Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Кар'єра, курси, 4 дипломи: все про «ACPM: Професійний фінансовий директор»

2023-01-23
239

«Набридла бухгалтерія — хочу у фіндири!». Не всі, але багато хто приходить на курс «ACPM: Професійний фінансовий директор» саме з такими словами. А закінчують його вже готовими full stack фахівцями у сфері фінансів із чотирма міжнародними дипломами та широкими кар'єрними перспективами.

До 2022 року курс «ACPM: Професійний фінансовий директор» називався «IPFM: Професійний фінансовий директор». У березні 2022 року Фінансова Академія Актив припинила навчання та підготовку до іспитів на дипломи IPFM від Інституту Професійних Фінансових Менеджерів. Усі програми, що входили до списку курсів IPFM від академії, пройшли акредитацію та перейшли під контроль британської Academy of Certified Professional Managers (ACPM). 

Звичайно, курс обирають не тільки ті, кому бухгалтерія вже не цікава. Окрім головних бухгалтерів, лише за рік його пройшли півсотні фінансових фахівців (економісти, аудитори, фінансові менеджери) різного рівня підготовки, щоб підвищити кваліфікацію, посилити портфоліо престижними дипломами, підтягнути знання та, звісно, зробити кар'єру у фінансовій сфері. 

Очікування студентів від курсу завжди виправдовуються, а інвестиції в навчання окупаються з надлишком. Лише у 2018 році іспити IPFM з першої спроби склали 85% випускників академії. При цьому на шляху до заповітних дипломів та кваліфікації професійного фінансового директора у фахівців кардинально змінюється мислення в бік фінансів та стратегії, а цінність їх, як професіоналів, на ринку праці підвищується в рази.

І хоча курс досить новий (як генеральні партнери IPFM ми запустили його першими у 2018 році), лише за рік він встиг очолити список найпопулярніших програм підвищення кваліфікації в нашій академії. 

У чому секрет та унікальність курсу «ACPM: Професійний фінансовий директор»? Кому він ідеально підходить, які можливості відкриває фахівцям, та що говорять про нього самі випускники та тьютори — читайте в огляді.

Три курси в одному 

Насамперед курс «ACPM: Професійний фінансовий директор» приваблює своєю комплексною програмою та насиченою практичною базою (в одному модулі курсу 4-5 годин теорії та понад 7-9 годин практики). Курс охоплює 3 основні галузі ефективного управління фінансами компанії: МСФЗ, управлінський облік та внутрішній аудит. За цими напрямами він дозволяє отримати 3 міжнародні дипломи ACPM за успішного складання іспитів, а також четвертий комплексний диплом — професійного фінансового директора.

Подібної програми немає в жодному іншому курсі для фінансових директорів на ринку СНД. У ньому ви не знайдете тем про командотворення, лідерство, тайм-менеджмент та інше з soft skills-набору, за який часто доводиться переплачувати в інших навчальних центрах. 

До курсу увійшли лише 3 напрямки, які британський Інститут Професійних Фінансових Менеджерів недарма вважав основою профнавичок сучасного CFO. Розглянемо, яку користь несе кожен блок курсу для кар'єри майбутнього фінансового директора.

Програма МСФЗ

Дозволяє вивчити міжнародні стандарти з нуля, розібратись в їхній специфіці та навчитись застосовувати на практиці. Знання МСФЗ необхідні фіндиру, щоб він міг вільно користуватись фінансовими звітами, складеними за міжнародними стандартами. Привести внутрішню звітність у компанії до єдиного стандарту та проконтролювати її підготовку. А також залучити інвестиції в бізнес та входити до складніших кредитних угод.

Рената Коршикова — викладач курсу, тьютор-методист Фінансової Академії Актив, доцент кафедри обліку підприємницької діяльності КНЕУ ім. Вадима Гетьмана. 

