Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Сертификація CFA

Що таке сертифікат CFA і чим він відрізняється від ДипІФР та ACPM

2023-03-28
5276

Подобається працювати з фінансами та аналізувати інформацію, але посада головного бухгалтера не входить в ваші кар'єрні амбіції? Цікавитесь роботою на фондових біржах? Чи плануєте стати фінансовим консультантом? Тоді у вашому резюме доречно виглядатиме сертифікат CFA. Під час підготовки до іспитів ви отримаєте міцну теоретичну базу знань. А успіх на них підтвердить вашу цінність для роботодавців та клієнтів. 

Розповідаємо, що входить у програму підготовки, як проходять іспити та скільки вони коштують (спойлер: ціна чималенька, але є можливість суттєво заощадити).

Кому підходить CFA 

Chartered Financial Analyst (CFA) — міжнародний сертифікат дипломованого фінансового аналітика від CFA Institute, головний офіс якого знаходиться у США. 

Найчастіше цей сертифікат отримують фінансові, інвестиційні аналітики та консультанти, портфельні менеджери та CFO. Популярний він і серед головних бухгалтерів, які прагнуть кар'єрного зростання та зміни діяльності: базові знання з МСФЗ та ведення фінансів полегшують підготовку до CFA level 1. 

Якщо в резюме кандидата на посаду є рядок про отримання такого сертифіката, то роботодавець впевнений у теоретичних знаннях та наявності практичного досвіду в інвестиційній сфері, а також у хорошому володінні діловою англійською. Останній пункт випливає з того, що іспит складають лише англійською мовою.

З чого складається

Для отримання кваліфікації CFA потрібно скласти іспити трьох рівнів. 

  1. Теорія обліку та аналізу фінансової звітності, корпоративних фінансів та ринкових інструментів. 

  2. Оцінка активів з урахуванням вивчених на першому рівні інструментів та джерел інформації. 

  3. Управління інвестиційним портфелем. 

Екзаменаційні питання поділено на 10 тем. Вага кожної теми щодо підсумкової оцінки різна. Розподіл важливості тем зображено на діаграмах.

Які вимоги до претендентів 

На сайті Інституту сформульовані умови, яким кандидати повинні відповідати на момент складання іспитів.

  1. Освіта та досвід (у будь-якій галузі, необов'язково у фінансах). Обов'язковий один із пунктів: 

  • наявність бакалаврського диплома коледжу чи університету; 

  • навчання на останньому курсі бакалаврату під час реєстрації на іспит першого рівня, для реєстрації на наступні рівні диплом обов'язковий;

  • сумарний стаж роботи у коледжі чи університеті від чотирьох років. 

Враховується лише робота на повну ставку — терміни навчання та роботи не повинні збігатись. 

  1. Наявність закордонного паспорта, дійсного на дату складання іспиту.

  2. Відповідність критеріям професійної поведінки — кандидати заповнюють спеціальну анкету. 

  3. Проживання в країні, що не підпадає під санкції, зазначені у політиці Управління з контролю за іноземними активами. Наразі до осіб, які не можуть отримати сертифікат CFA, належать мешканці Кримського півострова. 

Щоб стати членом організації CFA, потрібно скласти іспити за всіма рівнями та отримати трирічний досвід роботи з інвестиціями чи фінансовою аналітикою. Досвід можна напрацьовувати в процесі підготовки та складання іспитів — за останніми вимогами інституту перерва між іспитами має бути не менше 6 місяців.

Як підготуватись до іспиту CFA 

CFA Institute розробив рекомендації та матеріали для підготовки до іспиту, проте не проводить підготовчі заняття. Готуватись можна самостійно або на курсах сторонніх організацій. 

Інститут дає поради, як обрати якісного постачальника послуг з підготовки до іспиту. На сайті також опубліковано список офіційних провайдерів, але організацій, розташованих у країнах СНД, серед них немає. 

