Автор:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

З чим працює самостійний бухгалтер у Польщі: звіти, податки, програми

2023-03-08
601

В Україні прийнято, що бухгалтер — це універсальний спеціаліст, який складає не тільки бухгалтерську і податкову звітність, але також веде кадровий, управлінський облік та фінанси. Але в Польщі самостійний бухгалтер — це окрема спеціалізація. Зазвичай такий спеціаліст працює у рахункових бюро, де веде бухгалтерію різних компаній на аутсорсі: складає фінансову звітність, подає декларації до податкової служби та співпрацює із зовнішніми інституціями стосовно соціальних та інших внесків.

Хто такий самостійний бухгалтер, чим він займається і як може розвивати кар’єру у Польщі — розбирали раніше у цій статті. Продовжуємо заглиблюватись у професію польського бухгалтера і цього разу розбираємо разом із новим тьютором Мілітіною Великою, з якими звітами, податками, програмами працює самостійний бухгалтер та які складнощі можуть виникати при бухгалтерському супроводі польських ФОПів та ТОВ.

  • З якими формами бізнесу працює самостійний бухгалтер
  • Система оподаткування в Польщі: види та нюанси
  • Яку звітність складає самостійний бухгалтер для JDG і ТОВ
  • В яких програмах працюють бухгалтери в Польщі

З якими формами бізнесу працює самостійний бухгалтер

У Польщі, як і в Україні, існують різні форми підприємницької діяльності: цивільні, господарські, акціонерні товариства, філії іноземних компаній. Але найчастіше польські бухгалтери працюють з двома формами бізнесу: 

  • JDG (jednoosobowa działalność gospodarcza) — це польський ФОП;

  • Sp. z o.o (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) — аналог нашого товариства з обмеженою відповідальністю. 

Фірма, що заснована як JDG, має дуже багато схожого з українським ФОПом. З нею простіше працювати, бо ця форма бізнесу має безліч переваг:

  • простота реєстрації — JDG можна відкрити безкоштовно в електронному форматі;

  • відсутність уставного капіталу та статуту (аналогічно з Україною);

  • можна обрати форму оподаткування — зазвичай це спрощена система, де є облік тільки доходів (юридична особа не має такої можливості вибору).

Серед мінусів — щомісячні внески до управління соціального страхування в Польщі або ZUS (Zakład Ubezpieczeń Społecznych) має сплачувати підприємець за себе та всіх найманих працівників, а це чималий обсяг роботи для бухгалтера.

- ZUS — це аналог українського ЄСВ, всі соціальні внески. Єдиний внесок, який нас об’єднує з Польщею — ставка 22%. У Польщі це називається одним словом ZUS, але передбачає багато відсоткових значень (пенсія, медицина та інше). 

Важливо! З 2023 року для підприємців значно зросли розміри щомісячних внесків на соціальне страхування до ZUS. Це пов'язано зі збільшенням мінімальної заробітної плати, яка протягом 2023 року зростатиме двічі: з 1 січня та з 1 липня. І це не виключає обов'язкового медичного страхування (składka zdrowotna), розмір якого залежить від обраної форми оподаткування.

Sp. z o.o. може відкрити мінімум один засновник: як фізична, так і юридична особа. Серед переваг — невисокий поріг статутного капіталу, мінімальна сума якого на сьогодні складає 5 000 злотих. Для порівняння, для акціонерного товариства він становить 100 тисяч злотих. На відміну від JDG, юридична особа ТОВ має обов’язково вести повний бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність. Тому польські компанії зазвичай звертаються до бухгалтерського бюро, якщо не мають можливості облаштовувати власну бухгалтерію. 

Серед недоліків ведення Sp. z o.o — подвійне оподаткування. Всі податки, що нараховуються за діяльність товариства (CIT), не скасовують податку на дивіденди. Наприклад, основна ставка податку CIT для новостворених товариств — 9%, але якщо сформувався прибуток, який засновники бажають розділити як дивіденди, доведеться заплатити ще 19%. Таким чином отриманий прибуток оподатковується двічі — як прибуток фірми та як дивіденди засновників. 

- Полякам все одно з ким працювати, з ТОВ чи ФОП, — уточнює експерт. — Звісно для українців юридична особа виглядає масштабніше, різниця тільки в обігу. Для ФОПів на спрощеній системі оподаткування обіг за рік не має перевищувати 2 млн євро. Тому, якщо юридична особа в цю межу вписується, то треба зважувати, чи необхідне ТОВ. Також якщо порівнювати JDG з юридичною особою, ФОП має перевагу в тому, що може розпоряджатися своїми коштами — може зняти кошти з конто фірмового підприємницького рахунку та розпоряджатися ними на власний розсуд. 

Sp. z o.o також сплачують соціальні внески до ZUS, але тут є нюанси. Якщо у ТОВ єдиний засновник, він зобов’язаний сплачувати соціальні внески. Якщо партнерів декілька, збір залежатиме від наявності найманих працівників: якщо вони є, за них нараховуються внески до ZUS, якщо ні — збори можна не сплачувати. 

