Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Вчимо польську мову: корисні ресурси та поради для бухгалтерів

2022-11-16
893

Гарне володіння польською — одна із головних умов для працевлаштування бухгалтера в Польщі. Але, зі слів наших студентів, мовні курси саме для бухгалтерів знайти важко. Тому ми спитали у них, як вони вивчають мову, якими джерелами користуються. Зібрали всі рекомендації в добірку та доповнили їх популярними безкоштовними ресурсами, які допоможуть швидше опанувати польську з нуля до розмовного рівня. В добірці ви знайдете:

  • Безкоштовні онлайн-курси та додатки
  • Youtube-канали, корисні відео і подкасти
  • Фільми та електронні книги
  • Поради, як вчити польську самостійно

Безкоштовні онлайн-курси та додатки 

Спеціалізованих курсів польської для бухгалтерів наразі немає. Але, на щастя, багато освітніх порталів та мовних шкіл відкрили безплатний доступ до своїх курсів саме для українців. Нижче, на нашу думку, найзручніші та найзмістовніші. 

  • Kleks — платформа з безплатними курсами рівня А1 та А2 з лекціями, тестами та розмовною практикою. Є навіть чат для спілкування з вчителем. 

  • Po Polsku Po Polsce — курс для початківців, який дозволяє не тільки осягнути мову на рівні А1, але й пізнати культуру та історію Польщі. 

  • Курс польської рівня А1 на платформі Campster. Навчання проходить у вигляді коротких текстових уроків з аудіоматеріалами. Надає необхідні знання з граматики та лексичний запас для спілкування в побуті. 

  • Polski.info — онлайн-платформа, яка включає 3 курси польської рівня А0-А2, граматику та словник. 

  • Підвищити рівень польської до B1 можна на курсі від Lubelski Uniwersytet Inspiracji — він містить 40 уроків з граматики, лексики, а також фонетичні та орфографічні вправи. А ще можна отримати сертифікат наприкінці навчання. 

  • Polskijazyk.pl — курс для розвитку слухання, мовлення, писання та читання польською мовою від початкового рівня до B1. Поділений на тематичні блоки з інтерактивними завданнями, що дуже зручно. 

  • LingoHut — освітня платформа, яка замінить розмовник. На ній можна слухати правильну вимову польською та проходити тести.

  • Курс від мовної школи ESKK розроблений саме для українців. Містить 32 інтерактивні уроки з граматики, лексики, а також вправи для повторення матеріалу. 

  • Польська мова безкоштовно — це застосунок для смартфона, в якому є уроки з граматики, словник, тестування. Можна відстежувати прогрес та дивитись, скільки ще залишилось до наступного рівня. Зручно, що додаток працює в офлайн-режимі. 

Досвід студентів

Випускниця Тетяна Борівська вивчала польську на мовних курсах, а професійну лексику — на двомовному курсі з бухобліку Польщі. Наразі багато спілкується з поляками. Саме живе спілкування з носіями мови, на думку Тетяни, допомагає звикнути до польської: 

“Спочатку вчила мову на курсах. А коли вже були деякі знання, почала спілкуватись, йшла в суспільство, щоб швидше звикнути до мови. Саме зараз я проходжу стажування в польській компанії, працюю з поляками та постійно знаходжусь у мовному середовищі. І це найкращий варіант для вивчення мови. 

Зрозуміла також, що потрібно з самого початку вивчати мову не самостійно, а з викладачем, щоб був результат. Тому починала з курсів польської мови. Крім цього, читала казки з дитиною, займалась самостійно. Багато писала польською, переписувала текст в зошит, на комп'ютері працювала на польській клавіатурі. Потім покращувала вимову: записувала себе на відео і слухала, чи правильно все вимовляю. Це допомогло почати спілкуватись із поляками. Спочатку, звісно, було складно, не всі слова виходило вимовляти правильно. І зараз я ще не розмовляю на такому ж рівні, як поляки, але вже можу висловити свою думку, і головне — мене розуміють. Тому я вже не маю якогось дискомфорту бути в суспільстві. Мені навіть кажуть, що за такий короткий час я дуже добре навчилась розмовляти польською”.

Youtube-канали, корисні відео і подкасти

На Youtube є безліч безплатних уроків. Звісно, вони не замінять курси чи заняття з репетитором, але допоможуть закріпити знання, отримані на курсах, та покращити рівень мови. Ось що можна подивитись та послухати, щоб заговорити польською:

  • Польська мова ASAP — канал спеціально створений для українців, що переїхали до Польщі через війну. Короткі відео допоможуть швидко адаптуватись до життя у Польщі: знайти квартиру, написати резюме, пройти співбесіду, вирішити справи в банку тощо.

  • POLONUS — youtube-канал розмовного клубу з міста Лодзь. Містить безкоштовні онлайн-лекції, які допоможуть вивчити граматику та правильно вимовляти слова польською.

  • Лаконічні відео на різні теми українською та польською можна знайти на каналах KanApka, PolskiTu, Польська мова з Іванкою та Free In Talk

Коли вже розумієте мову на слух, можна дивитись відео та слухати подкасти на професійні теми. 

