Автор:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Добірка ресурсів про бухоблік та податки Польщі для ефективної роботи бухгалтера

2023-03-22
5610

Робота в польській бухгалтерії для українських фахівців — це ніби вихід у відкритий космос. Хоча це і робота у знайомій сфері, але все ж таки у новій країні, де все незвичне і нове. Невідомо, куди підглянути та на що орієнтуватись, щоб не допустити помилку. За цей рік багато випускників наших польських курсів залишились працювати у Польщі та часто питають про інформаційні орієнтири і поради, що читати та дивитись про бухоблік і податки, які джерела відстежувати, щоб бути в курсі змін у польському законодавстві.

Ми взялися за це питання і разом із тьютором академії Наталією Хоцькою створили добірку інформаційних ресурсів, які допоможуть в роботі польським бухгалтерам-практикам і початківцям.

  • Державні сайти польських органів контролю
  • Інформаційні сайти про бухоблік та податки
  • Довідники та корисні інструменти для бухгалтерів
  • Блоги та youtube-канали від бюро
  • Книги та посібники для польських бухгалтерів

Державні сайти польських органів контролю

Ці сайти — незмінні супутники польських бухгалтерів, бо вони надають офіційну інформацію про зміни в законодавстві, про правила ведення фінансового обліку, сплати податків і подання звітності. І це перші джерела, з якими має ознайомитись український бухгалтер, якщо планує працювати в Польщі.

  • Ministerstwo Finansów — офіційний сайт Міністерства фінансів Польщі, де можна знайти інформацію про бухоблік, податки та державні фінанси. Наприклад, є окремий розділ для бухгалтерів, що містить нормативні акти, структури електронних звітів, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, прийняті для використання в ЄС, словник термінів, інформацію про нефінансову звітність та інше.
  • Portal Podatkowy — податковий портал від Міністерства фінансів. Тут можна знайти інформацію про види польських податків, правила їхньої сплати та подання декларацій. Є окрема інформація про податкове резидентство, реєстрацію VAT, про акциз, послуги. Сайт доступний українською мовою.
  • ZUS — сайт Управління соціального страхування, державного органу, який відповідає за пенсійне та медичне страхування. Окрім основних розділів реєстрації та подачі заяв, тут є також правова база, калькулятор відсотків, шаблони форм та база знань з окремою інформацією для українців.

— Польща — країна, в котрій зміни впроваджуються повільно, взагалі всі бюрократичні процедури дуже повільні, — пояснює тьютор Наталія Хоцька. — Тому немає сенсу щоденно сидіти на інформаційних порталах або шукати блогерів з актуальними даними. Вистачить перед кінцем календарного року подивитись інформацію про плановані зміни законодавства на наступний рік, а в наступному році відстежувати їх введення в дію. Бо практика показує, що терміни можуть бути перенесені ще три рази, наприклад, на ще один наступний рік або роки.

На урядовому сайті Польщі gov.pl є актуальна інформація про плановані зміни, корисні статті, особистий кабінет платника податків, де можна вирішити багато урядових справ онлайн. Також на сайті є новини та законодавство (в форматі pdf, що є не дуже зручним для користування).

Тож для початку роботи бухгалтером в Польщі важливо отримати міцну базу знань, а вже потім нанизувати нові знання та відстежувати зміни. Як наші студенти готуються до роботи бухгалтером в Польщі, можете подивитись у пробному модулі курсу «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою». Зареєструйтесь на ньому — одразу після реєстрації отримаєте безкоштовний доступ до першого уроку.

Інформаційні сайти про бухоблік та податки

В Польщі існує багато інформаційних порталів, які розтлумачують законодавство, моніторять зміни в бухгалтерській галузі та подають їх у доступній формі — у вигляді новин, коментарів та порад від експертів. Ось деякі з них:

  • Ksiegowoscspolki — інформаційний портал про бухоблік, податки та фінанси. Тут є новини та експертні статті про ведення бухгалтерії, кадрового, податкового обліку.
  • PIT.pl — податковий портал, на якому можна дізнатись про зміни у PIT, як зменшити податкові зобов’язання для фізосіб, розрахувати податок онлайн за найпопулярнішими деклараціями PIT. Є також окремі розділи, присвячені VAT, ZUS, бухгалтерії та кадровому обліку.
  • Про податки також можна почитати на Praw.pl — це відкрита інформаційна служба, де публікують новини та статті від податкових консультантів.
  • На podatki.gazetaprawna є актуальна інформація не тільки про податки PIT, CIT, VAT, але й про бюджетний облік, аудит та ведення бухгалтерії.
  • Про важливі зміни у страхових внесках пишуть на порталі zus.pox.pl. На сайті є статті, документи, форми, щомісячні розрахунки внесків для різних форм оподаткування бізнесу. Можна підписатись на розсилку, щоб бути в курсі розміру поточних внесків.

Довідники та корисні інструменти для бухгалтерів

Ці портали завжди мають бути під рукою бухгалтера, бо містять багато корисних інструментів, посібників та шаблонів для роботи з бухгалтерією і податками польських компаній.

