Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Як використовувати ефект Зейгарнік, щоб легше вивчати складне

2023-04-12
279

Всім любителям серіалів добре знайоме це відчуття. Це своєрідна «сверблячка» і збудження, яке з’являється в мозку, коли серія закінчується на надзвичайній події, наслідки якої ще невідомі. І немає сил опиратись і не запустити наступну серію. Компанія Netflix заробила цілі статки завдяки цьому відчуттю. Якщо у вашій голові крутились списки незавершених завдань на завтра і не давали вам спати – це теж воно.

Це відчуття називають ефектом Зейгарнік. Якщо розібратись із його природою, можна не лише дізнатись, що змушує переглядати серіали чи улюблені шоу цілими сезонами, а й використати для власного розвитку.

У 20-х роках XX століття литовська психологиня Блюма Зейгарнік обідала у берлінському ресторані разом з колегами. Вона помітила, що їхній офіціант прийняв досить велике замовлення і точно виконав його, хоч абсолютно нічого не записував. Офіціанта спитали, чому він не користується записником, на що той відповів, що ніколи нічого не записує і нічого не забуває. Тоді його попросили переказати замовлення гостей, які щойно покинули ресторан. Офіціант розгубився і сказав, що не пам’ятає його. 

Цей випадок наштовхнув Зейгарнік глибше дослідити здатність мозку запам’ятовувати. Вона провела низку експериментів, де учасники виконували завдання, а цей процес переривали через деякий час і просили переказати зміст завдань. Виявилось, що ті завдання, які учасники не розв’язали, вони пам’ятають детальніше, ніж виконані. Виявлений ефект отримав ім’я психологині – ефект Зейгарнік.

Ефект Зейгарнік – це явище, за яким незавершені справи або незакінчені завдання викликають більше уваги та зберігаються в пам'яті краще, ніж завершені. Основна ідея цього ефекту полягає в тому, що незавершені справи спонукають мозок до завершення, що викликає підвищений рівень зацікавленості та уваги до них. Тобто збільшує продуктивність.

Ефект Зейгарнік для покращення навчання

Ось кілька порад, як використовувати ефект Зейгарнік, щоб краще вивчати щось нове:

  • Розбивайте завдання на менші частини. Замість того, щоб намагатися засвоїти великий обсяг нової інформації одразу, розбийте його на менші кроки або підзавдання. Незавершені підзавдання будуть стимулювати увагу і мотивувати продовжувати вивчення. Ще краще – розподілити підготовку на кілька днів. Поступове вивчення інформації сигналізуватиме мозку, що завдання незавершене, отже він якісніше опрацює інформацію. Також експерти радять робити перерви в повторенні матеріалу курсу, наприклад. Переглянули розділ – випили каву, зробили розминку, а потім повертайтесь до решти. 

  • Використовуйте концепцію «відкладання на завтра». Закінчуючи вивчення матеріалу, можна залишити незавершену частину, на якій зупинилися, щоб знову викликати ефект Зейгарнік. Наступного дня мозок природно буде стимульований завершити цю справу, що може підвищити мотивацію вчитися далі.

  • Застосовуйте різні методи вивчення. Використовуйте різні методи вивчення, такі як читання, слухання, візуалізація, розмови або навіть викладання матеріалу іншим, щоб створити різноманітні незавершені справи. Різноманітність може допомогти підтримувати інтерес та увагу до навчання.

  • Використовуйте місця, пов'язані з навчанням. Вибирайте місця для навчання, які будуть асоціюватися з вивченням нового матеріалу. Наприклад, обирайте тихі місця без зайвих розсіювачів уваги, таких як телевізор або соціальні мережі. Такі місця стануть своєрідними «навчальними оазами», де ви зможете зосередитися на незавершених завданнях та вивченні нового матеріалу.

  • Встановлюйте цілі та використовуйте таймер. Встановлення цілей та використання таймера може бути ефективним способом використання ефекту Зейгарнік. Встановлення чітких цілей на кожне вивчене завдання та використання таймера для відліку часу може створити внутрішню мотивацію для завершення цих завдань і викликати ефект Зейгарнік, що підсилює увагу та концентрацію. А ще кожна галочка навпроти досягнутої цілі чи перекреслений пункт у списку справ викличе невеликий викид гормону задоволення у мозку – дофаміну.

  • Робіть перерви. Важливо враховувати, що інтенсивне навчання без перерв може призвести до втоми та втрати інтересу до матеріалу. Використовуйте перерви між незавершеними завданнями або підзавданнями, щоб дати своєму мозку можливість відпочити та відновитися. 

Ефект Зейгарнік для керування собою і людьми

Вивчати мозок захопливо, вміти користуватись отриманими знаннями у житті – неоціненно. Ось ще кілька способів використання ефекту Зейгарнік у власних інтересах. Ніякого злого задуму, лише покращення буття:

Зменшити власний рівень прокрастинації. Якщо є завдання, яке ви відкладаєте та уникаєте вже надто довго, почніть з мінімуму. Наприклад, треба скласти звіт. Відкрийте текстовий файл/таблицю та напишіть назву цього звіту. Готово, процес запущено. У мозку з’явилося активне нагадування, що у вас є незавершене завдання. Тепер він регулярно нагадуватиме вам про нього доти, доки ви його не виконаєте і не замкнете цикл.

Привертати увагу людей до своїх слів. Хочете, щоб ваші електронні листи відкривали та читали? Старший редактор Harvard Business Review Васундхара Савні рекомендує навмисно пропускати у темі листа слова так, щоб читач захотів відкрити його і дізнатись, про що йдеться. Багатокрапки в темі скажуть отримувачу, що ще не все сказано і він теж захоче відкрити ваш лист.

Зняти напругу наприкінці дня. Постійна напруга від нагадування про невиконані завдання може підштовхувати працювати більше, щоб швидше з ними справитись. Але це непродуктивно та може призвести до вигорання. Щоб не піддаватись на провокації мозку, який діє під ефектом Зейгарнік, записуйте всі завдання, які не вдалося завершити за день. Такі списки допоможуть зменшити напругу, не відриватися на думки про незроблене і повернутись до роботи більш свіжим та зосередженим, з готовим списком робіт.

Застосовуючи ефект Зейгарнік, можна стимулювати свою увагу, мотивацію та концентрацію, що покращить ефективність навчання та засвоєння нового матеріалу. Перевірте дію цього ефекту на одному з курсів нашої академії. В їхніх програмах теми поділені на модулі та уроки, вам лишається тільки робити перерви, щоб тримати мозок в тонусі. А вищою нагородою і задоволенням стане успішне складання іспиту, а далі – продуктивна робота та просування кар’єрними сходинками.

Оберіть курс, зареєструйтеся та пройдіть його перший модуль безкоштовно, щоб оцінити, наскільки зручно вивчати нове у онлайн-форматі!