  • Наприклад, почати з відео про роботу та кар’єру «Як пройти співбесіду на самостійного бухгалтера» на каналі Express Księgowego. На каналі також можна подивитись відео з практичними порадами, як вести бухгалтерський облік за польським законодавством.  

  • Переглянути відео «Чим відрізняється робота бухгалтера в бюро від роботи у великій компанії?» на каналі Uczę Podatków. На цьому каналі є багато навчальних роликів про податковий облік Польщі. 

  • В дорозі зручно слухати подкасти. Радимо GOFIN — короткі аудіо про податки, бухгалтерський облік і трудове право Польщі. 

  • Księgowość po ludzku (Бухгалтерія по-людськи) — лайфстайловий подкаст, в якому розповідають, який вигляд має робота та життя бухгалтера в Польщі, та професійно розбирають бухгалтерські, податкові питання й справи. 

  • А також подкасти про фінанси та економіку від радіо RDC. До речі, на сайті радіостанції є багато подкастів. Тому, якщо фінансова тема набридне, можна послухати про щось інше або просто включити польську музику. 

Досвід студентів 

Розширювати професійну лексику можна і завдяки новинним порталам для бухгалтерів. Так робить наша студентка Анастасія Антошкіна, яка вивчала в академії бухоблік Польщі на курсі АСРМ. Завдяки цьому навчанню вона вперше опанувала бухгалтерську лексику.

Зараз Анастасія працює фахівцем з бухгалтерського супроводу в польській компанії. Тому для професійного розвитку і водночас для покращення мови дивиться портал infor.pl з новинами, подкастами та корисними матеріалами для бухгалтерів. А починала вона також з мовних курсів, читала дітям казки польською та спілкувалась з поляками. Ще одна із порад випускниці — відеоуроки від школи Teraz

Фільми та електронні книги

Перегляд фільмів із субтитрами допомагає сприймати слова на слух та одночасно запам’ятовувати їх правопис. А ще — це чудовий спосіб краще пізнати польський менталітет.

Цей варіант обрала студентка Олена Разінькова. Вона вивчала польську з нуля на очному та дистанційному курсі, потім опанувала професійну термінологію на курсі з бухобліку в нашій академії. Наразі розширює словниковий запас, дивлячись фільми польською з субтитрами — шукає їх в youtube. 

Порада: щоб також подивитись фільми із польськими субтитрами, просто введіть у пошуку youtube запит «cały film z napisami PL» і насолоджуйтесь. 

А ще ми знайшли кілька сервісів, де ви зможете подивитись фільми польською:

  • Cda.pl — популярний ресурс, де є багато польських фільмів та серіалів. Перші 14 днів перегляду безплатні, далі підписка платна. 

  • Vod.tvp.pl — сервіс для перегляду онлайн-телебачення, фільмів та серіалів. Також є демодоступ. 

До речі, цікавий спосіб звикнути до усної мови — мультфільм про Свинку Пеппу на ютубі. Прості фрази та знайомі життєві ситуації з гумором допоможуть трохи відволіктись від дорослих справ і турбот, та покращити польську. До того ж такий мультфільм можна дивитись всією родиною під час відпочинку.

А тим, хто любить полежати з книгою, радимо кілька сайтів, де ви зможете завантажити художню, документальну, дитячу літературу польською безплатно:

  • Publio — на сайті великий вибір безплатних електронних та аудіокниг. З новинок — книга «Напад на Україну», в якій геополітик Яцек Бартосяк розповідає в інтерв’ю, як російська агресія проти України впливає на Польщу та увесь світ. 

  • Nexto — на сайті багато ділової та художньої літератури у вільному доступі. З цікавого — звіт конференції «Cyfrowa gospodarka, ewolucja czy rewolucja po COVID-19», в якому розповідають, який вигляд має діловий світ після пандемії, як живуть провідні польські компанії в нових умовах і які інструменти допомагають провести цифрову трансформацію бізнесу.

Поради для самостійного вивчення польської

І замість висновків, кілька порад, як вчити мову ефективно:

  • визначте мету, для чого і на якому рівні вам необхідно опанувати мову, а також термін навчання;

  • організуйте свій навчальний процес — виберіть час для занять та дотримуйтесь графіка, щоб вивчати мову поступово;

  • розробіть систему навчання так, щоб охоплювати одночасно граматику, лексику, аудіювання або оберіть курс, в якому все це грамотно поєднано та буде підтримка викладача; 

  • дивіться польськомовні фільми, слухайте подкасти, щоб навчитись сприймати мову на слух;

  • слідкуйте за новинами зі світу фінансів, відвідуйте заходи для бухгалтерів, проходьте навчання з бухобліку польською мовою, щоб опанувати термінологію та специфіку професійної лексики;

  • більше спілкуйтесь з поляками, щоб швидше заговорити, вивчити розповсюджені ідіоми та пройнятись живою мовою.

Опануйте бухоблік Польщі одночасно польською та українською мовою разом із тьютором-практиком на курсі «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою». Після реєстрації — перший урок безкоштовно!

Рекомендуємо пройти:

Тест: Инновации в компании

Тест: Инновации в компании