Автор:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Хто такий самостійний бухгалтер у Польщі та як ним стати: вимоги, зарплатня та кар'єра

2022-10-24
1497

В Польщі понад 65% підприємців не наймають бухгалтерів в штат. Натомість вони делегують ведення бухобліку підприємства рахунковим бюро або звертаються до послуг самостійних бухгалтерів. Ці фахівці мають широкі кар’єрні можливості: можуть працювати на себе або професійно зростати в бюро чи на підприємстві.

Хто такі самостійні бухгалтери, чим займаються, скільки заробляють та як українському бухгалтеру стати таким незалежним фахівцем — розбираємось разом із засновником польського бюро Legal House Poland Антоном Оношко.

  • Хто такий самостійний або незалежний бухгалтер
  • Чим відрізняється робота самостійного бухгалтера від штатного
  • Вимоги до самостійного бухгалтера
  • Спеціалізація бухгалтерів та перспективи розвитку
  • Скільки заробляє самостійний бухгалтер
  • Як стати самостійним бухгалтером в Польщі

Хто такий самостійний або незалежний бухгалтер 

В Польщі дуже розповсюджена практика аутсорсу бухгалтерських послуг. Згідно зі звітом «Autoportret Księgowych» від Асоціації бухгалтерів Польщі, ще 5 років тому у цій країні було щонайменше 40 тисяч бухгалтерських бюро, так званих, biur rachunkowych (рахункових бюро), в яких працюють незалежні бухгалтери. Чим зумовлений попит на послуги таких бюро, розповідає Антон Оношко:

- Польща в основному базується на малому та середньому бізнесі. Підприємцям та невеликим підприємствам дорого тримати в штаті бухгалтера. Адже середня зарплатня кваліфікованого фахівця може бути від 1 000 до 3000 євро і навіть вище. Наймають бухгалтерів вже компанії зі штатом понад 30 осіб та оборотом від 2 млн євро. Тому до певної межі підприємці віддають на аутсорсинг провадження бухгалтерської та кадрової документації, користуються послугами рахункових бюро. 

Зазвичай, до таких бюро звертається кожна друга польська компанія. Не тільки, щоб заощадити на зарплатні штатного бухгалтера, але й для забезпечення відповідності бухобліку усім законодавчим нормам. Враховуючи те, що за останні пів року Польща стала надійним прихистком не тільки для українських фахівців, але й для бізнесу, попит на послуги самостійних бухгалтерів буде лише зростати. 

Так за даними дослідження «Барометр професій», у більшості районів Польщі вже спостерігається великий дефіцит кваліфікованих незалежних бухгалтерів.

Прогноз попиту та пропозицій на посаду незалежного бухгалтера в Польщі на 2022 рік від порталу barometrzawodow.pl (український переклад).

Але працюють самостійні бухгалтери не тільки в рахункових бюро. Вони також можуть бути позаштатними фахівцями на підприємствах, в різних установах і конторах. Або працювати вдома, на себе. 

— Самостійний бухгалтер надає послуги комплексного бухгалтерського обслуговування компаніям як на аутсорсі, так і на фрилансі, роз'яснює експерт.Це той фахівець, що вміє правильно впровадити первинну документацію, банківські виписки, розрахувати заробітну плату, подати відповідні декларації до соціального страхування та податкової служби. Також це особа, яка може складати фінансову звітність до суду. 

Отже, самостійний бухгалтер або samodzielny księgowy — це фахівець, що надає послуги ведення бухгалтерського обліку, не перебуваючи у штаті компанії. 

Це також фахівець широкої спеціалізації. Незалежний бухгалтер може самостійно вести як всю діяльність, пов’язану з бухгалтерським обліком, так і відповідати за окрему її ділянку. Наприклад, вести основні засоби, податки, зобов’язання або дебіторську заборгованість. Також він може виконувати окремі завдання, пов’язані з організацією чи веденням бухгалтерського обліку компанії. 

