Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Що вибрати: CIMA чи ACCA?

2023-01-24
1531

Сучасний бізнес дедалі більше нагадує боксерський поєдинок або марафонський забіг, де лише найсильніші та найцілеспрямованіші учасники досягають успіху та завойовують почесні лаври чемпіонів. І дуже часто перемога у бізнес-марафоні залежить від таланту та рівня професійної підготовки фахівця.

Сьогодні фінансові фахівці, які прагнуть реалізувати свої професійні ідеї та кар'єрні амбіції, обирають не просто програми підвищення кваліфікації, а намагаються підтвердити знання престижними кваліфікаціями міжнародного зразка. Тільки так вони можуть позиціювати себе, як авторитетних бізнес-лідерів та фінансових спеціалістів, які здатні розв’язувати будь-які комерційні завдання, швидко реагувати на ринкові умови, що динамічно змінюються, і виводити бізнес на нові висоти.

Головний ліквідний актив сучасного фінансиста — це його професійні навички та компетенції, а найкраще їхнє підтвердження — наявність міжнародних кваліфікацій!

Особливість міжнародних фінансових сертифікаційних програм полягає в тому, що їхня кінцева мета — не отримання диплома. У міжнародних програмах, по суті, немає кінцевої зупинки під назвою «великий гуру». Ситуація в бізнесі загалом, так само як і в окремих фінансових та управлінських галузях, настільки динамічна, що фахівець повинен постійно вдосконалювати свій рівень професіоналізму, і тим самим, підтверджувати своє право володіння сертифікатом.

Наявність міжнародного диплома — це гарантія того, що ви є фахівцем з великої літери, носієм глибоких управлінських знань та фінансових навичок, володарем унікальних умінь, необхідних для успішного розвитку бізнесу не лише у своїй країні, але й за кордоном.

Формула успішної кар'єри у фінансах:

Інвестиції у професіоналізм + міжнародна кваліфікація.

На сьогодні ведеться багато дискусій про те, як не загубитись серед безлічі фінансових кваліфікацій та обрати саме ту, яка дозволить завжди залишатись фахівцем, який має попит. І максимально швидко реалізовувати свої можливості та амбіції у розвитку кар'єри. Ми вирішили взяти на себе роль дослідника та порівняти 2 найбільш популярні фінансові кваліфікації у світі — CIMA та ACCA.

Не можна говорити про те, який російськомовний диплом кращий — CIMA Cert PM (rus) чи ACCA DipIFR (rus). Правильніше запитати, що краще конкретно для мене? Адже вибір професійної кваліфікації залежить від того, яку мету ставить перед собою фахівець, і ким він бачить себе у найближчій перспективі.

Що таке ACCA?

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) — це міжнародна асоціація фахівців широкого фінансового профілю, які вибрали для себе кар'єру в бухгалтерському обліку, фінансових галузях та менеджменті. Організація була заснована у 1904 році, і на сьогодні об'єднує понад 188 тисяч членів та 480 тисяч студентів у 181 країні світу, допомагаючи їм розвивати успішну кар'єру у сфері бухгалтерського обліку та бізнесу загалом.

Що таке CIMA?

CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) — це найбільша міжнародна асоціація, що об'єднує висококваліфікованих фахівців з управлінського обліку, фінансового менеджменту та бізнес-стратегій. Організація була заснована у 1919 році та сьогодні налічує понад 650 тисяч членів і студентів.

На кого розрахована кваліфікація ACCA DipIFR (rus)? На кого розрахована кваліфікація
CIMA Cert PM (rus)?

Професійні бухгалтери, аудитори, економісти, інші фахівці фінансової сфери, які:

  • хочуть отримати цінні знання та практичні навички застосування міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) у своїй роботі;
  • бажають навчитись на професійному рівні читати, розуміти, аналізувати МСФЗ та грамотно використовувати їх у процесі підготовки фінансової звітності;
  • націлені на здобуття практичних навичок у трансформації звітності з національних стандартів у міжнародні, а також хочуть навчитись складати консолідовану звітність.

Фахівці з управлінського обліку, керівники підприємств, фінансові директори, фінансові менеджери, аудитори, бухгалтери, які:

  • хочуть розвивати практичні навички у сфері фінансової та загальної бізнес-стратегії компанії;
  • беруть участь у процесі ухвалення управлінських рішень, пов'язаних з інвестуванням бізнесу, плануванням та реалізацією проєктів, бюджетним контролем та іншими фінансовими операціями;
  • планують будувати кар'єру в галузі управлінського обліку, бюджетування, планування та управління фінансуванням, а також націлені на кар'єрний поступ до рівня фінансового директора.

