Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Як стати фінансовим аналітиком

2022-08-08
963

Аналіз фінансової статистики допомагає ефективно керувати бізнесом, розподіляти ресурси компанії та заздалегідь передбачати ризики. Тому, в умовах ринкової економіки будь-якій компанії, що розвивається, потрібен фінансовий аналітик. Ця професія зараз дуже цінується бізнесом, але вона вимагає від фахівця глибоких знань та сучасних практичних навичок аналізу. У матеріалі розберемось, як стати фінансовим аналітиком та з чого розпочати.

Хто такий фінансовий аналітик та чим він займається

Фінансовий аналітик — фахівець, що займається оцінкою цінних паперів, аналізом економічного стану підприємства та ситуації на фондових ринках. У його обов'язки входить прораховувати найвигідніші шляхи розвитку для компанії у майбутньому. Та в результаті проведеної роботи надати розширені рекомендації керівництву щодо використання результатів фінансового аналізу: як для планування діяльності компанії, так і в прийнятті важливих бізнес-рішень.

Фінансовий аналітик також:

  • відстежує тенденції в конкретних галузях, на світовому ринку;
  • збирає, обробляє та аналізує інформацію;
  • оцінює загальний рівень ризиків;
  • аналізує фінансову звітність та показники;
  • вивчає цінні папери, інформацію з бухгалтерського та управлінського обліку;
  • формує прогнози та рекомендації.

Іноді він також може проводити маркетингові дослідження, листуватись з клієнтами, консультувати власників і керівництво підприємства. У деяких компаніях в обов'язки аналітика навіть входить розміщення матеріалів в ЗМІ. Функції фахівця залежать від напряму роботи організації та вимог роботодавця.

Скільки заробляє фінансовий аналітик

За роботу кваліфікованого аналітика працедавці готові щедро платити. Так, наприклад, у великому місті фінансові аналітики отримують в середньому від 2-х тисяч доларів на місяць. Розмір зарплатні залежить від досвіду, стажу роботи, рівня кваліфікації фахівця та його обов'язків. Чим більше зростає відповідальність та коло професійних навичок аналітика — тим більше він заробляє. Але на початку кар'єри варто прагнути не великих гонорарів, а напрацьовувати досвід та накопичувати знання. Бо надалі це дозволить претендувати на більш високооплачувані посади.

Як стати фінансовим аналітиком

Професія фінансового аналітика — прийнятний варіант для тих, хто цікавиться економікою та фінансами, полюбляє математичні обчислення та вміє будувати логічні ланцюжки. Кандидат на посаду має бути готовим взяти на себе відповідальність за розвиток бізнесу та не боятись роботи з великим обсягом даних.

Це приваблива можливість для бухгалтерів, що бажають піднятись на новий рівень в кар'єрі. Профільні знання вони вже мають. Та якщо є бажання і необхідні особисті якості, залишається лише вивчити актуальні методики аналізу та спробувати себе у новому фінансовому напрямку.

8 необхідних професійних якостей аналітика

Для аналітика насамперед важливе вміння мислити логічно та відстежувати причинно-наслідкові зв’язки. Робота з великими обсягами інформації потребує посидючості, уважності та гарної пам’яті. Фахівцеві не повинні набридати одноманітні операції з цифрами, а з цим допомагають впоратися терпіння, цілеспрямованість та націленість на результат.

Де отримати освіту фінансового аналітика

Для успішної роботи на посаді аналітика знадобиться вища освіта з економіки та управління фінансами. Але це тільки перший крок для отримання необхідних знань. Надалі бажано закінчити магістратуру та постійно проходити курси з підвищення кваліфікації фінансистів. Вагомою перевагою під час пошуку роботи стануть міжнародні дипломи IPFM, CIMA, АССА, CFA та інші.

Але диплом – це далеко не найміцніше підтвердження достатнього рівня кваліфікації фахівця у сфері фінансового аналізу. Зазвичай необхідний набір hard skills аналітики здобувають вже під час безпосередньої роботи в комерційних та інвестиційних компаніях.

Які є вимоги до знань

Професійний арсенал фінансового аналітика включає знання:

  • загальноекономічне — розуміння механізмів впливу макро- та мікроекономічних чинників, змін відсоткових ставок та міри інфляції;
  • методи аналізу, складання статистики та прогнозів в комерційній галузі;
  • законодавства (особливо оподаткування та ділове право);
  • національних та міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • принципів ведення бухгалтерського обліку та формування звітності;
  • окремих галузей промисловості;
  • принципів інвестування, ринкової теорії та змін в ній;
  • механізмів дії ринків,
  • основ аналізу ризиків.

На які кар’єрні перспективи можна розраховувати

Фінансовий аналітик, як професія, виникла нещодавно — ближче до середини 20 століття. Поступово менеджмент на чолі із власниками компаній почали усвідомлювати, що за допомогою таких фахівців набагато легше досягати стратегічних цілей та нарощувати прибутковість бізнесу.

Бажаєте навчитись професійно аналізувати фінансові дані та прискорити розвиток кар'єри?
На тренінгу «Фінансовий аналіз: сучасні інструменти та ефективні управлінські рішення» всього за 4 зайняття ви отримаєте всі необхідні для цього знання та навички. Зареєструйтеся, щоб безкоштовно переглянути фрагмент тренінгу та оцінити зручність такого навчання!
Наскільки добре ви знайомі з темою фінансової аналітики?