Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

У гонитві за успіхом: як молодому фінансисту «вирости» до посади CFO?

2022-08-25
386

Фінансовий директор, CFO (розшифрування: Chief Financial Officer – головний фінансовий адміністратор/директор або віце-президент компанії з фінансів), голова фінансового департаменту, заступник генерального директора з фінансових питань... Вже дуже багато сказано і про престижність цієї посади, і про затребуваності її на ринку праці, та про високий рівень винагороди. У цій статті ми зосередимося виключно на тому, які кроки необхідно зробити молодому фінансовому фахівцю, щоб реалізувати свою головну мету – стати успішним фінансовим директором.

Навички сучасного фінансового директора (CFO) 

Останні роки професійні навички фінансового директора набувають все більшої спрямованості на виконання не операційних, а стратегічних функцій. Через активне впровадження інформаційних технологій у всі сфери бізнесу перелік необхідних умінь продовжує трансформуватися та поповнюватися новими пунктами. Спочатку функції фіндира зводилися до ведення звітності, управління платежами тощо. Але зараз вони вийшли на наступний рівень — планування, прогнозування, керування бізнес-процесами. Побудова успішної кар'єри глави фінансової дирекції неможлива без націленості на успіх та стратегічного мислення.

Ключового значення набувають управлінські компетенції фінансового директора, адже насамперед йому необхідно організувати злагоджену роботу фахівців усіх підрозділів компанії.

Для цього фіндиру знадобляться вміння ефективно вести діалоги та встановлювати бізнес-контакти. Серед інших компетенцій, значимість яких на ринку праці найближчими роками лише підвищуватиметься, кадрові агентства виділяють:

1.Фінансові: 

  • організація системи ризик-менеджменту 

  • володіння методами оцінки та управління вартістю компанії 

  • знання МСФЗ

2.Управлінські: 

  • вміння формувати команду та в ній працювати 

  • стратегічне мислення 

  • вміння знаходити шляхи розвитку компанії

Для роботодавців цінними є фахівці з широким набором компетенцій для реалізації глобальних завдань компанії, таких як формування фінансової політики, постановка системи бюджетування та обліку на підприємстві. За даними рекрутерських агентств, не вистачає саме таких фахівців.

Особисті якості фінансового директора 

Особисті якості фінансового директора значною мірою визначають, наскільки успішно він справлятиметься зі своїми обов'язками у компанії. У той час, як необхідні компетенції можна розвинути, а сучасним методикам роботи навчитися, подолання психологічних бар'єрів – завдання не з найпростіших. Людині з консервативними поглядами буде складно досягти успіху на посаді CFO. Такий фахівець не зможе забезпечити розвиток бізнесу, навіть якщо матиме всі необхідні знання та навички для управління фінансами підприємства. Якими якостями повинен бути наділений фінансовий директор?

Це професіонал, який мислить масштабно, має прогресивні погляди, має сміливість та ініціативність. Фіндир для підприємства має бути ініціатором нововведень, своєрідним двигуном прогресу. Вкрай важливо, щоб ця людина могла аргументовано відстоювати свою точку зору перед колегами і не пасувала під натиском керівництва.

Кожна компанія унікальна, тому у пошуках відповідного фінансового директора роботодавці приділяють все більше уваги особистим якостям, а не якимось особливим професійним умінням. За версією популярного закордонного сервісу пошуку роботи Ladders, ідеальний кандидат на цю посаду в уявленні роботодавців має такий вигляд:

  • Природжений лідер 

  • Володіє розвиненими аналітичними здібностями 

  • Холоднокровний 

  • Комунікабельний 

  • Дисциплінований 

  • Впевнений 

  • Зберігає професіоналізм за будь-яких обставин 

  • Розвинений (розбирається в сучасних технологіях) 

  • Допитливий 

  • Командний гравець 

Щоб вирости до посади CFO, молодому фінансисту важливо визначити свої слабкі сторони. Формування компетенцій, вдосконалення знань, здобуття нових навичок — це щаблі, які доведеться долати для підйому кар'єрними сходами.

Кар'єрне зростання фінансиста: де може працювати успішний фінансист?

Ні один ВНЗ сьогодні не випускає фінансових директорів. Вищої освіти суто для цієї посади ще немає. Але 90% представників цієї професії мають вищу економічну освіту + дипломи, що підтверджують успішне закінчення курсів з фінансового менеджменту, внутрішнього аудиту, управлінського обліку та інших напрямів. Аудитор, менеджер/асистент з фінансового планування, фінансовий аналітик, економіст, бухгалтер — ці посади відмінно підходять для початку кар'єри фінансового директора.

Згідно зі статистичними дослідженнями, більшість людей, які займають посаду CFO, — це зовнішні аудитори та фінансові аналітики з досвідом роботи в консалтингових компаніях не менше 5 років.