Необхідно відзначити, що і CIMA Cert PM (rus), і ACCA DipIFR(rus) мають інтернаціональний статус і, володіючи цими кваліфікаціями, фінансові фахівці можуть розраховувати не тільки на високі доходи, але й на те, щоб бути першими в списку отримання найпрестижніших вакансій!

У чому особливість програми ACCA DipIFR(rus)?

Мета російськомовної кваліфікації ДипІФР — підвищення рівня знань спеціаліста в галузі МСФЗ, допомога у розумінні основних концепцій та принципів, що лежать в основі міжнародних стандартів фінансової звітності, а також формування навичок застосування МСФЗ на практиці.

Кандидатам на диплом необхідно скласти непростий 3-годинний іспит на комп'ютері, за результатами якого Асоціація Присяжних Сертифікованих Бухгалтерів (ACCA) ухвалює рішення про видачу Диплома Міжнародної Фінансової Звітності російською мовою. І якщо кандидат склав DipIFR — це означає, що він насправді розуміється на фінансовій звітності та принципах МСФЗ.

У чому особливість програми CIMA Cert PM(rus)?

Мета дворівневої кваліфікації СІМА — формування у фахівців аналітичних та стратегічних навичок у таких сферах, як фінансовий менеджмент, управлінський облік, бізнес-стратегії, облік та аналіз фінансових витрат, формування бюджету компанії, ціноутворення, розробка та оцінка інвестиційних проєктів та ін.

В результаті вивчення програми з підготовки кандидатам на сертифікат необхідно скласти 2 іспити — Р1 «Управління ефективністю операцій» та Р2 «Управління ефективністю бізнесу», за результатами яких Інститут СІМА ухвалює рішення про видачу сертифіката «Управління ефективністю бізнесу» російською мовою.

Важлива перевага програми — Інститут СІМА не висуває жодних вимог до освіти та досвіду роботи для навчання, складання кваліфікаційних іспитів та отримання диплома. У вимогах до кандидатів зазначено лише, що вони мають знати основи управлінського обліку та математику.

Порівняння результатів навчання за програмами ACCA та CIMA

АССА CIMA

Власники кваліфікації ACCA DipIFR(rus) повинні вміти:

  • грамотно застосовувати на практиці основні засади міжнародного регулювання фінансової звітності;
  • інтерпретувати та застосовувати конкретні стандарти IAS та IFRS на практиці;
  • складати фінансову звітність відповідно до МСФЗ (IAS та IFRS), а також постанов Постійного комітету з інтерпретацій;
  • складати консолідовану фінансову звітність холдингів та груп компаній, що включає дочірні, асоційовані організації та спільні підприємства відповідно до МСФЗ;
  • трансформувати фінансову звітність із національних стандартів у міжнародні

Власники кваліфікації CIMA Cert PM (rus) повинні:

  • розуміти систему управлінського обліку компанії;
  • знати основні інструменти та техніки оцінки ефективності бізнесу;
  • володіти навичками ухвалення управлінських рішень на основі фінансової інформації та аналізу ефективності інвестиційних проєктів;
  • застосовувати отримані знання у процесі ухвалення стратегічних рішень;
  • вміти проводити аналіз та діагностику діяльності компанії з метою визначення «слабких сторін» бізнесу та виробляти план щодо їх усунення.

Говорячи конкретно про російськомовні версії диплома і сертифіката, а не про повноцінні кваліфікації СIMA та ACCA, можна зробити висновок про те, що програма CIMA Cert PM (rus) більшою мірою орієнтована на розуміння бізнесу в цілому, на оцінку його ефективності — вона відображає специфіку та насущні потреби менеджерів вищої ланки, спеціалістів з управлінського обліку та власників бізнесу. Але саме з фінансової точки зору — ACCA DipIFR набагато вужча: тут уся увага сконцентрована на вивченні МСФЗ, на практиці застосування їх у підготовці фінансової звітності.

На сьогодні як CIMA, так і АССА постійно оновлюють свої програми, прагнучи покрити весь спектр найактуальніших проблем, що зростають на фінансовому професійному ринку. Загалом кваліфікації не просто схожі, а ще й виконують одне й те саме завдання: зараховують нового учасника до золотого резерву фінансових фахівців. Вони є «квитками в кар'єру» або універсальними «перепустками» на престижні вакансії, які відразу підтверджують цінність фахівця для будь-якого бізнесу. Практичність — ось на що націлені обидві кваліфікації. Це не теорія і не наука як така, а ефективні інструменти для швидкого розв’язання реальних завдань, орієнтовані на потреби сучасного бізнесу.

