Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

сертифікат CIA

Сертифікат внутрішнього аудитора CIA: кому потрібен, як отримати та чим відрізняється від ACPM

2022-10-21
21343

Міжнародний сертифікат — це не просто рядок у резюме. Він, безумовно, додає бали претенденту в гонитві за престижною посадою. Але найважливіше інше — диплом підтверджує досвід та знання його власника.

Внутрішні аудитори прагнуть здобути міжнародний сертифікат внутрішнього аудитора CIA. У цьому матеріалі розбираємо всі питання щодо цього сертифіката, а саме:

  • Кому підходить CIA
  • Як отримати сертифікат CIA
  • Які вимоги до претендентів
  • Як підготуватись до іспиту CIA
  • Правила проведення іспиту
  • Вартість участі у програмі та іспиті CIA
  • Позитивний результат іспиту
  • Які є варіанти сертифікації для внутрішніх аудиторів

Кому підходить CIA

Розвитком професії та підтримкою внутрішніх аудиторів на міжнародному рівні займається Інститут Внутрішніх Аудиторів — The Institute of Internal Auditors (IIA). Він був заснований в 1941 році, штаб-квартира знаходиться в Лейк Мері, США.

Інститут розробив іспит, після успішного складання якого кандидати отримують диплом Certified Internal Auditor (CIA) та статус професійного аудитора. Якщо ви вже працюєте аудитором і бажаєте зростати в професії, такий диплом підтвердить професіоналізм та стане додатковим аргументом на вашу користь для роботодавців.

Але для тих, хто лише замислюється про зміну професії або тільки розпочав аудиторську практику, така кваліфікація буде передчасною. Щоб мати право її отримати, потрібен досвід роботи в аудиті чи близькій сфері. Але важливіше інше. Цитата з сайту IIA

«Вимоги до теоретичної та практичної підготовки для складання іспиту дозволяють кандидату на кваліфікацію CIA систематизувати та покращити знання в галузі внутрішнього аудиту...»

Тобто підготовка до CIA не замінить навчання, а лише структурує знання та допоможе заповнити прогалини у них.

Як отримати сертифікат CIA

Для проходження сертифікації треба:

  1. Подати заяву на участь у програмі.
  2. Скласти три частини іспиту.
  3. Підтвердити досвід роботи (якщо він був відсутній на момент реєстрації).

Після реєстрації на сайті IIA CCMS та оплати участі дається три роки на отримання сертифікації. За цей час необхідно встигнути скласти іспит із трьох частин та підтвердити досвід.

как получить CIA

Для складання кожної частини іспиту відправляють заявку та перераховують оплату. Далі треба обрати центр і зручний час проведення іспиту. Зазначимо, що складати частини іспиту можна у будь-якому порядку. Наприклад, в один день першу і третю частину, а наступного разу — другу. Були випадки, коли всі частини складали за один підхід. Але не переймайтесь: по одній частині за один раз також можна! Якщо іспити успішно складено, можна підтверджувати досвід роботи. Інститут перевірить всю інформацію та надасть кваліфікацію.

У 2017 році IIA провів дослідження, після яких оновив програму іспитів. Для CIA-rus (сертифіката російською мовою) нова програма діє з 1 серпня 2019 року. Теми та їхня вага у загальній програмі показані на діаграмах.

1-я часть экзамена CIA 2-я часть экзамена CIA 3-я часть экзамена CIA

Які вимоги до претендентів

Інститут висуває такі умови до кандидатів на диплом CIA

  1. Освіта — диплом бакалавра чи магістра (спеціалізація не важлива!).
  2. Досвід — два роки аудиторської практики або роботи в суміжних галузях:
    • контроль якості;
    • управління ризиками;
    • вирішення суперечок;
    • зовнішній аудит;
    • внутрішній контроль.
  3. Наявність письмової рекомендації від власника диплома CIA.
  4. Дотримання кодексу етики.

Щоб зареєструватись для проходження програми, досвід роботи необов'язковий. Після зарахування надається 3 роки на складання всіх частин іспиту. Необхідний досвід можна набути у процесі проходження програми. Однак, навіть якщо ви успішно складете іспити, отримати кваліфікацію зможете тільки після підтвердження релевантного досвіду. Виняток Інститут зробив для Кваліфікованих членів Асоціації дипломованих сертифікованих бухгалтерів (АССА). Їм не треба підтверджувати рівень освіти та досвід роботи, оскільки вимоги програми АССА не нижчі за вимоги програми CIA.

Як підготуватись до іспиту CIA

CIA можна складати 13 мовами, є і російськомовна версія — CIA-rus. Підготовку проводять різноманітні центри підвищення кваліфікації, які спеціалізуються на онлайн-освіті та очних курсах. Останні зазвичай пропонують лише у великих містах. Також можна підготуватись самостійно. Офіційними навчальними посібниками вважають:

CIA подготовка к экзамену

Правила проведення іспиту

Іспити складають у сертифікованих центрах. Формат проведення — комп'ютерне тестування. На момент написання статті центри працюють:

  • в Україні: 2 центри в Києві;
  • в Казахстані: 2 центри в Нур-Султані, 2 — в Алмати.

Актуальні адреси та телефони центрів можна знайти на сайті Pearson VUE.

Тривалість всіх частин іспиту

Частина Кількість питань Час, годин (хв.)
1 125 2,5 (150)
2 100 2 (120)
3 100 2 (120)

На іспит слід приїхати за 30 хвилин до початку. З собою треба мати паспорт для підтвердження особи. У ході іспиту не передбачені перерви. Тому, якщо треба буде відлучитись, перерву зарахують в загальний час іспиту.