Фінансовий директор серед інших своїх функцій має відповідати за управління капіталом та інвестиціями. Щоб ефективно здійснювати це завдання, керівник повинен володіти навичками фінансового аналізу. Але, щоб аналізувати інформацію та ухвалювати зважені рішення, він повинен розуміти, що таке терміни «капітал» та «інвестиції» і як вони співвідносяться з грошовими потоками компанії. Тому що реальні гроші, що надійшли, які можна також «проїдати», виплачуючи дивіденди, — це не завжди зароблений за період прибуток компанії.
Щоб розуміти ці особливості, треба добре розумітися на бухгалтерському обліку, оскільки саме ця сфера та її завершальний аспект — фінансова звітність, надають відповідні дані для подальшої інтерпретації.
За допомогою бухгалтерського обліку відбувається підбиття підсумків бізнесу, коли різнопланові напрямки діяльності компанії перетворюються на конкретні цифри, на основі яких можна отримати уявлення про результати роботи компанії та її проблеми, а також спрогнозувати майбутні дії щодо неї. 
Звісно, ніхто не очікує від фінансового директора знання всіх тонкощів ведення обліку. Але, щоб зробити грамотний запит до бухгалтерського департаменту з конкретного питання, і розуміти, як вибір облікової політики може вплинути на фінансові показники роботи компанії, керівник такого рівня просто зобов'язаний розуміти, як «влаштована» фінансова звітність, за якими принципами та правилами вона формується і наскільки це відповідає стратегії розвитку підприємства. А на сьогодні універсальним, загальновизнаним набором підходів, що визначає певність та корисність даних фінансової звітності, є міжнародні стандарти фінансової звітності — МСФЗ”

Олена Петеньова — тьютор курсу, кандидат економічних наук та експерт-практик з МСФЗ рівня ACCA ДипІФР. Акредитований тренер за програмою «Міжнародні стандарти фінансової звітності».

Вивчення МСФЗ необхідне фінансовому директору насамперед для того, щоб вміти «читати» і розуміти звітність, складену відповідно до міжнародних принципів та правил.
Стандарти обліку операцій та вимоги до розкриття інформації, що лежать в основі МСФЗ, дозволяють отримати повнішу та прозору картину для аналізу фінансового стану компанії та оцінки рентабельності бізнесу. Фінансовий стан та фінансова стійкість багато в чому залежать від оптимальної структури джерел капіталу (співвідношення власних та позикових коштів), від оптимальної структури активів, від співвідношення основних та оборотних коштів. А також від правильного управління оборотним капіталом та тривалістю грошового циклу, оборотністю та платоспроможністю.
Всі ці дані доступні під час аналізу звітності, складеної за міжнародними стандартами. А повна та уніфікована інформація про операції компаній Групи допомагає фінансовому директору відповісти на запитання власника: “Скільки коштує бізнес сьогодні та на які важелі слід впливати, щоб збільшити його вартість у майбутньому?”.

Наскільки ви сильні у МСФЗ?
Пройдіть безкоштовний тест, щоб оцінити свій рівень знань з міжнародних стандартів.
Тест з МСФЗ

ACPM: Управлінський облік

Друга частина програми комплексного курсу пояснює, як з нуля створити систему управлінського обліку на підприємстві, а також працювати з внутрішньофірмовим обліком та бюджетуванням. Управлінський облік необхідний CFO, щоб бачити реальний стан справ у компанії та транслювати його зрозумілою мовою керівництву та акціонерам. Ухвалювати ефективні управлінські рішення, а також знати, скільки ресурсів є у компанії та куди їх краще спрямувати.

Євгенія Ілюхіна — тьютор курсу, аудитор, викладач та консультант зі складання фінансової звітності відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності. 

Для ефективного управління будь-якою компанією потрібно обов'язково розробити та вести управлінський облік під потреби саме вашого бізнесу.
Аналіз управлінського обліку за минулі періоди та планування дозволяють ухвалювати грамотні управлінські рішення, які сприятимуть зростанню компанії та її розвитку у майбутньому. Без аналізу компанія може зазнати збитків чи використовувати доступні ресурси не найефективнішим чином, і так втрачатиме потенційну вигоду.
Розширюйте свої знання та професійний кругозір, навчайтеся розбиратись у питаннях управлінського обліку, щоб коригувати його під потреби вашої компанії. Навіть, якщо вам не доведеться займатись управлінським обліком, ви навчитеся ширше дивитись на управління бізнесом та ухвалення управлінських рішень”.

Як у вас з управлінським обліком?
Пройдіть безкоштовно тест, щоб оцінити свій рівень знань у галузі обліку та дізнатись, наскільки ви готові до посади CFO.
Тест з управлінського обліку з відповідями

Блок з внутрішнього аудиту

Як вишенька на торті, ця частина завершує курс важливими для CFO знаннями. Програма закладає основи внутрішнього аудиту та допомагає опанувати його інструменти для надійного захисту компанії від зовнішніх та внутрішніх ризиків. Знання методик внутрішнього аудиту допомагає фіндиректору вчасно виявити корпоративне шахрайство, порушення у звітності, недотримання стандартів ведення бізнесу та ін.

Наталія Гойло — тьютор курсу, кандидат економічних наук, доцент кафедри аудиту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Консультант аудиторських фірм B4. 

