Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Де бухгалтеру знайти легальну роботу в Польщі

2022-09-06
285

Нещодавно перша група студентів курсу з бухобліку в Польщі успішно склала онлайн-іспит. І хоч в чаті курсу регулярно з’являлись вакансії та пропозиції від наших партнерів, випускники все частіше почали говорити про пошук роботи. У нашому блозі вже виходила стаття про пошук роботи за кордоном, але ми вирішили допомогти з цим питанням конкретніше. Тому підготували матеріал про ресурси для пошуку роботи та оформлення резюме, які стануть помічними в цих процесах.

Хто може легально працювати у Польщі

Громадяни України, які легально в’їхали в Польщу після 24 лютого 2022 року, мають право працювати в цій країні. Ніяких додаткових дозволів не потрібно. За усі формальності, пов’язані з працевлаштуванням, відповідає роботодавець.

Працювати в Польщі можна, якщо ви:

  • громадянин України та в’їхали в Польщу, втікаючи від війни, після 24 лютого

  • перебували в Польщі до 24 лютого на законних підставах – за візою, посвідкою на проживання чи єдиним дозволом

Необхідна реєстрація одразу після перетину кордону чи в місці проживання для подальшого отримання документів для працевлаштування.

Які документи потрібні для працевлаштування

Для тих, хто прибув у Польщу після 24 лютого, діє спрощена процедура працевлаштування. Необхідно бути зареєстрованим та мати номер PESEL. Це аналог ідентифікаційного коду, який дає доступ до медичних, освітніх та соціальних послуг і працевлаштування. Подати заяву на його отримання можна онлайн і офлайн у локальному муніципалітеті. Його видають майже одразу, після пред'явлення заяви, документа, що засвідчує особу та взяття відбитків пальців.

В PESEL зашифровані дані про дату народження, стать та контрольна цифра. 

Цікаво, що PESEL людей, які народились до і в 1999 році відрізняється від PESEL людей, народжених після 2000-х. Відмінність полягає у різній нумерації місця народження і спричинена зміною століть.

Протягом 14 днів з моменту найму на роботу, роботодавець має повідомити повітовий центр зайнятості про нового працівника, залежно від місця знаходження офісу компанії чи проживання роботодавця. Таку інформацію він надає в електронному вигляді на порталі www.praca.gov.pl.

Важливо укладати з роботодавцем письмовий трудовий договір, бо без нього роботу вважають нелегальною, а держава не буде в змозі захистити від недобросовісності роботодавця. Звичайно, варто уважно читати договір, перш ніж його підписувати. Примітно, що роботодавці не мають права забирати оригінали документів – їм дозволено лише робити копії з документів працівника.

Де бухгалтеру шукати роботу в Польщі

Поляки турботливо створили безліч сайтів та сторінок на урядових сайтах, які допомагають українським біженцям зорієнтуватись та адаптуватись у нових для них умовах. Багато ресурсів зі списку нижче пов’язані між собою та посилаються на Центральну Базу Пропозицій Праці.

Портал «Зелена лінія», Центр допомоги безробітним, направлений на працевлаштування та координацію українських біженців у Польщі. Містить корисну інформацію та підказки стосовно перебування в країні та працевлаштування, яку можна отримати на сайті чи за телефоном 19524.

Крім інших цікавих ресурсів, портал пропонує безплатний переклад резюме з української на польську мову. Щоб замовити його, необхідно залишити заявку. Через 10 днів фахівці надішлють перекладене резюме на електронну адресу замовника.

Центральна База Пропозицій Праці

Тут містяться перевірені пропозиції роботи, які надають повітові бюро праці. Це пошукова система, де зібрані вакансії, стажування, курси та тренінги для навчання. Вона доступна для користування п’ятьма мовами: польською, українською, англійською, російською та білоруською.

Головна сторінка повідомляє про кількість пропозицій праці та вакансій, надає календар заходів, зустрічей та тренінгів.

Містить зручні фільтри для пошуку: тип пропозиції (робота чи стажування), посада, місце роботи (географічне розташування – Польща чи інші країни), тип договору, тривалість робочого часу, заробітна плата, знання мови, роботодавець, дата додавання вакансії, зміна, специфікації пропозицій (для людей з обмеженими можливостями, зареєстрованих в центрі, громадян ЄС, громадян України тощо), режим роботи, спосіб подачі заявки. Так, на момент написання матеріалу, для бухгалтерів були доступні 33 вакансії. Також важливо пам’ятати, що всі послуги у повітових бюро безплатні.