У рахунковому бюро до основних завдань незалежного бухгалтера зазвичай входять: 

  • ведення бухгалтерського обліку та звірка його з рахунками головної книги;

  • участь у складанні фінансової звітності згідно зі стандартами польського Закону про бухгалтерський облік або МСФЗ, GAAP США тощо;

  • електронний запис документації;

  • ведення обліку витрат компанії;

  • підготовка податкових декларацій, а також звітів;

  • співпраця із зовнішніми інституціями (ZUS, GUS, NBP);

  • облік і розрахунок резервів, валютних оцінок, відстрочених податків, нарахувань;

  • підготовка банківських переказів і розміщення банківських виписок;

  • підтвердження та звірка балансів з контрагентами тощо.

Специфіка роботи та коло обов’язків самостійного бухгалтера залежать від місця його роботи, а також від розміру та галузі компанії, яку він обслуговує. А от відповідальність самостійного бухгалтера в Польщі трохи відрізняється від тієї, що накладають на бухгалтера в Україні. За що відповідає польський бухгалтер, роз’яснює експерт:

- В Польщі законодавчо поділена відповідальність між директором компанії та бухгалтерами. Директор відповідає повністю за організацію і ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. Несе відповідальність за господарські операції. Бухгалтер відповідає за правильність відображення цих операцій в бухобліку та за правильність нарахування податків. В порівнянні з Україною, польський бухгалтер не несе кримінальної відповідальності — тільки адміністративну і фінансову.  

Чим відрізняється робота самостійного бухгалтера від штатного

На аутсорсі бухгалтер працює більше та напруженіше, ніж штатний фахівець. Але має свої переваги в роботі. 

  • Працює з різними галузями бізнесу. Бухгалтер на підприємстві працює в одній галузі економіки. Бухгалтер у бюро зазвичай веде до 20-30 компаній різного розміру і з різних сфер. І це потребує від фахівця вміння працювати в умовах багатозадачності, оскільки клієнти бюро — це підприємства з абсолютно різними запитами та обсягом первинної документації. Але, завдяки цьому, він отримує багатий досвід роботи. Після року праці в бюро незалежний бухгалтер може влаштуватись на будь-яке польське підприємство. 

  • Формальність роботи. Бухгалтер в штаті працює весь місяць над документацією однієї компанії. На початку та наприкінці місяця він може перевірити правильність проводок, підготувати деякі звіти, проаналізувати документацію з точки зору податкового законодавства. Незалежний бухгалтер в бюро працює одночасно з документами десятків клієнтів, тому в деяких польських бюро присутній формальний підхід до обробки документів. Бухгалтер працює виключно на підставі первинних документів, отриманих від клієнта. Але в більш клієнтоорієнтованих бюро бухгалтер може порадити клієнту, як покращити підготовку документів або що необхідно в них виправити.   

  • Гнучке коло обов’язків. Самостійний бухгалтер не завжди має прямий контакт з клієнтом, але в деяких рахункових бюро до обов’язків бухгалтера можуть входити консультації клієнтів стосовно ведення бухобліку. Також бухгалтер на аутсорсі може виступати «адвокатом» своїх клієнтів в офіційних справах, наприклад, складати звітність до суду. Тому, на відміну від штатного фахівця, самостійний бухгалтер, за бажанням, може брати як часткову, так і активну участь у розвитку компанії свого клієнта. 

  • Незалежний бухгалтер не завжди консультує клієнтів з питань оподаткування. Для цього в Польщі є окрема спеціалізація — податковий консультант, який для надання послуг має отримати спеціальну сертифікацію. Тільки він може під підпис давати поради з оптимізації оподаткування. Але досвідчений бухгалтер в деяких рахункових бюро може консультувати клієнтів, якщо має відповідний досвід та знання в оподаткуванні.  

Звичайно, повна зайнятість більш стабільна. Але самостійний бухгалтер хоч і не працює в штаті, відносини з ним обов’язкового оформляють офіційно. Навіть, якщо його беруть на стажування. Бо за неофіційну роботу в Польщі передбачена дуже сувора відповідальність працедавця.

