Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

З фінансового фахівця — в незалежні експерти

З фінансового фахівця — в незалежні експерти: де підстелити соломки для «стрибка віри»

2022-07-28
502

Персонаж популярної комп'ютерної гри тікав від небезпеки, стрибаючи з високих конструкцій на предмети, що амортизували. Цей трюк називається «стрибок віри». Фінансові фахівці роблять практично те ж, коли звільняються, тікаючи від безрадісних буднів до барвистої долі незалежного експерта.

За даними Microsoft, 41% співробітників по всьому світу замислювались про звільнення у 2021-му році. У 2022-му така ж кількість працівників планує звільнитись в найближчі 3-6 місяців, згідно даних звіту McKinsey and Co.

Зарубіжні ресурси називають це явище «великою відставкою» і дають безліч рекомендацій роботодавцям про те, як уникнути її у своїй компанії. Але мало де можна зустріти поради для самих учасників «великої відставки». У цьому матеріалі зібрано невеликий список дій, попереджень і перспектив для кар'єри незалежного експерта. Він допоможе пом'якшити приземлення після «стрибка».

Причини «стрибка»

Глобальні. Карантин через пандемію коронавірусу змінив майже всі аспекти роботи. У 2020-му співробітникам компаній було необхідно оперативно перелаштуватися для продуктивної віддаленої роботи. Відтоді минуло більше двох років і багато компаній почали повертати команди з глибокої дистанційки назад в офіси. Співробітники не надто раді цьому тепер. Люди змінили свої звички і потреби за період карантину, чого не зробили компанії у відповідь. Також за ці роки дистанційної роботи фахівці побачили, що здатні на більше, а ринок праці перестав обмежуватися тільки країною, де вони живуть.

Особисті. Пост-карантинне вигорання, кар’єрна «стеля», неповага керівництва, занадто довге очікування на підвищення — це лише невеликий список причин, через які кидають стабільну роботу і відправляються у вільне плавання. Але бажання більше заробляти найчастіше стоїть на першому місці в рейтингу.

Експерт з фінансів Максим Савич думав про віддалену роботу та перехід з найму в статус незалежного фахівця ще в 2015-му році. Його мрії збулися через 5 років, хоч і в дещо зміненому коронавірусом світі. Мрії могли довго залишатися мріями, якби не розчарування від роботодавця, невиконані обіцянки підвищення і особисті обставини.

«Головна цінність незалежного експерта в тому, що ти працюєш в сегменті B2B — твої клієнти високо цінують  компетенції і не піддають сумніву навички, досвід і кваліфікацію. Чого не скажеш про найману працю. Дуже часто роботодавець недооцінює співробітників і дуже мало компаній зацікавлені в зростанні й розвитку співробітників. Зараз ринок праці дуже сильно впав по заробітній платні. Я з цим зіткнувся, коли мені «зрізали» на 1/3 заробітної плати. На той момент я потрапив в пастку — «зону комфорту» і вибратися з неї мені вартувало чималих зусиль».

Тернистий шлях до кар'єри незалежного експерта стартував на біржі фрілансу, завдяки переїзду, тренінгам з фінансів і бажанню йти своїм шляхом.

До цього герой статті працював в наймі в сфері рітейлу, виробництва, судоремонту, будівництва та енергетики. Займаючи посади від фінансового менеджера до головбуха і заступника фінансового директора, він зібрав цінний досвід і практичні навички. Пізніше цей унікальний коктейль знань і навичок перетворив його в заручника.

«... після завершення проекту я став перед вибором: або розвиватися далі в будівельному напрямку, або повертатися у фінансову сферу.

Я обрав фінансову сферу, однак зіткнувся з іншою проблемою — ринок праці дуже сильно змінився. Фахівцю з великим досвідом роботи і відмінними знаннями досить складно знайти високооплачувану роботу».

Напрямки роботи незалежних фінансових експертів

Існує два напрями діяльності фінансових експертів. Перші працюють з приватними особами, другі —

 з бізнесом. У кожного з них є своя спеціалізація.

