Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Все про іспити CIMA: реєстрація, вартість, специфіка

2022-07-11
891

Кваліфікація CIMA — одна із найпрестижніших і затребуваних у сфері управлінського обліку. Кваліфікація підтверджує високий рівень професійних знань та навичок фахівців у сфері управління бізнесом, має міжнародний статус та визнається роботодавцями по всьому світу.

Повна професійна кваліфікація CIMA складається з трьох рівнів (операційний, управлінський та стратегічний). Передбачає складання 12 іспитів (9 тестів та 3 іспити-кейси) англійською мовою для отримання трьох дипломів. А також дозволяє кандидатам перейти до членства CIMA та претендувати на присудження престижних міжнародних титулів.

Для жителів Євразії у 2010 році CIMA запровадила кваліфікацію російською мовою. З того моменту стало можливим без знання англійської отримати сертифікат CIMA Cert PM (rus), який також котирується за кордоном.

Щоб отримати його, необхідно було скласти один із двох основних іспитів російською:

  • CIMA P1 «Управління ефективністю операцій»;
  • CIMA P2 «Управління ефективністю бізнесу».

І хоча успішне складання даних іспитів та отримання сертифіката CIMA не дають повноправного членства у співтоваристві, вони є цінним підтвердженням високого професіоналізму в галузі управлінського обліку. Та дають конкурентну перевагу на ринку праці у фінансовій та управлінській сфері.

До 2017 року іспити CIMA (rus) проходили письмово та включали як тестові, так і практичні завдання. Після цього року умови та формат іспитів змінились. По-перше, сесії стали проходити у вигляді комп'ютерного тестування. А по-друге, щоб отримати престижний сертифікат CIMA Cert PM (rus), треба обов'язково скласти два іспити — CIMA Р1 та CIMA Р2.

У тому ж 2017 році інститут CIMA запустив нову програму рівня Advanced Dip MA(rus), яка дозволяє власникам сертифіката CIMA Cert PM (rus) отримати ще й диплом CIMA «Управління бізнесом» після складання комплексного ситуаційного іспиту з управління бізнесом російською мовою. Перший іспит з нової програми відбувся у листопаді 2017 року.

Важливо! Складання іспитів на отримання диплома CIMA Adv Dip MA (rus) «Управління бізнесом» звільняє від усіх іспитів операційного та управлінського рівня CIMA англійською мовою. Дозволяє продовжити навчання одразу зі стратегічного рівня. А при складанні ще 4-х іспитів англійською — отримати повну кваліфікацію та членство в CIMA.

Тепер екзаменаційні тести CIMA P1 і P2 проводять у спеціалізованих центрах Pearson Vue двічі на рік — у листопаді та травні (одночасно по всьому світу). Розклад іспитів CIMA завжди можна дізнатися на офіційному сайті.

У Фінансовій Академії Актив ви можете пройти навчання за програмою, затвердженою асоціацією CIMA, та якісно підготуватись до офіційних іспитів P1, P2 російською мовою.

Наскільки ви готові до міжнародної сертифікації?
Пройдіть безкоштовний тест, щоб отримати об'єктивну оцінку знань у сфері управлінського обліку та бюджетування компанії.

Пройти тесты CIMA

CIMA: реєстрація на іспит

Учасники програми повинні заздалегідь та самостійно зареєструватись на офіційному сайті Інституту CIMA (www.cimaglobal.com). Через 7 днів після реєстрації та оплати претенденту на диплом надається унікальний літеро-цифровий код (CIMA Contact ID), який потрібен для реєстрації вже безпосередньо на іспит СІМА P1 або P2 через спеціалізований портал. Посилання на цей портал надходить на e-mail після реєстрації та отримання унікального Contact-ID.

Важливо! Реєстрація на іспити CIMA P1 та P2 не здійснюється автоматично при оплаті навчального курсу у Фінансовій Академії Актив. Оскільки асоціацією передбачено, що претенденти на диплом самостійно обирають відповідну екзаменаційну сесію, вносять свої персональні дані та створюють особисті акаунти на порталі My CIMA, де потім отримують результати іспитів.

Вартість іспиту CIMA

При реєстрації на іспит СІМА з кандидатів стягується окрема плата (яка не входить у вартість навчання на програмі у Фінансовій Академії Актив) у розмірі 340 фунтів стерлінгів. Оплату перераховують авансовим платежем за 2 іспити — P1 та P2. Сплатити участь в іспитах CIMA можна лише через банківську картку із СVV кодом (можливість оплати готівкою та будь-якими іншими чином відсутня).