На підготовку до одного з рівнів, за підрахунками Інституту, доведеться витратити приблизно 300 годин. Необхідно як вивчити теорію, так і попрактикуватись у вирішенні завдань. До практичної частини варто поставитись дуже серйозно, оскільки під час іспиту потрібно швидко орієнтуватись у завданнях. Щоб встигнути відповісти на всі питання, на кожне з них треба витрачати не більше 90 секунд.

Що являє собою іспит

Іспити проходять у тестових центрах Інституту, найближчі з яких перебувають у Києві. Формат проведення нещодавно змінився — зараз це тестування на комп'ютері. Брати із собою на іспит можна лише калькулятор. У кабінеті знаходяться адміністратори, які контролюють чесність претендентів на сертифікат. 

Іспит досить складний і складають його в середньому менше половини претендентів. Тепер про все докладніше.

Правила проведення 

До пандемії іспити складали в один день по всьому світу у паперовому форматі: двічі на рік для першого рівня та по одному разу для другого та третього рівнів. Тривалість — 6 годин з однією годинною перервою. 

З 2021 року правила складання іспитів CFA змінилися. Вони також проходять у тестових центрах, але у формі комп'ютерного тестування. Тривалість іспиту скоротили до 4,5 години з 30-хвилинним відпочинком за бажанням учасника. Взяти із собою на тестування можна лише калькулятор певних моделей. Формат завдань для різних рівнів та час проведення іспитів CFA наведено у таблиці.

Рівень І ІІ ІІІ

Завдання

240 питань з варіантами відповідей

ситуаційні завдання з варіантами відповідей

ситуаційні питання з варіантами відповідей + питання з відповідями у вигляді коротких есе

Сесія

лютий, травень, серпень, листопад

лютий, серпень

травень, листопад

На кожну сесію виділено 10-денний термін. У його межах кандидат обирає будь-який день іспиту. Тобто для реєстрації кандидатам треба: 

  • зареєструватись на сайті та сплатити внески; 

  • забронювати дату у рамках сесійного терміну.

Вартість іспиту CFA

При початковій реєстрації на іспит першого рівня стягується одноразовий внесок — 450 доларів. Вартість кожного іспиту в 2021 році складала 700 $ при ранній реєстрації та 1000 $ — при стандартній. Терміни ранньої та стандартної реєстрації для кожної сесії наведені на сайті CFA Institute

Інститут дає змогу подати заявку на стипендію. Учасники, які пройдуть відбір, звільняються від вступного внеску та сплачують за іспит 250 чи 350 $, залежно від конкретної програми. 

Види стипендій: 

  1. Доступна — для осіб, які не можуть дозволити собі оплату програми. Кандидати повинні відповідати всім вимогам для зарахування до програми CFA. 

  2. Жіноча — для жінок, які зацікавлені в отриманні сертифіката, але не мають права на отримання інших стипендій Інституту CFA. 

  3. Студентська — для студентів, які навчаються в одному з дочірніх університетів. У списку є 4 українські, 4 російські та 1 казахський університет. 

  4. Професорська — для штатних викладачів, адміністраторів, завідувачів кафедр коледжів та університетів, які викладають мінімальну кількість кредитних годин у відповідних установах. 

  5. Стипендія регулятора — для співробітників фінансових регуляторів, центральних банків, комісій з цінних паперів, фондових бірж чи державних організацій. 

  6. Стипендія ЗМІ — для штатних чи контрактних співробітників медіаорганізацій, які повідомляють та розповсюджують фінансові новини, дані та інформацію про освіту.

Позитивний результат іспиту 

Результати з кожної теми іспиту підсумовують за секретною формулою Інституту. Потім збирають результати всіх кандидатів, які брали участь у сесії, та визначають прохідний бал. Тобто немає фіксованого прохідного балу, а лише рівень щодо інших претендентів. 

За різними коментарями, для успішного складання іспиту потрібно правильно відповісти приблизно на 70% питань. При цьому з кожної теми має бути не менше ніж 50% правильних відповідей. Згідно зі статистикою за 2010–2019 рік, частка учасників, які успішно склали іспит, була: 

  • на першому рівні – 41%;

  • на другому – 44%; 

  • на третьому – 53%.

