Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Скільки заробляє рахункове бюро у Польщі

2023-05-31
93

Невелике бухгалтерське бюро у Польщі може заробляти від 5 000 до 15 000 злотих на місяць, а велике — навіть 100 тисяч і більше. Все залежить від розміру бюро, обсягу послуг та цілої купи умов і обставин. Тому, перш ніж відкривати бюро, треба все добре розрахувати та зважити. Про витрати бюро на початку діяльності ми вже писали раніше. Тепер розберемо, скільки воно може заробляти, від чого залежить прайс, дохід та прибуток і як його розрахувати.

  • Потенційний дохід від власного бюро у Польщі
  • Від чого залежить дохід рахункового бюро
  • Скільки коштують послуги бюро і що впливає на прайс
  • Як розрахувати прибуток бюро
  • Можливості фінансування відкриття власного бюро

Потенційний дохід від власного бюро у Польщі

Можливий дохід бюро залежить від кількості клієнтів, виду діяльності, репутації та кількості бухгалтерів, які в ньому працюють. Загалом такі компанії можуть заробляти від 5000 до 100 000 злотих на місяць. Порогу в 100 000 злотих на місяць найчастіше досягають великі бухгалтерії, які, однак, також несуть і великі витрати. Це не можна не дооцінювати, аналізуючи доходи бухгалтерії, бо у невеликого бюро, яким керує власник, та у бюро з великим штатом будуть зовсім різні витрати.

Тому при розрахунках рентабельності варто розрізняти категорію доходів та прибутку:

  • доходи — це кошти, отримані на основі рахунків, виставлених клієнтам;

  • прибуток — це різниця між доходами та постійними витратами (сюди входять податки, заробітна платня, витрати на утримання офісу, сплата соціальних внесків тощо). 

Наприклад, офіс, який веде 10 клієнтів на спрощеному обліку (200 злотих/рахунок) і 4 клієнти на повних книгах (1000 злотих/рахунок), заробляє приблизно 6000 злотих. Багато це чи мало – вирішувати власнику офісу. Але щоб оцінити прибутковість роботи бухгалтерії, недостатньо просто знати дохід. Слід зазначити категорію витрат, а потім відняти їх від доходів. Це буде сума, яку фактично заробляє бюро. 

Щоб досягти максимального прибутку, можна або зменшити витрати, або збільшити доходи. Коли витрати неможливо зменшити, залишається шукати нових клієнтів, які стануть джерелом доходу для офісу, що, до речі, непроста задача для бюро, які працюють локально.  

Для збільшення прибутку бюро також може вести одночасно багато компаній, проте ведення навіть спрощеного бухгалтерського обліку вимагає подання податкової декларації або складання фінансової звітності, не кажучи вже про періодичні звіти. Тому деякі бухгалтерії не покладаються лише на дрібну бухгалтерію, яка приносить порівняно невеликі прибутки, та шукають клієнтів на повних бухгалтерських книгах, оскільки вони платять вищі рахунки. 

Але, якщо на супроводі бюро буде лише один клієнт на повному обліку, бюро краще вести спрощену бухгалтерію, оскільки витрати на закупівлю програм для ведення великої бухгалтерії будуть нерентабельні. 

Від чого залежить дохід рахункового бюро

Як і в інших сферах бізнесу, дохід бухгалтерської компанії залежить від багатьох факторів. 

  • Досвід та репутація бюро. У відомих бухгалтеріях ціни можуть бути на кілька відсотків вище, ніж у нововідкритій бухгалтерії. Тому з першого дня роботи варто зосередитись на високій якості послуг, бо ніхто не зробить кращої реклами, ніж задоволений клієнт.

  • Обсяг роботи та послуг. Якщо компанія працює з великими підприємствами на повному обліку, її дохід може бути вищим, ніж у бюро, що обслуговує невеликі фірми. Все залежить від кількості документів — чим більше створених документів, тим вище цінник. Але тут є нюанси. Для ведення великих бухгалтерських книг хоча б для кількох компаній треба вже наймати співробітників, що може призвести до значних витрат та зменшення прибутку бухгалтерії.