Приватним особам свої послуги пропонують:

  • Консультанти з інвестицій, планування фінансів, управління капіталом. Представники цього напряму виступають фінансовими радниками і допомагають своїм клієнтам розробляти особисті інвестиційні стратегії, складати фінансові плани, вчать, як правильно керувати капіталом та інвестувати.

Консультантами з фінансів іноді називають себе також недобросовісні особи з дуже маленьким або відсутнім досвідом роботи з фінансами. Їх легко визначити за методичками про «грошове мислення» і марафонами здійснення мрій, які вони продають. Це, з одного боку, кидає тінь на чесних фахівців, з іншого — говорить про їх затребуваність на ринку.

  • Консультанти зі страхування життя та здоров'я. Підбирають і допомагають придбати поліси тим, хто піклується про своє майбутнє. Іноді такі фахівці виступають представниками тієї чи іншої страхової компанії. Вони працюють за вільним графіком або поєднують її з іншою діяльністю. Також є фінансові експерти, які допомагають зі створенням пенсійних накопичень і різних ризикових програм.

Фінансові експерти для бізнесу. У фахівців, які працюють з бізнесом, спеціалізація набагато ширша і, найчастіше, продиктована їхнім минулим професійним досвідом.

Популярні напрямки у яких працюють незалежні фінансові консультанти:

  • супровід угод з банками

  • впровадження та налаштування управлінського обліку

  • фінансове планування та внутрішня звітність для власників

  • фінансовий аудит

  • управління грошовими ресурсами

  • бухгалтерський облік

  • захист капіталу

  • розміщення активів

Труднощі переходу

Інститут незалежних фінансових консультантів на Заході виник ще в 70-х роках минулого століття. У США, Німеччині та Великобританії він з'явився на хвилі різкого економічного спаду. В Україні такий інститут почав розвиватися значно пізніше. У більшості випадків цю нішу зараз займають великі компанії. Фінансовим експертам у таких компаніях не доводиться стикатися з труднощами, через які проходять незалежні фахівці. Ось невеликий список перешкод, з якими доведеться попрацювати.

Відсутність наставника. Той, хто ступив на шлях незалежного експерта, тепер відповідає сам за себе. Нікому провести ним, вказати на небезпеку і можливості. Це одночасно дає свободу і лякає, але саме страх змушує вчитися і рухатися швидше.

Робота + приватна практика. Пом'якшити процес переходу з найму в незалежні експерти можна, одночасно працюючи і виконуючи додаткові замовлення клієнтів. Роботодавець Максима Савича не вітав сторонні проекти підлеглого, завантажував роботою, а через поєднання основної роботи і фрілансу траплялось пропускати строки подачі звітності. Через роботу йому не можна було похвалитися в соцмережах успіхами і виконаними проектами. Це віддаляло розвиток особистого бренду.

Дійшло до того, що в один прекрасний момент я просто заробив в онлайні більше, ніж з мене утримали премію ...

З найманого працівника в бізнес. У момент переходу доводиться міняти мислення і трансформуватися зі співробітника на власника — вчитися шукати клієнтів, просувати і продавати свої послуги. А якщо справи підуть успішно — займатися наймом людей у власну команду, тобто виконувати ще й обов'язки рекрутера.

Дозвіл на діяльність. Щоб стати незалежним фінансовим експертом ніяких спеціальних дозволів не потрібно. Знадобиться тільки оформити ФОП. Саме під діяльність незалежного експерта створений КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування». З цим КВЕДом можна працювати на спрощеній системі оподаткування (ФОП 3-тя група без ПДВ).

Важливо: КВЕД 70.22 не містить пункт про діяльність у сфері бухгалтерського обліку, банківських операцій і аудиту, консультування стосовно оподаткування. Для такої діяльності підійде КВЕД 69.20  «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування».