“Внутрішній аудит — надійний інструмент, за допомогою якого компанія може оперативно та ефективно досягати поставленої мети. Знання в галузі внутрішнього аудиту допомагають здійснювати оцінки та сприяють удосконаленню процесів корпоративного управління, управління ризиками та контролю на основі використання систематизованого та послідовного ризик-орієнтованого підходу.
На курсі послідовно та детально розглянуто теоретичні та практичні основи контролю та виконання аудиторських завдань згідно з Міжнародними основами професійної практики внутрішнього аудиту та Міжнародними стандартами аудиту”.

Наскільки добре ви знаєте внутрішній аудит?
Пройдіть безкоштовний тест, щоб зрозуміти, які теми вам вже знайомі, а які ще варто підтягнути.
Пройти тест з внутрішнього аудиту

Усі 3 частини курсу охоплюють широкий спектр актуальних знань та практичних навичок, базуючись на сучасному міжнародному досвіді ведення бізнесу.

Кожен із цих курсів можна вивчити за 80-115 годин. За умови успішного складання всіх 3-х іспитів випускник отримує 4 міжнародні дипломи від ACPM, з якими розкривається широкий потенціал та кар'єрні перспективи. 

Прихована сторона курсу: квести, вебінари, персональні консультації 

На запитання «Що вам сподобалося в курсі?» багато хто з випускників відповідають «зручно вчитися віддалено, професійний викладацький склад, змістовні вебінари». Тому до вагомих причин популярності курсу можна віднести комфортний дистанційний формат навчання (студенти вивчають вебінари в дорозі, у відпустці, на тренуваннях). А також комплект навчальних матеріалів, який назавжди залишається у студентів і яким вони можуть частково користуватись на іспиті.

Що ж отримують студенти при підключенні до курсу:

  • Вебінари від експертів-тьюторів (у записі та за розкладом) з практичними кейсами та роздатковим матеріалом. Теми вебінарів у тому числі формуються за запитами студентів. 

  • Вебінари доступні в особистому кабінеті весь період навчання. Конспекти до кожного уроку, задачники з питаннями та відповідями. Залишаються у студентів назавжди, а робочі зошити можна брати на іспит. 

  • Додаткові посилання на матеріали з тем, таблиці дисконтування з МСФЗ, глосарій термінів та ін. 

  • Контрольні тести для самоперевірки наприкінці кожного модуля. Тести можна проходити необмежену кількість разів. Але наступний модуль відкриється лише якщо студент набере понад 80 балів. 

  • Квести на вебінарах — це завдання або кейси-приклади, які потрібно вирішити швидше за інших колег. Переможці квесту отримують заохочення від тьюторів та академії. 

  • Консультації з тьюторами у персональному чаті в необмеженій кількості. 

  • Спілкування з колегами на форумі та на вебінарах.

  • Пробний іспит-тренажер наприкінці кожного блоку курсу, максимально наближений до офіційного іспиту від ACPM. 

  • Контрольне тестування профнавичок на платформі Finassessment на початку та наприкінці навчання. Дозволяє студентам побачити власний прогрес.

Вже не терпиться все побачити самостійно? Зареєструйтесь та пройдіть перші 3 уроки курсу безкоштовно, щоб оцінити насичену програму та високий рівень подачі матеріалу!
[Переглянути 3 уроки курсу безкоштовно

Кому точно варто піти на цей курс

Комплексний курс «ACPM: Професійний фінансовий директор» розрахований на фінансових фахівців, націлених отримати актуальні знання та навички для успішного виконання обов'язків фінансового директора. А також на тих, хто бажає підтвердити свій статус у компанії та посилити портфоліо дипломами від британської міжнародної професійної організації ACPM. 

Довгий час вважалося, що фіндиректорами стають і мають бути головбухи. Пов'язано це з тим, що бухгалтери з волі керівництва справді поєднували бухоблік з управлінням фінансами. Нині усталена парадигма змінюється, і серед успішних CFO дедалі більше колишніх аудиторів, казначеїв, економістів. Пов'язано це з тим, що бухгалтерам, на відміну від інших фахівців, складніше перейти на фінансове мислення.

Кому варто вчитися на фінансового директора 

  • фінансовим менеджерам, які хочуть навчитись ефективно управляти ресурсами компанії;

  • економістам, аудиторам, які відчувають, що «засиділися» на посаді та планують зростати у фінансовій сфері; 

  • бухгалтерам та головбухам, яким доводиться поєднувати основні завдання з функціями фіндиректора, але не вистачає навичок і знань;

  • комерційним директорам та керівникам, які бажають прокачатись у фінансах та зробити новий крок кар'єрними сходами;

  • діючим директорам з фінансів, які бажають оновити, систематизувати знання та звіритись з експертами-фахівцями, а також які мають за плечима СAP/CIPA, АССА та інші міжнародні сертифікації, але не мають навичок з управлінського обліку та аудиту;

  • іншим фахівцям, для яких статус та зарплата CFO стали головним орієнтиром на професійному шляху.