Вартість участі у програмі та іспиті CIA

Щоб взяти участь у сертифікації, необов'язково бути членом IIA. Однак для членів Інституту вартість подання заявки та самої участі у всіх частинах іспиту знижена. Актуальні ціни на березень 2021 року показані нижче.

Ціна для членів IIA, $ Ціна для решти кандидатів, $
Подання заявки на участь у програмі 115 230
1 частина іспиту 280 395
2 частина іспиту 230 345
3 частина іспиту 230 345

Якщо необхідно перенести час іспиту, зробити це можна не пізніше ніж за 48 годин до його початку. Заплатити за одне перенесення доведеться 75 $. У разі неявки гроші не повертають.

Позитивний результат іспиту

Результат розраховують на основі кількості правильних відповідей та конвертують у шкалу від 250 до 750 балів. Щоб скласти іспит, треба набрати не менше 600 балів.

Неофіційний звіт про результати надають в центрі Pearson VUE, а офіційний з'являється на сайті протягом 48 годин. Але кількості набраних балів там не буде — лише інформація, що іспит складено.

IIA не регламентує кількість спроб складання іспиту, проте між ними має пройти щонайменше 60 днів. Кожна спроба вимагає повторної реєстрації та оплати.

Кандидати, які отримали сертифікат, погоджуються з вимогою Інституту про безперервну професійну освіту (СРЕ). Вони повинні постійно підтримувати актуальний рівень своїх знань та навичок, бути в курсі оновлень та поточних розробок у професії.

Для цього дипломовані аудитори щороку проходять програми підвищення кваліфікації. Залежно від фактичної тривалості програм, розраховують кількість CPE-годин, отриманих аудитором. Так 1 CPE-година дорівнює 50 хвилинам навчальної програми. Учасники можуть вказувати обсяг, кратний 10 або 25 хвилинам.

Власники сертифіката CIA, які щорічно набирають не менше 40 CPE-годин та звітують про це на сайті, входять до Реєстру сертифікації IIA. Таким чином, вони підтверджують статус для роботодавців і рекрутерів та підвищують свою затребуваність на ринку праці.

Які є варіанти сертифікації для внутрішніх аудиторів

Кваліфікація CIA є актуальною для фахівців, що вже працюють аудиторами та планують подальше кар'єрне зростання у цьому напрямі. Для тих, хто тільки має намір змінити спеціалізацію, краще обрати курси, де навчають усім необхідним навичкам. В цьому випадку гарним варіантом сертифікації буде диплом від британської міжнародної Академії сертифікованих професійних менеджерів (ACPM).

CIA ACPM: Внутрішній аудит ACPM: Професійний внутрішній аудитор
Організація, країна IIA (The Institute of Internal Auditors) — Інститут внутрішніх аудиторів, США IPFM (Institute of Professional Financial Managers) — Академія сертифікованих професійних менеджерів, Велика Британія
Для кого Для фахівців з досвідом роботи у внутрішньому аудиті Для фінансових фахівців, які працюють чи планують працювати внутрішніми аудиторами
  1. Для фінансових фахівців, які працюють або планують працювати внутрішніми аудиторами.
  2. Для співробітників КРУ, відділів економічної безпеки та управління ризиками.
  3. Для власників та керівників компаній.
Вимоги до кандидата
  • диплом бакалавра або магістра
  • два роки досвіду роботи у внутрішньому аудиті чи близькій сфері
  • письмова рекомендація від сертифікованого члена CIA
Немає Немає
Термін отримання диплома До 3 років 75 днів разом з навчанням До 5 місяців разом з навчанням
Як отримати Пройти навчання самостійно або на курсах та скласти три частини іспиту у сертифікованому центрі Пройти обучение по программе «ACPM: Внутрішній аудит» та успішно скласти онлайн-іспит Пройти навчання за програмою «ACPM: Професійний внутрішній аудитор» та скласти 2 онлайн-іспити. В результаті кандидат отримує 3 дипломи ACPM
Іспит Комп'ютерне тестування. Тривалість однієї частини: 2 або 2,5 години. Онлайн-іспит. Тривалість: 2 години. Два онлайн-іспити
Тривалість: 2 та 1 година.
Вартість іспиту 855$ за всю програму для членів IIA;
1 315$ для інших претендентів.
150 фунтов 300 фунтов

Що у підсумку

  1. Щоб отримати міжнародний сертифікат CIA та підтримувати цей статус, необхідні:
    • реєстрація у програмі на сайті Інституту внутрішніх аудиторів;
    • позитивний результат усіх частин іспиту — треба встигнути скласти їх за трирічний термін, кількість спроб необмежена;
    • надалі щорічне підтвердження безперервної професійної освіти.
  2. Мінімальна вартість отримання диплома — 855 $.
  3. Сертифікат CIA розрахований на аудиторів із досвідом роботи. Якщо ви тільки плануєте змінити професію, варто розглянути варіанти, які передбачають підготовку фахівців-початківців. Такі програми пройти легше та дешевше.
Почніть досліджувати тонкощі внутрішнього аудиту на наших курсах. Ви опануєте професію з нуля та зможете отримати міжнародний сертифікат британського інституту АСРМ. Зареєструйтесь на курс «АСРМ: Професійний внутрішній аудитор» та перевірте, наскільки комфортно навчатись онлайн. Перший модуль курсу — безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тесты для экономистов

Тесты для экономистов