При працевлаштуванні бухгалтера в бюро, з ним укладають трудовий договір (umowa o prace), — розповідає Антон Оношко. — Це договір, який максимально захищає працівника перед роботодавцем. Дає можливість ходити у відпустки, хворіти, не мати понаднормових годин. Або з фахівцем укладають цивільно-правовий договір (umowa zlecenia), якщо той хоче мати додаткову працю. Наприклад, працювати в бюро і на якомусь підприємстві чи в кількох бюро одночасно. Окрім трудового договору з бухгалтером підписують окремий документ про нерозголошення інформації працедавця. Соціальні платежі (ZUS) працедавець сплачує за двома видами договорів, тому працівник в будь-якому випадку отримує соціальне страхування. 

Ті українські бухгалтери, що переїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року та отримали статус тимчасового захисту в Польщі, мають можливість зареєструвати індивідуальне підприємництво та надавати свої послуги на основі b2b-контракту. Це надає можливість заощадити на соціальному страхуванні й податках, але накладає обов'язок на бухгалтера самостійно вираховувати податки та соціальні платежі ZUS з отриманих гонорарів, і подавати звітність до органів контролю. 

Вимоги до самостійного бухгалтера

Щоб стати незалежним бухгалтером, необхідно мати документально підтверджену вищу освіту бухгалтерського профілю, наприклад, облік та аудит, економіка або фінанси. Або пройти відповідні бухгалтерські курси. Також бажано мати принаймні кілька років досвіду роботи в бухгалтерії або аудиторській компанії. 

Самостійний бухгалтер має знати:

  • Закон «Про бухгалтерський облік» Польщі;

  • податкове та трудове законодавство;

  • міжнародні стандарти фінансової звітності;

  • одну чи кілька бухгалтерських програм: ERP Ortima, Rewizor GT, Symfonia Finanse i Księgowość або інші програмні комплекси, які поширені у Польщі. 

Вимоги до професійних навичок незалежного бухгалтера у вакансії від рахункового бюро на порталі praca.pl (переклад з польської на українську).

Окрім освіти та досвіду, роботодавці очікують від самостійного бухгалтера певні особисті якості: 

  • уважність та вміння працювати в умовах дефіциту часу;

  • терпіння та відповідальність у виконанні покладених обов'язків;

  • вміння працювати в команді та комунікабельність — всі ці вимоги нерідко зустрічаються у вакансіях від рахункових бюро. 

Рахункові бюро зазвичай шукають комунікативних і ввічливих бухгалтерів — приклад вакансії на порталі praca.pl (переклад з польської на українську).

Раніше кожен незалежний бухгалтер повинен був мати сертифікат на право надавати бухгалтерські послуги. Для отримання цього документу необхідно було скласти державний іспит та пройти через виснажливий процес, що включає багато формальностей. Але 8 років тому таку вимогу скасували.

— З 10 серпня 2014 року сертифікація бухгалтеру в Польщі більше не потрібна, — уточнює Антон Оношко. — Раніше Міністерство фінансів, щоб допустити працівника до роботи в галузі бухгалтерії, проводило його сертифікацію. Кожен фахівець отримував сертифікат з відповідним номером, який обліковувався у відповідному реєстрі. І діяльність кожного бухгалтера можна було відстежити. Зараз сертифікація не потрібна, тому українським фахівцям надзвичайно просто адаптуватись до реалій польського законодавства. 

Але скасування обов’язкової сертифікації не виключає загальних вимог до всіх самостійних бухгалтерів, узгоджених законодавством. Згідно із Законом про бухгалтерський облік, надавати послуги з бухгалтерії може лише фахівець, який має:

  • повну цивільну правоздатність та дієздатність;

  • відсутність вироку суду за злочини проти достовірності документів, власності, господарського обороту, за торгівлю грошима та цінними паперами, фінансове правопорушення та за правопорушення, зазначені в главі 9 Закону про бухгалтерський облік;

  • страхування відповідальності перед третіми особами (якщо бухгалтер працює не самостійно, а в компанії, таке страхування отримує компанія).