Курс не підійде 

  • новачкам-стажерам — курс передбачає підвищення кваліфікації, тому для навчання потрібен мінімальний досвід роботи у фінансах;

  • вузьким фахівцям, які відповідають за невелику ділянку роботи (наприклад, бухгалтеру, який займається лише первинною документацією);

  • теоретикам — на курсах багато практики, потрібно заглиблюватись.

Про кваліфікаційні вимоги 

Для вступу на курс спеціальних вимог до фахівців немає. “Вчитись можна з будь-яким досвідом у фінансовій сфері, стажем або посадою, — уточнює Ольга Крячко, керівник методичного відділу Фінансової Академії Актив. — Але все ж таки вища освіта бажана. Як і розуміння фінансів в компанії, і знання основ бухобліку. Курс передбачає підвищення кваліфікації, розширення світогляду та професійних навичок, тому зовсім з нуля курс не підходить”.

Що говорять випускники курсу 

Для підвищення кваліфікації фінансового директора курс хороший. Я здобула багато практичних навичок. Трофимовій Наталії Анатоліївні велике спасибі за спілкування, швидку перевірку завдань, привітні коментарі. Курс сподобався. Для себе взяла багато корисного. Контроль знань за підсумками кожного модуля дозволяє закріпити нову інформацію та дисциплінує. Якщо у вас є необхідність отримати базові знання з прикладами їх застосування на практиці — рекомендую пройти цей курс

— Кошляк В. С.

У мене змінився та розширився світогляд! Дуже задоволена роботою викладача. Може десь підвела його своїми відповідями, але нестача часу дуже дається взнаки (як на іспиті, так і в житті :)). Користуючись моментом, хочу подякувати всій команді за те, що працюєте для нас! Якщо ви раніше не стикались з міжнародними стандартами звітності (і обліку), цей курс змінить ваш світогляд, розширить свідомість і посилить розуміння багатьох професійних бухгалтерських моментів. Викладачами курсу почнете захоплюватись та пишатись можливістю спілкування з ними! Сумуватимете за вебінарами! Дякую команді ФІНАНСОВОЇ АКАДЕМІЇ "АКТИВ" за те, що працюєте для нас і, без перебільшення, для розвитку економіки та бізнесу в наших країнах!

— Головченко Н. Л.

Курс гарний, я отримав багато практичних навичок. Викладачі доступно викладали матеріали курсу. На запитання відповідали чітко, зрозуміло та оперативно. Завдяки курсу зробив "апгрейд" знань — щось призабув, на щось раніше не звертав увагу. Метод АВС під час розподілу накладних викликає інтерес; треба думати, як до нього підступитись за умов нашого підприємства: виділення драйверів та витрат на них. Курс "Управлінський облік" досить легкий у сприйнятті, завдяки роботі викладачів та великому обсягу доступних матеріалів. При систематичних заняттях складнощів не виникає. Складні моменти, що зустрічаються (або відносно нові методи), пояснюють лектори додатково при написанні запитів. Дякую Вам за організацію навчання!

— Набока А.И.

Обрала цей курс, бо мене цікавить професійне зростання до посади фінансового директора. Найбільше у навчанні сподобався комплексний підхід. Під час навчання кожну тему розглядала із погляду практичного застосування. У мене в планах пройти ще один, останній етап навчання, який дозволить зробити кардинальні зміни в моїй кар'єрі. На сьогодні курс дав мені впевненість у моєму професіоналізмі! І наблизив до посади фінансового директора!

— Теребей Н.С.

Курс «ACPM: Професійний фінансовий директор» — найпопулярніша програма у лінійці курсів академії. Він орієнтований на практику, ідеально підходить зайнятим фахівцям за рахунок зручного дистанційного формату. Охоплює одразу 3 популярні напрямки, необхідні саме фінансовому директору. Курс готує багатозадачних фахівців з управління фінансами, які після його закінчення можуть претендувати на найкращі та високооплачувані посади в передових компаніях. 

Бажаєте побудувати успішну кар'єру фінансового директора та зміцнити своє професійне портфоліо чотирма міжнародними дипломами ACPM?
Дізнайтеся, як краще прийти до бажаної мети на безкоштовній консультації щодо курсу.

Замовити консультацію менеджера
Наскільки вас приваблює кар'єра фінансового директора?