Система оподаткування в Польщі: види та нюанси

Польська податкова система досить складна. Згідно з останнім звітом International Tax Competitiveness Index, вона посідає 28 місце в рейтингу міжнародної податкової конкурентоспроможності серед 37 країн. Тому польський бухгалтер повинен постійно оновлювати знання про систему оподаткування і вміти використовувати їх на практиці. 

В Польщі, як і в Україні, діє спрощена та загальна система оподаткування:

  • спрощену систему оподаткування використовують особи, які займаються індивідуальним підприємництвом, а також невеликі товариства фізичних осіб, асоціації, фонди тощо. Серед переваг: простота ведення бухгалтерії, небагато звітів;

  • загальну систему оподаткування застосовують компанії та індивідуальні підприємці, прибуток яких перевищує 2 млн євро на рік.

- В Польщі, як і в Україні, спрощену систему оподаткування застосовують найчастіше ФОП, а загальну — як ФОП, так і юридичні особи. В чому саме перевага спрощеної системи оподаткування? Якщо проводити аналогію з Україною, ведеться облік доходів. Вірогідність помилок мінімізується, бо ми сплачуємо конкретний відсоток від усіх надходжень на розрахунковий рахунок і на цьому все. В Польщі дещо інша спрощена система. Ставка не фіксована для всіх, як в Україні, а складає від 2 до 17% в залежності від обраного виду діяльності. Наприклад, IT будуть сплачувати 12%, хендмейд — 5,5%, бьюті-сфера 8,5% тощо. Види діяльності в Польщі називаються PKD (Польська класифікація діяльності), і десь на 90% перетинаються з номерами КВЕДів в Україні.

Загальна система оподаткування — це повний облік. Тому привертає більше уваги органів контролю. В ній треба робити вирахування та враховувати видатки. І з цими видатками часто виникають питання. В Польщі можна до видатків віднести все, що відповідає діяльності: пов’язане з нею або необхідне для роботи компанії. Наприклад, фотосесію для просування бренду в інтернеті теж можна віднести у витрати. Тому в польських магазинах при купівлі товару питають, потрібен чек чи накладна.

В Польщі існує понад 12 різновидів податків. При цьому збори до бюджету перераховують не тільки поляки, але й нерезиденти, які отримали дохід у Польщі. Кожному платнику податків — фізичній особі присвоюється PESEL (індивідуальний ідентифікаційний номер громадянина). А юридичні особи, підприємці, платники страхових внесків при реєстрації в податковій системі отримують номер NIP — аналог українського ІПН.

Є прямі та непрямі податки, за винятком внесків до ZUS. Основні податки для фізичних осіб та організацій — це PIT, CIT та VAT (аналог нашого ПДВ). Розглянемо, основні ставки цих податків і які є нюанси вибору.

Податок

Хто сплачує

Ставки

Податок на доходи фізичних осіб — PIT (personal income tax).

Мають сплачувати підприємці та кожен громадянин, який отримує заробітну платню на умовах трудового договору або договору цивільноправового характеру. 

Видів PIT багато, але є основні ставки:

  • 12% — якщо заробіток менше ніж 120 000 злотих на рік;

  • 32% — якщо більше цього ліміту. 

 

Також є лінійний PIT 19% для підприємців. 

Податок на прибуток CIT (corporate income tax)

Сплачують всі юридичні особи, що ведуть господарську діяльність у Польщі.

  • Базова ставка 19%. 

  • Знижена ставка 9% для новостворених підприємців з обігом до 2 млн євро на рік.

  • Податок на дивіденди 19%.

Податок на додану вартість VAT (value-added tax) 

  • Нараховуються практично на всі товари, роботи чи послуги. 

  • VAT є обов’язковий та необов’язковий: деякі види діяльності звільняються від реєстрації платником ПДВ, а інші, навпаки, мають обов’язково бути зареєстрованими як активні платники ПДВ. 

Існує три види ставок VAT: 

  • основна 23%. Для порівняння: в Україні ставка ПДВ — 20%;

  • знижена 5% та 8% для окремих видів діяльності;

  • нульова ставка — якщо це імпорт товарів з країн ЄС до Польщі. 

- Спрощена система оподаткування не захищає від застування VAT, — уточнює Мілітіна Велика. — Наприклад, якщо ФОП на спрощеній системі досяг ліміту обігу 200 000 злотих на рік, то він має зареєструватись платником VAT після перетину цього ліміту і сплачувати його додатково, навіть якщо вид діяльності не підпадає під обов’язковий до реєстрації VAT. Якщо компанія планує займатись експортом та імпортом у межах ЄС, вона має зареєструватись платником VAT UE, тобто платником ПДВ у межах Євросоюзу.

Що стосується сплати VAT для товариств з обмеженою відповідальністю, то необхідність сплати буде пов’язана з видом діяльності: все, що пов’язано з торгівлею, обкладається ПДВ, в інших випадках податок може не стягуватись.