  • Кваліфікація та зарплатня співробітників. Зазвичай, від 50% до 70% витрат бюро становить саме сума заробітної плати працівників. Бухгалтери з високим рівнем кваліфікації можуть заробляти більше грошей для бюро, але у досвідченого фахівця і зарплатня вище. Згідно з опитуванням inFakt, майже половина бухгалтерів у Польщі заробляють від 5000 до 7000 злотих чистими, та понад 7000 злотих, якщо фахівець з досвідом понад 5 років. Варіантом оптимізації витрат може бути наймання віддалених працівників на повний робочий день з тих регіонів країни, де зарплата нижча. Або наймати на роботу з погодинною оплатою бухгалтерів, що працюють в інших компаніях.

  • Розташування офісу. Бухгалтерські бюро, що розташовані у великих містах, зазвичай мають вищі тарифи ніж ті, що працюють у менш розвинених регіонах. За даними порталу kb.pl, на спрощений облік найвищі ціни в Бжесько, Заверці, Гарволіні, а найдешевші — в Катовіце, Дембіці, Хелмі, Нова Суль, Краснік. На повний облік найвищі тарифи в бюро у Яроцині, Закопаному, Горлицях, Козеніце, а найдешевші — в Ярославі, Пйотркув-Трибунальському, Скерневіце, Сталевій Волі. Найбільший розкид цін у Мазовецькому воєводстві.

Скільки коштують послуги бюро і що впливає на прайс 

Тарифи бухгалтерій в основному залежать від виду та об’єму послуг, які надає бюро.  Різниця в ціні за ведення повного бухгалтерського обліку, книг обліку доходів та витрат (KPiR) або бухгалтерських книг може досягати до 20%. Розглянемо ціни на ведення повного, спрощеного обліку та на додаткові послуги.

  • Спрощена бухгалтерія

Деякі бюро можуть вести лише спрощену бухгалтерію для невеликих компаній. Навантаження на бухгалтера невелике, але ціни на дрібну бухгалтерію відносно низькі та залежать від кількості оброблених документів. Середня ціна за ведення книг обліку KPiR до 10 документів — 481,11 злотих брутто.

Ось зріз цін на спрощену бухгалтерію в бюро на одному з польських сайтів:

Прайс-лист бухгалтерських послуг с сайту kb.pl 

  • Повний облік

У випадку повного обліку та великих бухгалтерських книг навантаження на бухгалтера зазвичай дуже велике, багато документів, тому ціни значно вищі. Початкові ціни за ведення повної бухгалтерії не опускається нижче 1000 злотих, а кінцева ціна може складати кілька тисяч злотих з клієнта на місяць. 

Ціни на повний облік для малих і великих підприємців від kb.pl: у першому стовпчику — облікова ціна за 10 документів на місяць, в наступних — середній прайс-лист з додатковою документацією

  • Додаткові послуги

Бухгалтерські контори часто пропонують додаткові послуги, такі як управління кадрами та заробітною платою, підготовка річної фінансової звітності та податкових декларацій, архівування документів, підготовка звітів для зовнішніх установ. Кожна така послуга додатково оплачується. 

Тут ціни можуть бути зовсім різними, до того ж це лише додаткова діяльність бухгалтерії. Вона не дозволяє отримувати значні прибутки, але сьогодні вже ніхто не уявляє бухгалтерію без відділу кадрового обліку та зарплати. 

Серед додаткових послуг — складання звіту до ЦСУ, річної декларації з ПДФО та цивільно-правового договору (ціни з сайту kb.pl вказані з ПДВ і є орієнтовними)

Офіси також пропонують консультації з питань бухгалтерського обліку, які часто входять у вартість ведення бухгалтерії, та юридичні й податкові консультації, які оплачуються окремо. Податкові консультації можуть надавати тільки сертифіковані консультанти, тому бухгалтерії з ними співпрацюють або окремо, або наймають такого фахівця у штат. Одноразова консультація з податків коштує від 150 до 300-400 злотих. Все залежить від складності справи. 