Бухгалтерам трохи складніше пробитися до цієї позиції. Вони зазвичай затримуються на кілька років на посаді спеціаліста з оподаткування, а потім ще набираються досвіду на посаді фінансового контролера. Звичайно, при великому прагненні можна прискорити цей процес і «добігти» до позиції фінансового директора, пройшовши вузькоспеціалізовані курси підвищення кваліфікації за такими напрямами, як: фінансовий менеджмент та аналіз, управлінський облік та бюджетування, внутрішній аудит, ризик-менеджмент, управління проектами тощо.

Як стати фінансовим директором з нуля: стажування та практика

Зважаючи на серйозну конкуренцію на ринку праці та особливу «любов» роботодавців до фахівців з досвідом роботи, сьогоднішні студенти повинні з максимальною відповідальністю ставитись до університетських виробничих практик. Причому практика має бути не формальною, а реальною! Включивши до резюме компанії з докладним описом своїх обов'язків та набутих практичних навичок, претендент додасть цінності своєму диплому про вищу освіту та, як мінімум, викличе зацікавленість в очах роботодавця.

Крім того, сьогодні доволі поширена практика, коли компанії беруть студентів чи випускників економічних вузів на стажування. І якщо їм вдається продемонструвати високий потенціал і зарекомендувати себе з хорошого боку, кандидати залишаються працювати на підприємстві.

Посада CFO: знання, уміння, навички

Успішний фінансовий директор досконало володіє національними стандартами бухгалтерського та фінансового обліку, а також міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ, GAAP). Саме СFO за результатами економічного аналізу діяльності компанії відповідає за розробку чіткої фінансової стратегії та системи бюджетування. Оцінка інвестиційних проектів та доцільність вкладення коштів — не менш важлива точка у широкому списку необхідних навичок.

За великого розмаїття посадових обов'язків більшість фінансових директорів також керують управлінським обліком і внутрішнім аудитом, займаються бізнес-плануванням, а також вибудовують податкову політику компанії.

Іншими словами, фінансовий директор має бути справжнім «гуру» у 3 напрямках – бухгалтерському обліку, економіці та управлінні фінансами. У зв'язку з непростою економічною ситуацією, цінність фіндира зростає в рази, якщо він володіє основами стратегічного маркетингу, антикризового управління та ризик-менеджменту.

Крім того, СFO, як будь-який інший представник корпоративної еліти, має вміти розумно розпоряджатися своїм часом, вміло делегувати повноваження, ефективно вести переговори як із зовнішніми контрагентами, так і з внутрішніми. Для роботи в міжнародних компаніях необхідно досконало володіти англійською мовою.

Генеральний директор чудово розуміє, що фінансового директора варто підбирати швидше, як віце-президента компанії, ніж як просто функціонального керівника одного з підрозділів. Адже у разі форс-мажорних ситуацій саме цей фахівець має бути готовим зайняти крісло керівника та взяти на себе відповідальність за ухвалення рішень.

Підвищення кваліфікації та навчання СFO

Претендент на посаду СFO повинен розуміти прибутковість інвестицій у проекти, пов'язані з постійним підвищенням своєї кваліфікації та професійним зростанням. Йому необхідно працювати над собою та вкладати у свій розвиток шляхом вибору програм додаткової освіти у сфері фінансів, максимально орієнтованих на практику, на формування конкретних навичок, які стануть у пригоді на новій посаді. Вагомим доповненням до вищої освіти стане наявність міжнародного диплома, що завжди підвищує цінність професіоналів в очах роботодавців. Високо котируються і все частіше потрібні обов'язково кваліфікації ACCA або CIMA.

Але варто враховувати, що якщо йдеться про пошук кандидатів на таку солідну посаду, наявність дипломів необхідна, але далеко не достатня: без досвіду вирішення складних завдань в умовах невизначеності та багажу реальних управлінських навичок вони не мають цінності.

Як стати успішним фінансовим директором

Щоб задати фінансовим фахівцям нову точку кар'єрного зростання, допомогти зробити «великий ривок» уперед, стати професіоналами з великої літери, ми пропонуємо пройти підвищення кваліфікації в дистанційному форматі за такими програмами:

  • Фінансовий менеджмент

  • Управлінський облік з нуля

  • CIMA P1 «Керування ефективністю операцій»

  • CIMA P2 «Керування ефективністю бізнесу»

Розширте свої кар'єрні перспективи та поповніть професійне портфоліо міжнародними дипломами ACPM!
Пройдіть навчання на курсі «ACPM: Професійний фінансовий директор», щоб отримати актуальні знання з МСФЗ, управлінського обліку, внутрішнього аудиту та підтвердити їх престижними дипломами. Зареєструйтесь та пройдіть 3 пробні уроки курсу безкоштовно, щоб оцінити зручність такого формату навчання!

Наскільки вас приваблює кар'єра фінансового директора?