Які ще є варіанти сертифікацій 

Кваліфікація CFA найбільш популярна на фондових ринках та в хедж-фондах. Якщо ці сфери не приваблюють, але ви думаєте про розвиток кар'єрі, то є інші сертифікації. Шалено закохані в цифри та бухгалтерську діяльність? Зверніть увагу на диплом ДипІФР-рус від АССА. Вважаєте, що настав час переходити на керівні посади та шукаєте, які навички підтягнути й де це зробити? Вивчіть нашу програму підготовки «Професійний фінансовий директор» від британської Академії ACPM. Коротке порівняння сертифікацій наведено у таблиці нижче.

  CFA ДипІФР від ACCA  ACPM: Професійний фінансовий директор

Організація, країна

CFA (Chartered Financial Analyst) Institute — Міжнародний інститут дипломованих фінансових аналітиків, США

АССА (Association of Chartered Certified Accountants) — Асоціація Дипломованих Сертифікованих Бухгалтерів, Велика Британія

ACPM Academy of Certified Professional Managers — британська Академія сертифікованих професійних менеджерів, Велика Британія

Для кого

Для фінансових, інвестиційних аналітиків та консультантів, портфельних менеджерів та фінансових директорів

Підходить як бухгалтерам, аудиторам, консультантам з МСФЗ, так і топ-менеджерам, які бажають поглибити свої знання в галузі МСФЗ

Для головних бухгалтерів та фінансових менеджерів, комерційних директорів і керівників підрозділів, аудиторів та економістів

Вимоги до кандидата

Освіта та досвід роботи (у будь-якій галузі, необов'язково у фінансах): 

 

- наявність бакалаврського диплома коледжу чи університету, або 

 

- навчання на останньому курсі бакалаврату під час реєстрації на іспит першого рівня, для реєстрації на наступні рівні диплом обов'язковий, або 

 

- сумарний стаж роботи та навчання у коледжі чи університеті від чотирьох років.

 

Враховується лише робота на повну ставку — терміни навчання та роботи не повинні збігатись. 

 

Володіння діловою англійською.

- відповідний рівень освіти + 2-річний досвід роботи в галузі бухобліку та аудиту, або 

 

- 3-річний досвід роботи у сфері бухобліку та аудиту, або 

 

- статус АССА Affiliate, або

 

- диплом АССА Certificate in International Financial Reporting + 2-річний досвід роботи у сфері бухобліку чи аудиту

Немає

Термін отримання диплома

Мінімум півроку на один іспит

3–12 місяців із навчанням

До 12 місяців разом із навчанням

Як отримати

Пройти навчання самостійно або на курсах, та скласти три іспити у сертифікованому центрі

Пройти навчання за програмою АССА ДипІФР та скласти 1 іспит у сертифікованому центрі

Пройти навчання за програмою ACPM: ПФД та скласти 3 онлайн-іспити. При успіху на всіх іспитів можна отримати 4 дипломи ACPM

Іспит

Комп'ютерне тестування. Тривалість: 4,5 години

Комп’ютерне тестування. Тривалість: 3 години та 15 хвилин. Питання включають розрахункові та аналітичні елементи. Іспит проводять двічі на рік: у червні та грудні

Кожен іспит складається з тестової та практичної частини. 

 

Тривалість: 3 години

Вартість іспиту

від 700 доларів за один рівень

122 фунти

близько 120 фунтів

Що в результаті 

Сертифікат CFA підходить тим, хто хоче працювати в галузі інвестицій та фінансової аналітики. Іспит проводять тільки англійською мовою, тому потрібен високий рівень ділової англійської. Вартість: 450 $ — початковий внесок і 700/1000 $ — за один іспит, залежно від дати реєстрації. Для тих, хто не планує працювати на фондових ринках, існують інші міжнародні сертифікації. Вони вигідніші за ціною, а ще — більш зручні за форматом та термінами навчання.

Шукаєте курси підвищення кваліфікації? Наша Академія пропонує підготовку з різних міжнародних програм сертифікації. Пройдіть безкоштовний перший урок за будь-яким курсом, щоб оцінити якість та зручність навчання!