  • На Infor.pl зібрана професійна інформація для бухгалтерів та рахункових бюро. Окрім експертних статей, є калькулятори для розрахунку податків і заробітної плати, бланки договорів, бухгалтерські та податкові форми, правові акти, індикатори та інше. Можна підписатись на розсилку за окремою тематичною категорією. Але є і платний контент — книги, посібники та вебінари.
  • Gofin.pl — це портал з великою кількістю розділів та інструментів для ведення бухгалтерії. Також певна частина контенту в платному доступі, але безкоштовно там теж є багато чого. Статті про ведення бухгалтерської та податкової книги, тлумачення термінів, калькулятори, посібники з ПДВ, бухобліку і кадрів, відповіді на питання та подкасти. Є також календар внесків в ZUS та актуальні дати подання податкових декларацій.
  • Jak-ksiegowac.pl — портал, на якому є статті про застосування МСФЗ, приклади записів господарських операцій, план рахунків бухгалтерського обліку, тести та калькулятори.
  • Податкові коефіцієнти та калькулятори — ці розділи розташовані на порталі про PIT, про який писали вище. Але ми їх винесли окремо, бо розділи містять багато корисних показників з податків та економічної діяльності, ПДВ, ZUS, а також калькулятори для розрахунку зарплати, відсотків, податків, внесків на соціальне страхування.

— На мою думку, найкращий ресурс для бухгалтерів це gofin.pl — частина ресурсу є доступною безплатно і для бухгалтера-початківця в Польщі інформації буде достатньо. Для осіб, що вийшли на рівень самостійного бухгалтера/головного бухгалтера, рекомендую оформлення річної підписки на розділ Serwis Głównego Księgowego на цьому сайті. Закони там теж зручно читати, бо вони розбиті на розділи. Наступним хорошим ресурсом вважаю infor.pl.

На даному ресурсі менше проводок, інформація подана скоріше з підприємницької та податкової точки зору, що теж корисно бухгалтерам. Ресурс теж вчасно оновлює інформацію, як і попередній.

Блоги та youtube-канали від бюро

Експерти з рахункових бюро, юридичних та консалтингових компаній також діляться корисною та практичною інформацією для бухгалтерів. Пояснюють нововведення у законодавстві, діляться досвідом та відповідають на питання. Зібрали кілька блогів та ютуб-каналів польських бюро, які готують цікавий та корисний контент не тільки для бізнесу, але і для колег.

  • Блог бюро erachunkowe — пишуть короткі статті-поради про оподаткування, спираючись на приклади та правові акти.
  • Блог cgofinance — публікують статті у формі коротких консультацій з питань податкового, трудового законодавства та ведення бізнесу.
  • У блозі бухгалтерської контори MDDP Outsourcing пишуть саме менеджери та експерти компанії. Діляться порадами та розтлумачують складні бухгалтерські питання.
  • Експерти юридичної компанії KHG записують відео-поради, де розбирають складні податкові питання, на кшталт, як розраховувати аванси з податку на прибуток, як вести подвійне оподаткування, як змінилась форма оподаткування у 2023 році та інше. Поради експертів також можна почитати в блозі компанії.
  • На ютуб-каналі юридичної компанії GLC консультанти діляться знаннями та коментують податкові зміни, правила бухгалтерського обліку та законодавчі положення. А в блозі експерти компанії пишуть статті про бухгалтерію і відповідають на поширені запитання.

Студенти і випускники курсів польського напрямку у нашій академії отримують доступ до закритої телеграм-спільноти, де обговорюють складні теми бухобліку та оподаткування, можуть порадитись з колегами щодо робочих питань або поділитись досвідом. А ще в цій спільноті ми іноді публікуємо вакансії для студентів від польських роботодавців.

Книги та посібники для польських бухгалтерів

Різні польські організації та асоціації постійно випускають корисні посібники, що можуть знадобитись у щоденній роботі бухгалтера. Обрали кілька ресурсів, де ви зможете придбати свіжі видання з практичними порадами з бухобліку та податків:

  • rachunkowosc.com.pl — посібники від бухгалтерського видавництва, що співпрацює з Асоціацією бухгалтерів Польщі. Серед книжок можна виділити «Międzynarodowe Standardy Sprawozdawczości Finansowej a ustawa o rachunkowości» (Міжнародні стандарти фінансової звітності та Закон про бухгалтерський облік). Автори книги порівнюють рішення МСФЗ та польського національного бухобліку, і розповідають, як ці норми застосовувати на практиці.
  • Портал inforlex.pl також видає книжки. В окремому розділі сайту є низка практичних посібників з PIT, VAT, зарплати, кадрового обліку та інше.
  • На сайтах звичайних книгарень теж є бухгалтерські бестселери — теоретичні підручники з основами бухобліку для початківців, та збірники з професійними порадами від експертів-практиків. Наприклад, на сайті TaniaKsiazka можна знайти коментарі до Закону про бухоблік або облікової політики, книги про план рахунків, закриття року, управлінський облік та інше. Подібні книжки є і на publio.pl.

Всі ці ресурси розраховані перш за все на фахівців, що вже працюють бухгалтерами в Польщі, та розуміють що до чого. Якщо ви тільки починаєте знайомитись зі світом польської бухгалтерії, радимо почати з наших онлайн-курсів, де ви отримаєте всі необхідні знання та навички для роботи в Польщі. А також з безкоштовних вебінарів, де ми розповідаємо про професію польського бухгалтера та знайомимо з навчанням в нашій академії.


Запишіться на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою», щоб всього за 3 місяці опанувати базові навички та знання для кар’єри в Польщі. Зареєструйтесь та пройдіть 1-й урок курсу безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тесты для экономистов

Тесты для экономистов