Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Скільки заробляє сучасний фінансист?

2022-07-26
1260

Фінансові директори та фінансові менеджери — найбільш затребувані та високооплачувані фахівці на сьогодні. Будь-яка успішна компанія зацікавлена у наймі справжнього професіонала, який зміг би якісно керувати фінансовими потоками та розробляти ефективні фінансові стратегії.

Впродовж останніх двох років попит на кваліфікованих фінансистів, економістів та бухгалтерів зріс більш ніж удвічі, а торік ця професія була офіційно визнана однією з найпопулярніших на сучасному ринку праці. Разом із підвищенням попиту, спостерігається і стрімке зростання заробітної плати: зараз сумарний дохід українського фінансиста анітрохи не поступається заробітку його закордонних колег. А скільки заробляють фінансисти, залежить від конкретного досвіду роботи, специфіки завдань та професійних навичок.

Оскільки професійні вимоги до фінансових менеджерів та фінансових директорів постійно збільшуються, лише фахівці, які активно займаються підвищенням своєї кваліфікації, можуть розраховувати на високі доходи та кар'єрні перспективи.

Хто такий фінансист і чим він займається

У класичному розумінні фінансист — це людина, яка володіє та керує великим статком, а також має свої інтереси у різних секторах економіки. Такий собі Уоррен Баффет чи Джордж Сорос. Але фінансистами називають не лише тих, хто заробляє мільярди на Волл Стріт, але й фінансових працівників, які щодня керують грошима різних компаній. Чим також непогано заробляють собі життя.

Фінансисти — це фахівці, які проводять великі фінансові операції на легітимній основі, відповідають за розподіл грошових потоків у компанії та за інвестування оборотних коштів. Це фінансові менеджери, CFO, аналітики, хедж-мейкери, спеціалісти з фінансового планування, форензік та інші фахівці, що керують грошима різних організацій.

Фінансисти — це не бухгалтери і не економісти. Якщо економіст аналізує показники та планує бюджети, бухгалтер — нараховує заробітну плату та відповідає за своєчасну сплату всіх податків та внесків. То фінансист впливає на долю всієї компанії. Саме він вирішує, куди вкласти гроші компанії, щоб їх примножити та вивести бізнес на новий рівень.

Працюють вони найчастіше в інвестиційних фондах, фінансово-економічних службах, банках та біржах. Там до їх обов'язків входить кредитування, складання фінансових моделей, кошторисів, інвестиційних проєктів, проведення біржових та торгових операцій, фінансовий аналіз звітності. В поле діяльності можуть входити впровадження нових банківських продуктів та брокерських послуг.

Скільки заробляє сучасний фінансист?

За даними job-порталу work.ua, в середньому спеціаліст з фінансів в Україні заробляє 20 000 грн. А згідно з аналітикою порталу grc.ua, навіть у складному 2022-му саме фінансова галузь зберегла позитивну тенденцію зростання заробітних плат. Так у травні 2022-го фінансовим фахівцям пропонували в середньому 19 800 грн, на відміну від квітня, коли заробітна плата на ринку праці трималась на рівні 17 500 грн.

Середня заробітна плата фінансиста у 2024-му році, за даними Work.ua складає 27 500 гривень. Найвищу винагороду пропонують київські роботодавці – 35 000 гривень на місяць.

Тенденція до зростання заробітної плати стала можливою завдяки тому, що більшість компаній пройшли через реструктуризацію бізнесу, проаналізували сферу діяльності, мінімізували витрати та оптимізували механізм підбору персоналу.

Багато роботодавців чітко усвідомили, що для підвищення ефективності бізнесу у кризу та виходу на міжнародний рівень їм потрібні компетентні фінансисти, які, крім дипломів про освіту та досвід роботи, володіють реальними практичними навичками роботи з серйозними грошовими операціями, а також систематично підвищують св ою кваліфікацію.

Огляд заробітних плат фінансистів у 2022 році

Ми проаналізували кілька сайтів з пошуку роботи та зібрали дані з заробітної плати фінансистів, яку пропонують роботодавці в Україні, Казахстані та Польщі. Які вакансії доступні в інших країнах Європи, ми писали в статті про пошук роботи в Європі.

