго Борисівно, розкажіть про себе, коли і як переїхали до Польщі? 

Я професійний бухгалтер зі стажем понад 20 років. У 1999 році закінчила з відзнакою Донецький будівельний технікум за спеціальністю «Бухоблік у будівництві» та вступила  на 3 курс ДонНУЕТ (Донецький національний університет економіки і торгівлі) на факультет «Бухоблік та аудит». Закінчила 2003 року з червоним дипломом.

Пройшла весь шлях становлення українського бухобліку: зміна грошової одиниці країни, перехід на ПСБО, комп'ютеризація, запровадження податкових накладних тощо. У січні 2015 року евакуювалася з родиною з Донецька до Охтирки Сумської області, де все довелося починати з нуля. У березні цього року евакуювалася до Польщі.

- Розкажіть про свій професійний шлях, ким працювали в Україні та чим займаєтесь зараз?

Свою трудову діяльність за фахом розпочала у НДІГМ (Науково-дослідний інститут гірничої механіки) у 1995 році. Спочатку працювала касиром, через 8 місяців мені надали першу категорію бухгалтера. Вела облік дослідної ділянки, що займається виготовленням обладнання шахт. Одночасно з роботою касира, за сумісництвом працювала головним бухгалтером на підприємстві гуртової торгівлі. Вела облік від складання первинних документів до подання звітів.

2003 року влаштувалася на роботу на велике будівельне підприємство, через місяць мене перевели на посаду заступника головного бухгалтера.

З 2012 року працювала головним бухгалтером на підприємстві, яке займалося торгівлею електротехнічними виробами. Потім у січні 2015 року евакуювалась з Донецька до Охтирки, де працювала на різних будівельних та виробничих підприємствах головним бухгалтером. Відновлювала облік за кілька років, переводила роботу підприємств на 1С, навчала співробітників. Готувала аналіз господарської діяльності у розрізі цехів та за кожним будівельним об'єктом, під час відсутності директора виконувала його обов'язки. На прохання керівництва вивчила роботу програми АВК та складала кошториси на поточні ремонти.

- Поділіться, з якою метою йшли на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі»?

Мета — повернутись у професію. Але, на жаль, у Польщі роботу за спеціальністю поки не можу знайти, працюю у супермаркеті. Потрібен досвід роботи саме у Польщі та високий рівень англійської мови, навіть якщо проходжу запропоновані кваліфікаційні тести. Відправляю своє резюме на всі вакансії та підвищую свій рівень англійської з репетитором.

- Поділіться, як обирали курс «Затребований бухгалтер в Польщі» та що було найголовніше у виборі?

По-перше, ви дуже швидко зорієнтувались в ситуації та запропонували те, що було необхідно українським бухгалтерам, що опинились у важких життєвих обставинах. По-друге, мені імпонувало те, що курс веде бухгалтер-практик.

- Як пройшло навчання? Як навчались та чи звертались до тьютора? 

Навчання сподобалося. Дуже зручно, що можна вивчати курс у зручний час. Було складно після робочого дня та розв'язань побутових проблем заглиблюватися в закони польського законодавства, але я впоралась.

Чудово, що викладання польською та українською мовами. До тьютора Наталі Хоцької зверталася, коли були питання. Вона чудова людина та професіонал. Зацікавив нюанс у вирішенні завдань, виявляється, у Польщі дозволено бартер. В Україні він давно канув у Лету. 

- А що виявилося найцікавішим у курсі? 

Дуже сподобався бонусний модуль. На прикладах дуже швидко запам'ятовуються нюанси обліку. І просто чудово, що у Польщі немає таких вимог щодо оформлення первинної документації, як в Україні. Я ще застала час, коли через відсутність хрестика у податковій накладній знімався податковий кредит. 

- Як ви оцінюєте ваші знання після курсу? Та наскільки швидко вдалося перелаштуватись на польський бухоблік?

Вважаю, що отриманих знань достатньо для початку трудової діяльності у Польщі. Курс веде професійний бухгалтер, мені все було зрозуміло в обліку. Видно, що тьютор відповідально підійшов до складання програми курсу. 

- Наскільки польський бухоблік відрізняється від українського та чи вдалося вам адаптувати свій досвід роботи в Україні до польських реалій?

Польський облік набагато простіший. Вони ще не дійшли до податкових накладних та проблем з ними. А принцип подвійного запису скрізь однаковий і не має значення, який номер присвоєно рахунку. Хто дружить із логікою, проблем не буде.

- А наскільки курс допоміг покращити польську мову та опанувати професійну лексику?

Спочатку, звісно, було складно. Вивчати закони й рідною мовою нелегко, що вже говорити про вивчення іноземною мовою. Все через гугл-перекладач, та ще й треба осмислити прочитане. Тому, перші модулі пройшла через вольове зусилля. Але чим далі, тим рідше «бігала» за кожним словом у словник та опанувала основну термінологію.

- Ви склали іспит ACPM на 96 балів. Розкажіть, як все пройшло та що, на вашу думку, допомогло на іспиті?

Для мене не було проблемою скласти іспит. На відповіді знадобилася одна година з трьох. Бо я не заучую, я розумію, як усе працює. В обліку бачу причинно-наслідкові зв'язки. Перед складанням іспиту ще раз «пробіглася» тестами курсу, щоб теорію повторити.

- Наскільки важливо для вас було отримати диплом після навчання?

Будь-яка праця потребує винагороди, і такою нагородою для мене став міжнародний диплом. Після отримання диплома від ACPM він став частиною мого резюме. Сподіваюся, британський диплом допоможе стати затребуваним бухгалтером у Польщі.

- Яким фахівцям та для яких цілей ви б порадили пройти цей курс?

Цей курс для тих фахівців, хто добре знає український бухоблік. Якщо в Україні просто вводили до програми документи, то курс буде складним та незрозумілим.

- Чи є у вас плани на роботу та кар'єру на найближче майбутнє та які саме?

Спочатку хочу влаштуватися працювати рядовим бухгалтером, а згодом, сподіваюся, і головним. Усі передумови для цього є, залишилося додати трохи удачі.

Перехід у польський бухоблік може бути швидким та комфортним, якщо навчатись онлайн під керівництвом експерта-практика. Запишіться на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі» та отримайте 1-й урок безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тест по внутреннему аудиту

Тест по внутреннему аудиту