Мобільний застосунок ePraca

Уряд Польщі створив мобільний застосунок ePraca для пошуку роботи. Загалом – це більш зручна версія Центральної Бази Пропозицій Праці, де пошукачі можуть знайти тисячі вакансій та іншої корисної інформації про стажування, навчання, кар’єрні консультації та ярмарки вакансій, а роботодавці – працівників. Цей застосунок схожий на особистого помічника, який повідомляє про свіжі пропозиції роботи та події, дає підказки та допомагає знайти вакансії поряд із домом, зателефонувати, відправити повідомлення чи листа, зберігає контакти та критерії пошуку.

Онлайн-сервіс для пошуку роботи в Польщі Pracawpolsce.gov

Допомагає знайти роботу, яка відповідає знанням та навичкам і знаходиться поблизу місця проживання. Щоб розпочати ним користуватись, необхідно зайти на портал за допомогою номера PESEL. Там – заповнити коротку анкету, вказати вподобання та досвід і отримати за ними список вакансій, які відповідають даним анкети.

Портал Державної служби зайнятості

Портал, який доступний українською мовою та містить безліч корисної інформації. Наприклад, розділ про ринок праці надає інформацію про розмір допомоги по безробіттю, стипендії та надбавки для безробітних. Також тут можна знайти реєстр агенцій з працевлаштування, класифікацію професій та спеціальностей,  базу даних стандартів компетентностей / професійних кваліфікацій і модульних програм навчання. Розділ з пропозиціями роботи поділений на категорії: пропозиції роботи в Польщі, пропозиції роботи в країнах Європейського союзу, стажування та учнівство.

Блок «Для безробітних та шукачів роботи» має поради з пошуку роботи – від отримання статусу безробітного та грошових виплат, до написання резюме, супровідного листа, підвищення кваліфікації та пошуку роботи.

Агенції з працевлаштування

Існує спеціальний Національний реєстр агенцій з працевлаштування, де можна обрати агенцію та отримати послуги з пошуку постійної та тимчасової роботи у Польщі та за кордоном, персональні та кар’єрні консультації, профорієнтацію. В кожній з таких агенцій створюють власну базу шукачів роботи, щоб мати змогу пропонувати роботодавцям гарних кандидатів. Найголовніше – шукачі не платять агентству за допомогу у пошуку роботи.

Портал praca.pl

Простий і зручний у користуванні сайт для пошуку роботи. Містить вакансії, які можна фільтрувати за рядом показників, блог, зарплатний калькулятор та профілі великих компаній-роботодавців. Схожий розділ є і на сайті PomagamUkrainie.

Аналоги сайту: Infopraca та Pracuj  

Портал GoWork

Портал з пошуку роботи з трохи незвичним оформленням – тут пошукачі додають цікаві вакансії у кошик, ніби товар в інтернет-магазині. Сайт має ряд фільтрів для відбору вакансій: категорія, дистанційна чи додаткова робота, режим роботи, робочий час та вид договору. Окремим пунктом відведений фільтр «Робота на людину з України».

Гід на сайті підкаже, як написати супровідного листа та резюме, а також проведе на форум та блог.

І ще примітна деталь, яка не зустрічалась на інших ресурсах – сайт містить форум та розділ «Думки про роботодавців», де можна ознайомитись із  «4 мільйонами думок про роботодавців».

Де створити резюме

На сайті Europass  від Європейської комісії можна створити резюме українською мовою за європейськими стандартами, або завантажити готове. Крім резюме, на цьому ресурсі можна створити профіль компетентності. 

Це багатомовний цифровий інструмент, який полегшує іноземним громадянам процес підготовки документів, необхідних для працевлаштування та підтвердження кваліфікації.

Перед початком роботи на сайті варто зареєструватись, а ще ознайомитись із посібником користувача.

Інструмент для створення профілю компетентності містить розділи з персональною інформацією, очікуваннями та визначенням навичок. До списку навичок входять: 

  • мови 

  • освіта і навчання

  • навички грамотності

  • математичні навички

  • цифрові навички

  • професійні навички

  • навички, отримані поза робочим місцем

  • інші базові та наскрізні вміння та навички

  • навички водіння

Послуговуючись цією інформацією, консультант зможе дати загальну оцінку та рекомендації для подальших дій з працевлаштування.

 Агенція, сайт, застосунок, портал з пошуку роботи чи оголошення у локальній пресі – де б ви не шукали роботу, пам’ятайте, що цей процес також робота. Тому до нього треба підходити відповідально, пам’ятати про мету і навчатись у будь-яких ситуаціях.

 Українські бухгалтери здатні скласти гідну конкуренцію польським спеціалістам. Пройдіть курс із бухобліку в Польщі, щоб зміцнити свої перспективи! 

Українські бухгалтери здатні скласти гідну конкуренцію польським спеціалістам. Пройдіть курс із бухобліку в Польщі, щоб зміцнити свої перспективи! 
Зареєструйтесь та перегляньте пробний урок курсу безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тест по МСФО с ответами

Тест по МСФО с ответами