Спілкувалася:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Анастасія Антошкіна: роботодавцю для найму вистачило лише погляду на програму курсу

2022-11-23
449

Посада: фахівець з бухгалтерського супроводу 

Курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

«Якщо ви вчились на цьому курсі, я беру вас на роботу» — так сказав роботодавець на співбесіді нашій студентці Анастасії Антошкіній, яка шукала роботу у Польщі під час навчання. На момент працевлаштування бухгалтером Анастасія ще не мала сертифікат з курсу, не знала досконало польську, але роботодавець запросив її на випробувальний термін без вагань. Зараз Анастасія має роботу в польській компанії, диплом АСРМ та великі плани на подальшу кар’єру в Польщі. 

Що такого важливого у курсі «Затребуваний бухгалтер в Польщі» для польських роботодавців, як цей курс проходила Анастасія та які знання вона вже використовує в роботі — читайте в історії випускниці. 

З 17 років працювала бухгалтером, а до війни була головбухом на великому підприємстві

Я, Анастасія Антошкіна, до повномасштабного російського вторгнення в Україну жила у селі Братське, Запорізької області. Після школи одразу ж пішла працювати та навчатись заочно у Запорізькому національному університеті. Так з 17 років почала працювати бухгалтером. Спочатку була помічницею, вела фізосіб-підприємців, потім займалась фермерськими господарствами. 

Пізніше вже працювала головним бухгалтером на великому сільськогосподарському підприємстві. І одночасно вела кількох ФОПів. Все у мене було добре, гарна робота, працювала дистанційно, тому що у мене троє маленьких дітей. Раз на тиждень приходила до офісу, а в інші дні працювала вдома.

Потім почалася війна. Наша територія вже з другого дня була під окупацією. Ми два місяці там прожили, але потім настали такі обставини з боку людей, що захопили нашу місцевість, що ми більше не могли знаходитись у безпеці. Довелося терміново евакуюватись. Зібрали речі, дітей та виїхали до Польщі всією родиною. Зараз живемо у польському місті Сьрем, неподалеку від Познані. 

В Польщі я хочу працювати лише бухгалтером

Моя професія мені дуже подобається. І навіть тут у Польщі я себе в іншій професії не бачу, тому що у мене діти. У сина зараз онлайн-навчання, тому потрібно бути вдома. Іншого варіанту, як працювати віддалено бухгалтером, я не бачу. 

Одразу після переїзду, в травні, я почала шукати всі можливі варіанти, як тут можна працювати бухгалтером. В Google побачила вашу рекламу, одразу купила курс та почала навчатись. 

Курс мені дуже допоміг з польською мовою

Сприйняття мови на слух мені дуже допомогло розуміти поляків. Відокремлювати одні слова від інших та розуміти, що люди кажуть. Знаючи російську та українську мову, було легко зрозуміти польську. 

Сподобалось, що Наталія Хоцька викладає матеріал українською, а пояснює польською. Таким чином, починаєш розуміти терміни одночасно двома мовами та поступово переходиш на польську. Я була цим дуже задоволена.

Завдяки курсу я вже розумію бухгалтерську лексику та читаю статті польською. Тому що під час навчання я наслухалась і начиталась. Звісно, окрім курсу, я також трохи   вчила польську. Але читати зараз і писати через перекладача — то взагалі не проблема.

Роботодавець подивився ваш сайт і сказав “Якщо ви тут вчились, я беру вас на роботу”

Зараз мене взяли на роботу в фірму в Катовіце. Фірма раніше займалась нерухомістю, а з початком війни в Україні почали брати клієнтів на юридичний та бухгалтерський супровід. У зв'язку з великим обсягом роботи відкрили вакансію бухгалтера. Я ще в червні, коли почала вчитись, шукала роботу. Писала, дзвонила всім, кому можливо, просилася на роботу, питала, чи потрібен бухгалтер, надсилала резюме. Ніхто не відгукувався, лише подзвонили з однієї компанії, але не взяли на роботу, бо я не володію вільно англійською. 

Коли я вже закінчувала навчання у вересні, мені написали з однієї компанії та спитали: “Ви питали за роботу? У нас є вакансія. Ви бухгалтер у Польщі?”. Я сказала, так, я бухгалтер з України, перевчилася на польську бухгалтерію. У мене спитали, де я навчалась. На той момент я ще не мала ані диплома, ані сертифіката з курсу. Тому я скинула посилання на курс на сайті академії. Роботодавець подивився і сказав “Мені підходить. Якщо ви тут вчились, я беру вас на роботу”. Так я потрапила до компанії, де зараз і працюю. 