Якщо в рамках своїх послуг ви плануєте проводити аудит, для цієї послуги потрібно мати ліцензію на аудиторську діяльність. Дозвіл на неї надає Аудиторська палата України. Він коштує п'ять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і видається після державної реєстрації аудитора або аудиторської фірми як суб'єкта підприємницької діяльності.

Наприклад, Максим працює за КВЕД 70.22. Він має освіту за напрямом «Облік та аудит». Він не проводить аудит фінансової звітності з наданням аудиторського висновку, але, на момент інтерв’ю, додатково проходив онлайн-курс «IPFM: Внутрішній аудит» [у курсу змінилась акредитація на ACPM з квітня 2022-го року], щоб отримати більше знань з теми та застосовувати їх у проектах для своїх клієнтів.

Кваліфікація, дипломи та сертифікати. Варто подбати про професійне портфоліо з прикладами виконаних проектів і робіт, щоб показувати його потенційним клієнтам на переговорах. Велика частина інформації з проектів може бути конфіденційною, варто описати виконані замовлення декількома словами, без уточнення деталей, щоб пред'явити досвід. Кожен проект повинен бути коротко описаний за схемою «завдання-список виконаних робіт-результат». Дуже добре, якщо до них будуть підкріплені відгуки або листи подяки від замовників.

Необхідно регулярно підвищувати кваліфікацію, щоб залишатися в курсі змін у сфері, а також підкріплювати свій досвід міжнародними дипломами та сертифікатами від відомих професійних організацій з актуальних напрямів.

Сертифікати про підвищення кваліфікації та додаткову освіту не тільки прикрашають резюме, але й допомагають «продати» клієнту послуги незалежного фахівця. Але буває і навпаки. Наприклад, випускниця нашої академії Анна Вагнер, як незалежний фахівець, проводила внутрішній аудит в одній компанії. Після завершення проекту замовник запропонував їй зайняти посаду генерального директора, оскільки був вражений її навичками і п'ятьма дипломами IPFM після курсу «IPFM: Професійний фінансовий директор».

Максим Савич говорить, що дипломи і сертифікати більше цікавлять роботодавців, які хочуть взяти на роботу суперпрофесіоналів, але платити зарплату нижчу за ринок або середню по країні.

Одночасно він багато інвестує в свою освіту. Так, за рахунок гонорару він придбав і пройшов той же комплексний онлайн-курс, який приніс Анні Вагнер посаду гендиректора.

«Якщо судити за статистикою постів в Інстаграм, то найменше людей цікавлять мої «ордени та медалі». Клієнтів більше цікавить мій досвід і результативність — чи зможу я побудувати систему управлінського обліку. Тим більше, що мої клієнти часто говорять, що готові підвищувати свою фінансову грамотність. Тому оцінити мій рівень знань вони не зможуть. Для цього є Фінансова Академія Актив, яка розробила велику кількість тренінгів, тестів, програм підвищення кваліфікації».

Робота з клієнтами

  • Пошук. Якщо кар'єра незалежного експерта почалася на біржі фрілансу, то там же можна продовжити шукати клієнтів. Цікавим джерелом клієнтів можуть стати сайти для пошуку роботи — вакансії підкажуть, хто потребує експерта з фінансів.

Соцмережі — також відмінне джерело клієнтів. Але для нього необхідно мати розвинені і правильно оформлені акаунти. Вони повинні швидко повідомляти відвідувачам про спеціалізацію, досвід та професійні успіхи.

«Нещодавно я пройшов тренінг з просування в соцмережі Інстаграм через хештеги і зараз проходжу тренінг з написання комерційних текстів. Мені необхідно багато писати й ділитися своїм досвідом. На це зараз у мене мало часу, оскільки вже є клієнти, з якими я уклав довгострокові партнерські угоди. Окремо рекламу я не використовую, оскільки поки я не вийшов «в плюс». Як елемент просування використовую візитки (особливо це добре працює при особистих зустрічах)» — каже Максим.