Спеціалізація бухгалтерів та перспективи розвитку

В Польщі існує вузька спеціалізація бухгалтерських бюро. Є ті, що займаються виключно транспортом, торгівлею або імпорто-експортними операціями. А є бюро і широкої спеціалізації. Самостійний бухгалтер, що працював у різних бюро, має повнішу спеціалізацію та досвід, що дуже цінується роботодавцями.

Окремі галузі бухгалтерського обліку істотно відрізняються і вимагають різного рівня знань. Тому в Польщі існує також вузька спеціалізація бухгалтерів:

  • бухгалтер зі спрощеного обліку — обслуговує тільки ФОПів;

  • бухгалтер з повного обліку — той, що займається виключно товариствами;

  • кадровий фахівець — бухгалтер з нарахування заробітної плати;

  • податковий консультант (працює за сертифікатом);

  • аудитор (також необхідна сертифікація).

Фахівці-початківці можуть стати бухгалтерами високого рівня, але для цього потрібно пройти усі ланки бухобліку: почати зі спрощеного обліку та потроху просуватись до посади консультанта. 

Зростати можна не тільки горизонтально, розширюючи компетенцію, але й вертикально. В кожному бухгалтерському бюро є своя ієрархія фахівців. Вона залежить від кількості клієнтів, з якими співпрацює бюро, від обсягу їхніх бухгалтерських документів та бізнес-процесів у самому бюро.

Існує 4 категорії бухгалтерів в польських рахункових бюро. І кожна категорія відрізняється обсягом завдань та глибиною досвіду фахівця.

Якщо фахівець починає працювати у бухгалтерському бюро навіть з позиції асистента, то вже за рік роботи може стати незалежним бухгалтером. Надалі його можуть перевести на посаду головного бухгалтера або податкового консультанта. Для цього фахівцю потрібно поступово розширювати свій досвід, обов'язки та кваліфікацію в різних галузях бухобліку та економіки. 

Незалежний бухгалтер може також влаштуватись на підприємство на посаду старшого або головного бухгалтера. І там зростати до посади фінансового директора. Або обрати інший шлях і розпочати власну бухгалтерську справу.

Скільки заробляє самостійний бухгалтер

Зарплата асистента в бухгалтерському бюро може варіюватись від 3500 до 5000 злотих на руки. Самостійний бухгалтер в середньому заробляє 7300 злотих брутто, повідомляє портал Pracuj.pl. Але заробітки незалежних бухгалтерів можуть сягати до 10 000 злотих (приблизно 2000 $) і вище на місяць.  

На розмір винагороди незалежного бухгалтера в першу чергу впливають:

  • освіта та досвід роботи;

  • розмір компанії, в якій він працює — у великій корпорації окрім високої зарплатні можуть бути додаткові пільги;

  • регіон, в якому розташована компанія.

Стосовно регіону, згідно із даними порталу Wynagrodzenia.pl, у 2022 році найбільше самостійні бухгалтери заробляють у столиці. Навіть у невеликій компанії у Варшаві фахівець отримує від 7400 до 10 000 злотих на місяць, а на великих підприємствах може розраховувати на заробіток від 8700 до 12000 злотих. В інших містах Польщі зарплатня на кілька тисяч злотих менше. Але незалежний бухгалтер завжди може підробляти — додатково вести клієнтів або працювати у кількох компаніях одночасно. 

Як стати самостійним бухгалтером в Польщі

Для багатьох українських фахівців посада незалежного бухгалтера — це чудова можливість розпочати кар’єру в Польщі. Але спочатку потрібно пройти відповідне навчання. 

  1. Опанувати законодавство Польщі. 

Як зауважує експерт, починати треба з вивчення законодавства, що регулює діяльність бухгалтера в Польщі.