Важливо! У 2023 році українцям вже треба буде звітувати та сплачувати PIT, якщо вони працювали хоча б один день у 2022 році. Деклараційна компанія стартує з 15 лютого 2023 року. Які будуть умови сплати, розрахунку та відшкодування податку для фізосіб в цьому році, дізнайтесь з вебінару «PIT 2022-2023: головне про податок на доходи фізичних осіб у Польщі для українців».

Яку звітність складає самостійний бухгалтер для JDG і ТОВ

Фінансові звіти складають саме юридичні особи. Внесення записів в реєстри рахунків бухобліку реалізовується у формі спеціалізованих книг (гросбухів) — це оборотно-сальдова відомість, на підставі яких складається щорічний фінансовий звіт (sprawozdania finansowego). 

Щорічна фінансова звітність у Польщі включає:

  • баланс за 12 місяців (bilans);

  • звіт про прибутки та збитки;

  • додатки та пояснення.

Що саме буде в додатках, залежить від того, наскільки велика компанія. Наприклад, це може бути протокол про розподіл прибутку і виплату дивідендів або висновок аудитора, бо в Польщі є так само обов’язковий аудит фінансової звітності.

Пакет документів подається до Національного судового реєстру (KRS) електронною поштою. Якщо комерційна організація не зареєстрована в KRS, то вона подає свою фінансову звітність в більш спрощеному вигляді для відповідного податкового органу. Але, як зауважив тьютор, майже всі юридичні особи зареєстровані в KRS, бо перше, що вони отримують при реєстрації — це саме номер KRS.

Найбільш поширені види податкових звітів та їхні форми:

  • декларація з податку на прибуток – CIT-6 і CIT-7;

  • спрощена форма – CIT-TP;

  • звіт про визначення зобов’язання за ПДФО – PIT-36 і PIT-37, а PIT-36L — це якраз лінійний податок 19% та дуже розповсюджений PIT-28;

  • документ про утриманий ПДФО із зарплати найманої особи PIT-11 — це те, що складає роботодавець для кожної особи, що працювала минулого року;

  • щомісячна декларація з ПДВ – VAT-7.

- В Польщі, як і в Україні, кількість річних звітів намагаються скоротити — додає Мілітіна Велика. — Статистичні звіти в Україні за кодом ЄДРПОУ дивляться на сайті Державної служби статистики, а у Польщі приходять листи на адресу листування з проханням подати звітність за конкретною формою, в такий-то термін, за такий-то період. Тобто вибіркове спостереження, як і в Україні. 

Які ще є нюанси складання звітності в Польщі, дізнайтесь з безкоштовного запису вебінару тьютора «Стартовий набір для кар‘єри бухгалтера у Польщі: облік, податки, звіти, робочі програми»

В яких програмах працюють бухгалтери в Польщі 

На польському ринку існує понад 30 бухгалтерських систем для ведення бухгалтерського обліку. Серед них є три найпоширеніші системи, якими зазвичай користуються бухгалтерські бюро та бухгалтерії на підприємствах.

  • Rewizor GT — фінансово-бухгалтерська програма для повного бухгалтерського обліку. Має повний набір функцій, необхідних для ефективного ведення торгової книги. Програмою користуються як рахункові бюро, так і бухгалтерії малих та середніх підприємств.

  • Symfonia Finanse i Księgowość — окремий модуль в комплексній програмі, що дозволяє вести бухгалтерський облік та керувати підприємством. Виглядає простіше, ніж Rewizor GT, але деякі функції в програмі треба пошукати.

  • Comarch ERP Optima Księgowość — програма з ведення бухгалтерського обліку, що є частиною великої системи Comarch ERP Optima. Саме цю програму часто обирають українські бухгалтери, бо вона трохи схожа на 1С. Але є великий мінус — навіть у хмарі через Google в програмі не перекладається мова інтерфейсу, тому треба буде деякий час, щоб розібратись та адаптуватись.

Є також програми Comarch Optima, Enova, Sage Synfonia, Raks та інші. В Польщі роботодавці можуть працювати з різними бухгалтерськими програмами. І щоб не мати дискомфорту при зміні місця роботи, бажано опанувати кілька з них хоча б у тестовому форматі.

- У Польщі дуже багато програм та хмарних сервісів, які стрімко розвиваються, — уточнює тьютор. — Коли бухгалтер обирає програму, головне, дивитись не на те, скільки років вона на ринку, а наскільки ця програма зручна. Більшість програм мають безкоштовні тестові версії, тому можна спробувати попрацювати в програмі, щоб ознайомитись з її інтерфейсом та функціями.

Професійна бухгалтерська програма має дозволяти вести бухгалтерський облік та бути інтуїтивно зрозумілою і зручною для сплати податків. Також варто переконатися, що розробник програми надає регулярні оновлення, бо норми бухгалтерського обліку та оподаткування постійно змінюються.

Опануйте весь інструментарій для початку роботи самостійним бухгалтером в Польщі на новому онлайн-курсі «Самостійний бухгалтер в Польщі». Зареєструйтесь та отримайте доступ до першого модуля, щоб роздивитись курс зсередини!