  • Відносини. Щоб захистити власні інтереси і переконати клієнта в своєму професіоналізмі, варто укладати договір підряду. У ньому зокрема повинен бути пункт про нерозголошення конфіденційної інформації. Для проведення разових консультацій договір можна не використовувати. В підсумку все зводиться до вміння вибудовувати тривалі відносини з клієнтами.

Заробіток. Фінансовий консультант, згідно зі світовими стандартами, може отримувати 1% від капіталу на рік за супровід компанії. Сума може варіюватися в більший або менший бік, залежно від терміну оплати, розміру капіталу тощо.

На початку кар'єри незалежного фінансового експерта наш герой обрав стратегію 70/30. Тобто 70% доходів він отримував з найманої праці, а 30% — від виконаних замовлень на фрілансі.

На початку роботи на фрілансі ціни диктує ринок. Дуже сильно на них впливає самооцінка фахівця. Але, щоб сформувати прайс на послуги, варто підрахувати вартість однієї години роботи в наймі, подивитися тариф за стандартні послуги аутсорсингової компанії, а ще оцінити, наскільки швидко вийде спростити життя клієнта своєю роботою. Все базується на складності проекту і потребах бізнесу.

«Я за годину своєї консультації можу заробити втричі більше, ніж я заробляв на постійній роботі. І можу сказати, що я за цю вартість даю набагато більше цінності своїм клієнтам, а також я постійно підтримую контакт і можу продовжувати консультувати їх «у фоновому режимі» з незначних питань. Це дуже вигідно для моїх клієнтів» — говорить Максим Савич.

Вигоди і перспективи роботи в ролі незалежного фінансового експерта

Кар'єрний консультант і член Асоціації кар'єрних консультантів «АККС» Анастасія Гусєва вважає, що роль незалежного експерта з кожним роком зростає, компанії залучають до співпраці не тільки організації, але й експертів, які розвивають приватну практику. Найчастіше це малий і середній бізнес.

Для початку варто відзначити, що більшість незалежних експертів поєднують приватну практику з основним місцем роботи,а це приносить певні вигоди:

1) професійний розвиток

2) отримання додаткового прибутку

3) можливість побудувати паралельну кар'єру, яка в подальшому може стати основною або ж своєрідною «подушкою безпеки» в разі переходу в іншу організацію.

Якщо ми говоримо про неявні вигоди, то це нетворкінг, який відкриває можливості кар'єрного і професійного зростання, і розвиток унікального особистого бренду.

Кар'єра незалежного фінансового експерта, крім названих Анастасією Гусєвої пунктів, також включає такі переваги:

  • невеликі стартові витрати на започаткування бізнесу — знадобиться лише комп'ютер з доступом в інтернет, а також невелика сума на реєстрацію ФОП

  • вільний графік роботи. Незалежний фахівець працює на себе і сам формує робочий графік.

  • цікава інтелектуальна діяльність. Рішення нестандартних завдань і ситуацій клієнтів допомагає залишатися в тонусі і бути в курсі подій у країні, професійній сфері, а також у сфері діяльності замовників.

  • гідна оплата праці з потенційним зростанням. Чим більше задоволених клієнтів — тим більше звернень за якісними послугами.

  • перспективи професії. Гіг-економіка чи економіка вільного заробітку з'явилася завдяки розвитку технологій. Зараз будь-який фахівець може взятися за виконання проекту в будь-якій точці світу, не покидаючи крісло. 

Цікава кар’єра та заробітки залежать від знання мов, кваліфікації, вміння вести переговори з клієнтами. Благо, оновити професійний арсенал або доповнити його необхідними елементами зараз простіше — достатньо обрати відповідну програму і пройти її онлайн, не виходячи з дому. Чим не «соломка» для стрибка на чергову кар'єрну сходинку?

Подивіться на комплексну програму професійного фінансового директора, щоб зважитись на власний стрибок віри!
Зареєструйтесь та пройдіть 3 уроки курсу безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тесты для экономистов

Тесты для экономистов