  • Закон Польщі «Про бухгалтерський облік» (Ustawa o rachunkowości) — потрібно прочитати для того, щоб отримати знання про основи ведення бухгалтерського обліку в Польщі. В цьому нормативному документі прописані всі бухгалтерські стандарти.

  • Також треба вивчити податкові кодекси, які регулюють податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, ПДВ та інші локальні та регіональні податки. Але базовим є Ustawa o rachunkowości.

- Можна записатись на курс або самостійно вивчати польське законодавство, — розповідає експерт. — Але краще це робити з наставником і за навчальною програмою, щоб систематизувати знання. Дуже добре, якщо є можливість ставити питання викладачу за навчальним матеріалом. Бо не завжди біле є білим, а чорне — чорним. Я вже понад 9 років працюю у Польщі, і кожен день дізнаюсь щось нове. Тому не раджу вивчати бухоблік за безкоштовними відео чи аматорськими статтями. Бо у бухгалтерській сфері є дуже багато нюансів, які можуть знати лише фахівці-практики.  

  1. Друге, що потрібно освоїти — це бухгалтерські програми. 

В Польщі існує понад 20 програм різного напрямку та вартості. Експерт радить почати з програми Revisor, бо вона дуже схожа із системою 1С і тому інтуїтивно зрозуміла нашим фахівцям. Всі інші програми мають таку ж структурну логіку, але інший інтерфейс. Тому, якщо вдасться вивчити одну програму, інші можна опанувати без проблем.

  1. І третій момент — це польська мова. 

На перших сходинках кар’єри достатньо знати польську на початкову рівні, бо асистент чи помічник бухгалтера ще не спілкується безпосередньо з клієнтами. Але, щоб працювати самостійним бухгалтером, мову вже треба опановувати на гарному, комунікативному рівні. 

- З практики для початку роботи в бюро достатньо володіти польською мовою на базовому рівні: читати прості речення, вміти висловити думку простими реченнями, — уточнює Антон Оношко. — Знати мову в достатньому обсязі для освоєння бухгалтерської програми. Інше можна перекласти через Google. До того ж українська та польська мови схожі на 70%, тому її вивчення не є складним. Коли я на початку кар’єри в Польщі влаштувався до аудиторської фірми на позицію помічника, я з польської мови знав лише 10 слів, ще трохи знав українську та англійську. Мені допомогла харизма та наполегливість у вивчені того, що я хочу досягти. Тому, якщо ви маєте початковий рівень польської мови, то зможете знайти роботу помічника. Так, наприклад, з початку війни до нашої компанії на позицію помічника ми вже взяли 5 фахівців з України. Три з них наразі працюють як самостійні бухгалтери. 

Якщо фахівець володіє не тільки польською, але й іншими мовами, наприклад, англійською, то може одразу прийти на позицію самостійного бухгалтера та розраховувати на більшу зарплатню. Деякі бюро в вакансіях так і вказують, що готові доплачувати фахівцям, якщо ті володіють англійською або німецькою мовами. Оскільки  більшість клієнтів польських бюро — компанії з іноземним капіталом. 

Отже, як показує власний досвід експерта та фахівців, що працюють в його бюро, українські бухгалтери є конкурентоспроможними у Польщі. По-перше, через те, що наші бухгалтери — фахівці широкого профілю. Як запевняє тьютор, тим фахівцям, що пройшли в Україні всі ділянки бухгалтерського обліку, простіше знайти роботу в Польщі. По-друге, українські фахівці більш мотивовані навчатись і працювати. А отже мають переваги перед поляками з тією ж кваліфікацією. 

Все інше залежить від прагнення самого фахівця стати незалежним бухгалтером в Польщі — наскільки він швидко буде навчатись та чи буде докладати усіх зусиль, щоб заробляти на європейському рівні.

Станьте фахівцем з бухгалтерського обліку Польщі на курсі «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою» всього за 90 днів. Запишіться на курс та отримайте безкоштовний доступ до 1-го уроку!

Рекомендуємо пройти:

Тесты для экономистов

Тесты для экономистов