Звичайно, мета даного порівняльного аналізу — не визначити чи довести, яка кваліфікація краща, популярніша чи престижніша. Головне завдання — надати об'єктивності цьому питанню: програми обох сертифікацій визнані на міжнародному рівні, і для кожної є своя специфіка. А ухвалювати рішення, якій віддати перевагу або охопити одразу обидві кваліфікації, і тим самим стати незамінним фахівцем широко фінансового профілю, опинитись на піку своїх кар'єрних можливостей та здобути репутацію лідера, кожен має індивідуально.

Теми сертифікаційних програм ACCA та CIMA

ACCA DipIFR(rus) CIMA Cert PM (rus)

Міжнародні законодавчі джерела

  • Рада з Міжнародних Стандартів Фінансової Звітності (РМСФЗ) та нормативно-правова база.

Елементи фінансової звітності.

  • Визнання виручки
  • Основні засоби
  • Знецінення активів
  • Оренда
  • Нематеріальні активи та гудвіл
  • Запаси
  • Фінансові інструменти
  • Оціночні зобов'язання, умовні зобов'язання та умовні активи діяльності
  • Оподаткування у фінансовій звітності
  • Вплив змін обмінних курсів валют
  • Сільське господарство
  • Виплати на основі акцій
  • Витрати на розвідку та оцінку запасів з корисними копалинами
  • Оцінка справедливої вартості

Подання фінансової звітності та додаткове розкриття інформації

  • Подання звіту про фінансове становище, звіту про прибутки та збитки та інший сукупний дохід та звіту про зміни в капіталі
  • Прибуток на акцію
  • Події після закінчення звітного періоду
  • Облікова політика, зміни у бухгалтерських оцінках та помилки
  • Розкриття інформації про пов'язані сторони
  • Операційні сегменти
  • Вимоги до звітності малих та середніх підприємств (МСП)

Підготовка зовнішніх фінансових звітів для об'єднаних підприємств, асоційованих компаній та спільного підприємництва

  • Підготовка групових консолідованих зовнішніх звітів
  • Об'єднання бізнесів – внутрішньогрупові коригування
  • Об'єднання бізнесів – коригування справедливої вартості
  • Об'єднання бізнесів – асоційовані організації та спільне підприємництво
  • Продаж всієї частки компанії

Іспит Р1 «Управління ефективністю операцій »

  • Системи обліку витрат
  • Бюджетування
  • Ухвалення короткострокових рішень
  • Облік ризику та невизначеності

Основні навички:

  • Обговорювати методи калькуляції витрат та їх результати
  • Обговорювати роль обліку витрат на якість
  • Обговорювати роль обліку екологічних витрат
  • Пояснювати цілі прогнозів, планів та бюджетів
  • Готувати прогнози фінансових результатів
  • Обговорювати бюджети на основі прогнозів
  • Пояснювати принципи, закладені основою використання бюджетів з метою контролю
  • Аналізувати результати діяльності з використанням бюджетів, враховуючи альтернативні підходи та чутливість до змінних факторів
  • Пояснювати концепції формування витрат і виручки стосовно процесів ціноутворення та ухвалення рішень щодо продуктів
  • Аналізувати короткострокові рішення щодо ціноутворення
  • Застосовувати концепцію релевантних витрат до різних видів короткострокових рішень та продуктів
  • Аналізувати інформацію для оцінки ризиків та їх впливу на короткострокові рішення

Іспит Р2 «Управління ефективністю бізнесу»

  • Планування та аналіз витрат для зміцнення конкурентної переваги
  • Контроль та управління ефективністю діяльності центрів відповідальності
  • Ухвалення довгострокових рішень
  • Управлінський контроль та ризики

Основні навички

  • Оцінювати методи аналізу витрат та управління витратами для зміцнення конкурентної переваги
  • Обговорювати процес ухвалення рішень у центрах відповідальності
  • Обговорювати питання, що виникають у зв'язку з використанням показників ефективності та бюджетів з метою контролю
  • Оцінювати наслідки поділу організації на центри відповідальності
  • Оцінювати інформацію для визначення ефективності проєктів
  • Обговорювати стратегії ціноутворення та їх наслідки
  • Аналізувати інформацію для оцінки її впливу на довгострокові рішення
  • Обговорювати обов'язки керівництва, пов'язані з ризиками
Пройдіть один із тестів, щоб обрати відповідну сертифікаційну програму:
Яку сертифікацію оберете ви?

Рекомендуємо пройти:

Тест по бюджетированию

Тест по бюджетированию