Мене взяли на роботу на фіксовану ставку: одна фізична особа — 200 злотих. Я розуміла, що це мало, але погодилась на те, що було. Перший місяць роботи був лише один клієнт, в другий місяць я вже заробила 800 злотих, бо збільшилась кількість клієнтів. Мені обіцяють дати 10 клієнтів до кінця року. Але для мене це замало, тому я планую вивчити англійську і знайти високооплачувану роботу. Тому що в Україні я мала дуже гарну роботу, заробітну плату. І тут теж планую розвиватись, вчити польський кадровий облік і заробляти.

Якби я не пройшла цей курс, то не змогла б працювати бухгалтером в Польщі

Знаючи лише українську бухгалтерію, працювати в Польщі неможливо, не отримавши базових знань. Необхідно вчитись, знати базу польського бухобліку, бо він від нашого відрізняється. Мені сподобалося, що в курсі тьютор розповіла багато тонкощів та нюансів бухобліку Польщі. 

Дуже допоміг бонусний модуль «Імпорт, експорт та опрацювання дат» — це, мабуть, було найкорисніше для мене в роботі. Бо мій перший клієнт займався саме імпортом та експортом, а з цим я раніше не працювала. Я кілька разів передивлялась цей модуль, він мені дуже допоміг. І користуючись цим модулем, дуже добре «виплила» в роботі. Коли, наприклад, на фактурі вказано 4 дати, а доставка — на іншу дату, у мене голова йшла кругом. Тоді я передивлялась цей модуль, записувала і все ставало на свої місця. Матеріал модуля мені дуже допоміг.

Після курсу Наталі Хоцької можна одразу йти працювати з фізособами

Перелаштуватись на польський бухоблік з українського, враховуючи мою специфіку та досвід роботи, було зовсім нескладно. Все те ж саме, але треба знати, як це влаштовано у Польщі, як з податками працювати, а сама суть роботи не змінюється. Я зараз вже пишу декларації VAT, в ZUS пишу, тобто самостійно веду облік. Якщо в Україні з цим працював, буде зовсім не складно працювати і в Польщі. 

Іспит був не складний, але я трохи нервувала

Якщо чесно, 95 балів на іспиті я не очікувала. Під час навчання я дуже уважно слухала, намагалась заглиблюватись в те, що розповідає Наталія. Якщо вона розбирала задачі, мені було дуже зрозуміло. Я така людина, що придумати сама не можу. Але по шаблону можу зробити і переробити, якщо мені покажуть та пояснять суть. 

Наталія розбирала на лекціях задачі та пояснювала суть. Мені було цього достатньо. Тому для мене й іспит був легкий. Хоча, якщо чесно, я трохи нервувала. На іспиті користувалась перекладачем, але більшість слів мені вже після курсу були зрозумілі. 

Всім українським бухгалтерам, які бажають працювати у Польщі за фахом, треба пройти цей курс

Тому що зі знаннями й досвідом української бухгалтерії, працювати тут нереально. Треба отримувати знання. Без курсу я не уявляю зараз своєї роботи у віддаленому режимі. Коли немає поруч колег і нема в кого спитати. Можливо, тим хто працює в бюро, простіше в цьому плані. Але у фірмах треба розбиратись самостійно. Тому курс потрібен, щоб навчитись вести бухоблік самостійно. 

В найближчому часі планую набрати 20 клієнтів на тій фірмі, де я зараз працюю. Мені тут дуже комфортно, легко та просто. Навіть простіше, ніж в Україні. За цей час, поки буду тут працювати, треба вивчити польську та англійську мови на розмовному рівні. Після цього буду відгукуватись на вакансії для англомовних польських бухгалтерів. В таких вакансіях зарплатня суттєво відрізняється від тієї, що платять в польських фірмах. І надалі розвиватись в польській бухгалтерії — я тут себе бачу. Є куди зростати. Тому що українці можуть працювати, зростати та отримувати великі зарплати. Я в цьому впевнена.   

Продовжуйте і ви кар’єру бухгалтера в Європі завдяки курсу «Затребуваний бухгалтер в Польщі». Запишіться на курс, щоб опанувати польський бухоблік, прокачати мову та отримати британський диплом АСРМ для успішного працевлаштування!