Як розрахувати прибуток бюро

Щоб порахувати, скільки заробляє бухгалтерія, достатньо провести простий розрахунок. Потрібно помножити суму рахунків-фактур на їх кількість, а потім відняти з доходу витрати на ведення бізнесу.

Щоб все розрахувати ще до відкриття бюро та обрати правильну стратегію, краще скласти фінансовий план. Він передбачає створення балансу:

  • перелік активів, необхідних для початку бізнесу, тобто придбання обладнання, оренда приміщень разом із переліком потенційних джерел фінансування;

  • і звіт про прибутки та збитки, в якому треба спробувати передбачити потенційні доходи та порівняти їх з постійними витратами на ведення бізнесу.

Створений таким чином документ дасть повну інформацію про щомісячні витрати та знання про необхідні кроки, які наблизять до досягнення успіху на ринку бухгалтерських послуг. 

Витрати в бюро можуть бути змінні, наприклад, реклама і продажі. Та постійні, що повторюються щомісяця: оренда офісу, витрати на електроенергію та опалення, страхування, плата за телекомунікації, використаних матеріалів тощо. Сюди також входить заробітна платня співробітникам, з якої нараховуються внески на соціальне страхування та податок PIT — ці витрати можна розрахувати в калькуляторі на сайті pit.pl. Про витрати ми також писали в статті «Скільки коштує відкрити власне бюро у Польщі», там можна подивитись приблизні цифри.

Коли відомі операційні витрати, можна розрахувати валовий прибуток — це те, що залишається після вирахування витрат підприємства. Та можливий чистий прибуток, яким бюро зможе розпоряджатися за власним вибором. Для цього треба буде від прибутку до оподаткування відняти амортизацію та суму податків.

Потім треба розрахувати період окупності PP (payback period) — це час, за який бюро стане беззбиткове і почне отримувати прибутки. Розраховується як відношення загальної кількості початкових інвестицій до чистого надходження грошових коштів. 

PP = ІС/Рn, де ІС — величина інвестицій, а Рn — щорічний чистий дохід.

Наприклад, разові інвестиції у розвиток бюро становлять 120 000 злотих. Надходження коштів передбачається по 30 000 на рік. Тож, період окупності буде 4 роки. Це дуже приблизно, бо річні надходження можуть бути нерівномірними. Якщо інвестиційні кошти не є власними, а залученими, то враховують ще й витрати на їхнє залучення, наприклад, відсотки за кредит.

Також інвестовані кошти піддаються впливу інфляції — за прогнозами Європейської комісії у 2023 році в Польщі вона становитиме 11,7% на рік. Тобто, якщо власник бюро цьогоріч вклав 10 000 злотих в офісну техніку, і планує повернути кошти через 3 роки, то через цей час вже не вистачить тієї ж суми, щоб закупити аналогічну техніку. Тому треба враховувати ще й інфляцію.

Можливості фінансування відкриття власного бюро

Підприємці-початківці, які планують відкрити власну справу, можуть обрати кілька варіантів фінансування: взяти кредит в банку, оформити одноразову субсидію в службі зайнятості. Але в будь-якому випадку на старті мають бути власні заощадження, на випадок, якщо компанія не відразу приноситиме прибуток. 

Власні кошти для відкриття бізнесу

Власні кошти є незамінним джерелом фінансування бізнесу. Вони ідеально доповнюють інші способи фінансування підприємницької діяльності. Порівняно з ними власні кошти насамперед дешеві – не вимагають сплачувати відсотки, як кредити, або витрачати час на формальності, наприклад, як субсидії. Цей варіант ідеально підходить для відкриття бюро, бо компанія такого формату не потребує величезного капіталу для старту, наприклад, придбання дорогого обладнання чи авто. Але в ситуації, коли новий бізнес вимагає більше грошей, власних заощаджень може не вистачити.

Фінансування через кредит

Іншим видом фінансування компанії є допомога банківських установ. Але молодий підприємець є досить ризикованим клієнтом для банку, тому до подачі заявки на отримання коштів необхідно буде як слід підготуватися —  знадобиться хороший бізнес-план і позитивна кредитна історія.