Посада

Україна, середня заробітна плата 

Казахстан, середня заробітна плата 

Польща

 

CFO/Фінансовий директор

55000 UAH

200000-1000000 KZT

21500 PLN

Заступник фінансового директора

50000 UAH

330000-500000 KZT

18700 PLN

Бізнес-контролер

7000-21000 UAH 

150000 -160000 KZT 

11990 PLN

Фінансовий контролер

27500 UAH 

150000-700000 KZT

9780 PLN

Фінансовий менеджер

27500 UAH 

150000-1000000 KZT

14040 PLN

Фахівець з МСФЗ

40000-80000 UAH

150000-600000 KZT

7410 PLN

Фінансовий аналітик

27500-35000 UAH 

140000-500000 KZT

8420 PLN

Контролер з витрат

16000 UAH 

300000-700000 KZT 

9700 PLN

Вимоги сучасних роботодавців до фінансиста

Займаючись пошуком фінансового директора чи фінансового менеджера, роботодавці намагаються максимально чітко відтворити картинку ідеального кандидата, де важливі не лише особисті якості, досвід роботи та рівень освіти. А, звичайно, ще й професійні навички, підтверджені кваліфікаційними сертифікатами.

Основні посадові обов'язки фінансиста:

  • грамотне управління фінансовими потоками компанії;
  • контроль доходів/витрат компанії, забезпечення ефективного використання ресурсів;
  • податкове планування бізнесу;
  • стратегічне планування фінансової політики підприємства;
  • аналіз та мінімізація можливих комерційних ризиків;
  • контроль за провадженням діяльності компанії згідно з чинним законодавством;
  • підготовка фінансової звітності (у тому числі згідно з МСФЗ);
  • фінансово-економічний аналіз угод компанії;
  • контроль за діяльністю фінансових та бухгалтерських служб.

Навички фінансиста, необхідні для успішного просування в кар'єрі

  • Наявність професійних навичок, підтверджених престижними сертифікатами. Сьогодні особливий попит мають фінансисти, професійний рівень яких підтверджений наявністю дипломів від всесвітньо відомих професійних інститутів АССА, CIMA, ACPM та ін.
  • Вміння мислити стратегічно. Фінансовий фахівець повинен уміти формувати довгострокову перспективу бізнесу, а також контролювати будь-які фінансово-економічні операції та показники діяльності компанії.
  • Досвід роботи від 3 років. Роботодавці віддають пріоритет вузькоспеціалізованим фінансистам, які мають щонайменше 3-річний досвід роботи у конкретній фінансовій сфері.
  • Знання МСФЗ. Внаслідок стрімкого переходу компаній на міжнародні фінансові стандарти, різко зріс попит на фахівців у сфері трансформації та консолідації звітності. Можна сміливо говорити про те, що це вимога стала обов'язковою для всіх без винятку фінансових фахівців.
  • Знання основ ведення податкового, аудиторського та бухгалтерського обліку.
  • Знання англійської мови. Володіння іноземною мовою дає бухгалтерам та фінансистам чудову можливість претендувати на солідний дохід та престижну роботу в міжнародній організації.

Як фінансисту підвищити свою цінність на ринку праці

«Де ви навчалися? Який у вас досвід? На яку зарплатню розраховуєте?» — це вже давно не головні питання на співбесіді. Кожного сучасного роботодавця цікавить, перш за все, як часто та яким чином кандидат поповнює та оновлює свої знання, вміння та професійні навички.

Бізнес-процеси, технології, методики — все це настільки швидко змінюється в динамічному світі, що успішному фахівцю вже недостатньо базових знань для просування кар'єрними сходами та отримання солідних доходів. Освіта та підвищення кваліфікації через всю кар'єру — єдиний вихід для збереження професійної придатності та досягнення кар'єрних висот.

Постійний розвиток та підвищення кваліфікації – єдиний спосіб реалізувати свої амбіції

Шалений ритм сьогодення та нестача вільного часу — найпоширеніші причини відмови від очної освіти. Тренінги та семінари, поїздки до навчальних центрів, домашні завдання — все це забирає багато часу і не завжди дозволяє поєднувати навчання з роботою та повсякденними справами. А дистанційний формат у цьому випадку — більш вигідний та зручний варіант, оскільки надає можливість самостійно планувати графік занять і тим самим заощаджувати дорогоцінний час.

Щоб навчитися ефективно аналізувати та керувати грошовими потоками компаній різних масштабів, потрібно пройти курси для фінансистів у нашій академії. На них ви зможете отримати необхідні знання для кар'єри від експертів-практиків, не відриваючись від роботи. А також підтвердити свою кваліфікацію у галузі фінансів престижними міжнародними дипломами від ACPM, CIMA та АССА.

Зареєструйтесь на відповідний курс та перегляньте 1-й урок безкоштовно, щоб оцінити зручність дистанційного навчання.
Як ви вважаєте, що фінансисту допоможе претендувати на підвищення заробітної плати в компанії?

Рекомендуємо пройти:

Тесты для экономистов

Тесты для экономистов