Вартість іспиту CIMA включає:

  • допуск до екзаменаційної сесії CIMA російською мовою;
  • дві спроби складання будь-якого з іспитів (P1 «Управління ефективністю операцій» протягом 1 року, або P2 «Управління ефективністю бізнесу» — протягом 2-х років з моменту реєстрації).

Вимоги до учасників іспиту

Інститут CIMA не вимагає від кандидатів певного рівня освіти чи досвіду роботи для складання кваліфікаційних іспитів (P1, P2) та отримання диплома. Достатньо розуміти основи управлінського обліку та добре знати математику.

Підготуватися до іспитів кандидат може самостійно. Проте, враховуючи досить високий рівень складності матеріалу та жорсткий формат складання іспитів, рекомендується пройти підготовку на отримання кваліфікації CIMA у навчальному центрі-провайдері. Для гарантованого складання іспитів та отримання професійних знань і навичок на високому рівні.

Важливо! Іспити CIMA P1 та P2 передбачають вирішення великого обсягу складних завдань за дуже обмежений час. При цьому кандидати не можуть списати чи скористатись будь-якою сторонньою допомогою. Це дуже добре пояснює всесвітнє визнання та довіру до диплома CIMA з боку роботодавців та професіоналів фінансової сфери.

Специфіка та структура іспитів P1, P2

Іспити можна складати у будь-якій послідовності. Але, як показує практика, краще починати з іспиту P1, щоб освоїти навички, інструменти та вміння, на основі яких формується складніший етап підготовки до іспиту — P2. В рамках однієї сесії студент може складати одночасно обидва іспити: P1 та P2.

Для успішного складання іспитів CIMA P1, P2 необхідно набрати мінімум 100 балів зі 150 можливих та відповісти на 60 запитань (кількість балів за кожне питання однакове).

Тривалість кожного іспиту — 90 хвилин. Перед початком іспиту кандидатам дають трохи часу, щоб ознайомитись із завданнями. Проводять інструктаж, як користуватись калькулятором та математичними таблицями на комп'ютері під час іспиту. Також організатори залишають за собою право дати додаткове завдання.

Згідно із новим навчальним планом, іспит CIMA P1 «Управління ефективністю операцій» включає завдання з чотирьох модулів:

  • облік витрат для прийняття рішень та контролю (30%);
  • бюджетування і бюджетний контроль (25%);
  • ухвалення короткострокових рішень (30%);
  • ризик та невизначеність в короткостроковій перспективі (15%).

В іспит CIMA P2 «Управління ефективністю бізнесу» входять тести з чотирьох модулів:

  • управління витратами для створення вартості (20%);
  • ухвалення інвестиційних рішень (35%);
  • управління ефективністю та контроль центрів відповідальності (30%);
  • ризик та контроль (15%).

Результати

Результати тестів передають в Pearson Vue та організатору іспиту у зашифрованому вигляді для захисту інформації. Кандидати їх отримують протягом 8 тижнів після складання тестів на e-mail з детальною інформацією про можливі шляхи отримання диплома. Переглянути результати тестів вони можуть у своєму обліковому записі на порталі My CIMA.

Після успішного складання двох іспитів (P1 та P2), кандидат отримує сертифікат CIMA Cert PM (rus) «Управління ефективністю бізнесу». А також може скласти комплексний ситуаційний іспит з управління бізнесом на диплом CIMA Adv DipMA «Управління бізнесом» російською мовою.

Гарантія успіху на іспитах

Вивчити тонкощі ведення управлінського обліку та бюджетування компанії на прикладі міжнародного досвіду, а також пройти інтенсивну підготовку до іспитів CIMA Р1 та Р2 ви можете на комплексному онлайн-курсі «CIMA.Гарантія». Програма курсу дозволяє за власним графіком та з персональною підтримкою тьюторів прокачати ключові навички управління бізнесом будь-якого масштабу та підготуватись до іспитів на сертифікат CIMA Cert PM-rus «Управління ефективністю бізнесу».

Доступ до курсу: 370 днів.

Зареєструйтесь, щоб пройти пробні уроки та оцінити, наскільки зручно підвищувати кваліфікацію у дистанційному форматі!
Пройти 4 уроки безкоштовно
Чи плануєте ви складати іспити на сертифікат СIMA Cert PM (rus)?

Рекомендуємо пройти:

Тест СIМА Р1

Тест СIМА Р1