Банк може вимагати від позичальника внести перший внесок, що може стати додатковою перешкодою. Що важливо, банківський кредит не найдешевший — відсотки та тривалий термін кредитування є важким тягарем на початковому етапі розвитку компанії. Тому кредит можна розглядати вже як варіант інвестицій на більш пізньому етапі бізнесу.

Субсидія від служби зайнятості (PUP)

Субсидії від Фонду праці, або Powiatowy Urząd Pracy (PUP), мають одну ключову перевагу — їх не повертають. Їхній розмір може бути від 25 000 до 35 000 злотих. Сума залежить від фінансових можливостей того чи іншого офісу, але зазвичай становить шість розмірів середньої зарплати (наразі приблизно 38 000 злотих).

Щоб отримати субсидію в службі зайнятості, треба подати заявку, розгляд якої займає приблизно 30 днів. Після отримання позитивного рішення треба почати власну справу. Заявник отримує кошти наперед, заздалегідь нести витрати з власних заощаджень не потрібно. 

Щоб оформити субсидію від Фонду праці, необхідно виконати кілька умов:

  • зареєструватись в районній службі зайнятості як безробітна особа;

  • не вести іншу підприємницьку діяльність протягом 12 місяців до подання заявки;

  • не мати неврегульованих цивільно-правових зобов'язань.

Субсидію не можуть отримати ті, хто раніше отримував субсидію від служби зайнятості. Або безпідставно відмовився від пропозиції про працевлаштування, навчання або стажування протягом 12 місяців до подання заяви. Бюро зайнятості зазвичай не вимагають власного внеску, хоча і враховують його при розгляді заяви. Тому власний, навіть невеликий внесок, може вплинути на позитивне рішення служби зайнятості. 

Субсидію можна витратити на придбання обладнання, рекламу, юридичні консультації тощо. Але кожна служба зайнятості має власний перелік видатків, які можуть фінансуватися коштом субсидії. Зазвичай, субсидією не можна сплатити поточні витрати на ведення бізнесу: рахунки, орендну плату, податки. Також краще перевірити, чи не встановлює служба зайнятості відсоткові межі між окремими категоріями витрат. Наприклад, бувають такі вимоги: мінімум 50% субвенції потрібно витратити на обладнання, до 30% — на запасання та закупівлю матеріалів і лише 20% – на рекламу.

Також існують програми співфінансування від інших установ:

  • від PFRON, яка більша за допомогу від PUP — претенденти можуть отримати грант у розмірі до 15 середньої зарплати;

  • субсидії від ЄС, які включають 3 види допомоги: одноразове співфінансування для початку компанії (максимальна сума становить 6 середніх зарплат у Польщі), подальше консультування у сфері підприємництва та щомісячну мінідотацію на поточні витрати — сума зазвичай коливається від 1000 до 2100 злотих. 

Фінансування через лізинг

Лізинг також є цікавою формою фінансування, яка поєднує в собі ознаки кредиту та договору лізингу. Орендар — підприємець має право користуватися товарами, які не є його власністю. Здійснюючи платежі за користування предметом лізингу, він відшкодовує його вартість. Ця форма допомоги стосується основних засобів, таких як комп’ютерна техніка або автомобіль. Після закінчення терміну договору можна відмовитися від даного об'єкта або придбати його у власність на пільгових умовах, з урахуванням частини капіталу, сплаченої в лізинг.

Відкриття власного бюро — непросте рішення, яке потребує ретельних розрахунків, розуміння всіх нюансів польського ринку бухгалтерських послуг та, звісно, професійного досвіду. Тому, перш ніж відкривати бізнес, варто деякий час попрацювати в бюро. Можливо, навіть пройти шлях від помічника бухгалтера до самостійного фахівця, щоб отримати необхідні знання, навички та чітке уявлення, як все працює в обраній галузі та країні. І професійне навчання на цьому шляху може стати міцною опорою. 

Скористайтесь можливістю навчатись онлайн, щоб швидше адаптуватись у Польщі як фахівець чи власник бізнесу. Запишіться на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі» та отримайте перший урок безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тест: Инновации в компании

Тест: Инновации в компании