Спілкувалася:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Тетяна Борівська: після навчання

Тетяна Борівська: після навчання пройшла на 2-й етап відбору на стажування в польське бюро

2022-09-21
1136

Посада: головний бухгалтер

Пройшла курс: «Затребуваний бухгалтер у Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою»

Тетяна Борівська понад 12 років працювала бухгалтером в Україні, а з початком війни переїхала з молодшим сином до Польщі. Там їй довелося заново будувати кар’єру: навчатись та шукати роботу. Тетяна нещодавно пройшла в академії курс з бухобліку Польщі. І наразі має знання, британський диплом ACPM та можливість пройти стажування в польському бюро. 

Як Тетяна проходить непростий шлях бухгалтера в Польщі та які плани має на майбутнє — читайте в її особистій історії. 

Через війну переїхала з молодшим сином у Польщу 

Мене звати Тетяна Борівська. Все своє життя жила, навчалася та працювала в українському місті Чернігові. Закінчила Київський інститут бізнесу і технологій та отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Фінанси». Понад 12 років працювала в бухгалтерії, а останні два роки — була головним бухгалтером. З початком війни в Україні втратила роботу, але звітність і невелику діяльність продовжую вести онлайн.

21 березня я зі своїм 7-річним сином переїхала до Польщі. В Україні залишився  старший син, якому вже 18 років (він навчається в університеті), і чоловік, який боронить нашу Державу. Перші два місяці думала, що все швидко закінчиться і ми поїдемо додому, а потім зрозуміла, що це надовго і вирішила, що потрібно звикати до нових реалій. Якось жити та працювати в іншій країні. 

Окрім польського обліку вивчала і мову, щоб знайти роботу за фахом 

Оскільки я дуже люблю справу, якою займаюсь, і працювати в якійсь іншій сфері я не зможу та не хочу, тому вирішила спробувати та записалась на курс «Бухгалтерський облік в Польщі». Коли почала навчатись на курсі, зрозуміла, що окрім обліку, треба знати й мову тієї країни, в якій хочеш себе знайти. Тим більше було багато труднощів у навчанні з цього приводу, тому також записалась на курси польської мови. 

Тетяна Борівська

За час навчання я мала досвід пошуку роботи та навіть працювала, але не за професією. Це була дуже важка фізична праця. І я зрозуміла одне, що без знання мови та здобуття кваліфікації буде дуже важко знайти роботу за фахом. 

Успішно склала іспит та пройшла 2-й етап відбору на стажування

За літні канікули ми з дитиною навчилися читати польською, я пройшла курс «Бухгалтерський облік в Польщі», успішно склала іспит ACPM та отримала диплом. Для того, щоб скласти іспит, я сумлінно працювала і готувалась, бо мала мету. Також за результатами тестування пройшла відбір на співбесіду на стажування в польське бюро. 

склала іспит ACPM та отримала диплом

Після проходження курсу Тетяна отримала сертифікат від академії, а після складання іспиту — британський диплом АСРМ

За результатами тестування я пройшла на 2-й етап відбору на стажування до польського бюро Legal House. Це результат роботи над собою, тому потрібно вірити в себе і все є реальним. Вірю в те, що моя мрія здійсниться і я буду працювати за фахом.

Зараз я знаходжусь в Польщі, в маленькому містечку Скаршеви. Моя дитина ходить до польської школи, я стала на облік до центру зайнятості, склала резюме і намагаюсь знайти роботу. Знання мови та отримання знань з бухобліку Польщі, сертифікату і диплому на пройденому курсі дають впевненість та надію досягти омріяної мети. Немає нічого неможливого, якщо дійсно маєш мету та бажання. 

Цікаво навчатись на курсі у людини, яка власноруч побудувала кар'єру головного бухгалтера в Польщі 

За час проходження курсу звісно було важко в розумінні тих чи інших тем, бо потрібно було багато читати польською мовою, але лектор Наталія Хоцька дуже добре та зрозуміло пояснює. Я переглядала відеоуроки два або навіть три рази в тому місці, де було не зрозуміло, і все ставало на свої місця. Проходження цього курсу розраховано так, щоб кожен, хто має бажання, навчався у зручний для себе час.

Наталія Хоцька — досвідчений головний бухгалтер з України, яка вже довгий час живе в Польщі та працює за фахом. Тому дуже цікаво навчатись у людини, яка самостійно побудувала кар'єру головного бухгалтера в Польщі та на курсі ділиться власним досвідом. 

Всі питання щодо тем курсу, які виникають, можна ставити в письмовому вигляді у власному кабінеті лектору Наталії. Зазвичай відповіді можна отримати упродовж доби. Також всі технічні питання з приводу налаштування сервісу чи іспиту вирішує адміністративна служба, до якої можна звернутись теж у власному кабінеті. І всі питання вирішують найближчим часом. Навчання є зручним та комфортним.

Без початкових знань бухобліку складно знайти роботу в Польщі, але поляки дуже допомагають тим, хто бажає навчатись

Загалом курс мені сподобався. Я люблю навчатись та досягати чогось нового. Для себе зрозуміла, що польський бухгалтерський облік не так сильно відрізняється від українського бухобліку, але без початкових знань буде дуже складно знайти роботу за фахом, тому РЕКОМЕНДУЮ курс «Затребуваний бухгалтер у Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою» тим, хто хоче працювати за фахом в цій країні. 

І ще на власному досвіді переконалась, якщо люди, які приїхали до Польщі, хочуть працювати, вчать мову і навчаються для досягнення своєї мети, то і самі поляки хочуть допомогти, за що я їм ДУЖЕ ВДЯЧНА. Я впевнена, що отримаю роботу за фахом, бо вже мала досвід пошуку роботи після отримання диплома та знань. Можу сказати з впевненістю, що роботодавці з цікавістю і з повагою ставляться до того, хто має британський диплом ACPM із польського бухобліку. 

Планую надалі працювати бухгалтером або відкрити власний бізнес у Польщі

Надалі планую працювати в Польщі, будувати тут свою кар'єру. Можливо навіть побудувати власний бізнес із партнерами в Польщі, щоб в майбутньому відбудувати Україну. Наша перемога наближається крок за кроком, а ми чекаємо та готуємось до неї. Героям слава! Все буде Україна! 

Бажаєте також опанувати польський бухгалтерський облік, щоб побудувати кар’єру в європейській країні? Запишіться на курс «Затребуваний бухгалтер у Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою» та отримайте безкоштовний доступ до першого модулю курсу.