Спілкувалася:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Ревізор Анастасія Бабіч: про випробування нової LMS та опанування польського бухобліку

2023-03-01
464

Посада: провідний бухгалтер

Курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

Минулої осені ми запустили новий проєкт з ревізорами — студентами, які мали під час проходження курсів тестувати нашу нову платформу для навчання або LMS (learning management system). Однією з найкращих ревізорів стала Анастасія Бабіч, яка не тільки пройшла курс з польського бухобліку і допомогла покращити роботу нашого порталу, але й нещодавно успішно склала іспит ACPM. З Анастасією ми поспілкувались про те, як це – бути ревізором курсу й одночасно навчатись, перебуваючи за кордоном, та яку користь дає такий досвід.

Про переїзд до Польщі та рішення навчатись 

Живу у Польщі вже майже рік. Виїхала з дітьми у березні, як почалась повномасштабна війна. Сама я з України, з міста Краматорськ, Донецька область. Працювала провідним бухгалтером на держпідприємстві, але наразі зі мною призупинено трудовий договір, бо я виїхала за кордон і поки знаходжусь у декретній відпустці. У мене 2 діток: дочка 14 років і син 2 роки. 

У професії вже понад 15 років, весь час працювала бухгалтером. На цьому підприємстві була саме як провідний бухгалтер, але це ще не головний бухгалтер. У нас на підприємстві є головбух, його заступник, провідний бухгалтер і просто бухгалтери першої та другої категорії. Тож, можна сказати, що я вже досягла деякого рівня серед бухгалтерів, але ще не головний фахівець. Раніше працювала єдиним бухгалтером: і ТОВ вела, і кілька ФОПів одночасно, а потім перейшла на це держпідприємство.

Зараз шукаю роботу у Польщі, тому і проходила курси, щоб працювати тут за фахом. Вирішила, що не варто втрачати час, треба вчитись, бо невідомо, скільки ще будемо тут, залишимося чи ні, тому треба розвиватись. 

Як стала ревізором на курсі

Проблема працевлаштування в Польщі в мові. Наразі я стою на польській біржі праці, але без знання польської про роботу бухгалтером навіть не йде розмова. Тому я пішла на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі», щоб заглиблюватися у польську бухгалтерію та одночасно покращити рівень мови. Бо польська бухгалтерія відрізняється від української, там інший план рахунків, але суть така ж і є певні подібності. 

Про курс дізналась через фейсбук. Перейшла з реклами, зареєструвалась на пробний модуль, там було кілька безкоштовних уроків. Дуже сподобалося, що лектор Наталія Хоцька викладає одночасно двома мовами: українською та польською. Бо якби тільки польською, я б не змогла слухати вебінари. Також викладач чітко каже, яку Уставу треба почитати, що треба вивчити, а з чим — лише ознайомитись. Матеріал дає лаконічно, по суті, саме те, що треба. 

Одразу захотіла пройти цей курс, але не мала фінансової можливості повністю оплатити навчання. Мені запропонували пройти курс зі знижкою в ролі ревізора. Вирішила, що це гарний шанс почати навчатись. Розуміла, що мені треба підвищувати кваліфікацію, чому б одночасно не побути ревізором? Це цікаво і дуже зручно. Дивишся лекцію, прийшла ідея, як щось змінити, написав адмінам — раз, і адаптували. 

Про обов’язки ревізора і що вдалося покращити в LMS

Мені, як ревізору, треба було під час навчання тестувати платформу: проходити лекції та відповідати на питання, чи все гарно працює, наскільки була повною лекція, наскільки все зрозуміло у тестах, навчальних матеріалах. Ставити лекціям лайки. Якщо були питання — звертатись до тьютора. 

Критичних зауважень не було, все гарно працювало. Єдине що, було пару моментів, які я запропонувала покращити.

  • На початку навчання не було можливості завантажити пдф-матеріали до лекцій. Написала про це і згодом зробили, що дуже допомогло в подальшому навчанні. Потім я друкувала матеріали до уроків і робила на аркушах примітки.

  • Також не було можливості дивитись лекції на телефоні — про це теж написала й академія зробила таку функцію. Через якийсь час я вже могла дивитись заняття в дорозі — їдеш в транспорті, слухаєш в навушниках. Це дуже зручно і заощаджує час.

Пропозиції можна було писати в телеграм адміністраторам, або передавати через кнопку з жучком, але я більше писала у месенджер. Також я подавала анкети після кожного тесту і модулю. 

Наприклад, були тести з задачами на дебет/кредит. Ми такі розглядали в прикладах на лекціях, але все одно треба було добре подумати: зайти у план рахунків, вирішити, куди рознести, на які рахунки. Були також тести на знання Устав. Як ревізор, я дивилась, наскільки тестів було достатньо, щоб перевірити знання за пройденим матеріалом. Для мене їх було достатньо, бо окрім тестів, нам ще давали прочитати частину матеріалів, наприклад, Уставу про податки PIT, VAT. Були й завдання, які треба було опрацювати самостійно. 

Взагалі, це мій перший досвід дистанційного навчання, раніше проходила лише вебінари. Але можу сказати, що враження від платформи навчання лише позитивні: відеолекції не «гальмують», зручно проходити тести та переходити з одного розділу в інший.

Як пройшло навчання та іспит ACPM

Щодо самого навчання, все було зрозуміло, тому до тьютора не зверталась. Лектор все давала стисло і по суті. Але, мабуть, якби я вже працювала у Польщі, то були б питання і довелося б звернутись. А так для мене все було нове у порівнянні з українським законодавством та бухгалтерією. Хоча і перелаштуватись на польський бухоблік і мову було не легко, я досі її вивчаю. 

Після закінчення курсу, у січні я складала іспит ACPM. На екзамені було 4 задачі та тести, дуже схожі на ті, що ми проходили на курсі. А ось задачі не зовсім схожі. Подібне розбирали на лекціях, але все одно довелося подумати над ними, звернутись до плану рахунків. Було не просто, але головне, що я розуміла питання польською і що від мене вимагають на іспиті. Дуже сподівалась, що набрала достатньо балів, чекала на результати. І ось в кінці січня написали, що я склала іспит на 97 балів зі 100, та отримала диплом від ACPM.

До речі, іспит був повністю польською мовою. Якби мені одразу на початку навчання дали такий іспит, я б його не склала. Після курсу я вже розуміла, про що йдеться у завданнях. Дуже допомогло на іспиті те, що лектор під час занять переходила з української на польську мову. Наприклад, вона казала, ось цю Уставу почитайте саме польською з перекладачем, щоб запам’ятати назви, поняття, і це все відкладалося у голові. Тож, вже наприкінці навчання я бачила, що і це мені знайоме, і це я розумію. 

Без такої підготовки одразу прийти на польську фірму і почати працювати бухгалтером було б неможливо. Тут інші плани рахунків, все трохи по-іншому — я б нічого не зрозуміла. А зараз я впевнена, що зі своїми знаннями бухгалтерії української та польської, зможу працювати як молодший фахівець. А потім стати самостійним бухгалтером.

Про плани на роботу в Польщі

Одразу на самостійного бухгалтера не впевнена, що зможу піти працювати, не хочу ризикувати. Бо відповідальність там висока. Мені для початку необхідна практика — хоча б місяць попрацювати на польській фірмі. Розумію, що ніхто навчати не буде, але я впевнена, що трохи посиджу і зможу розібратись. В будь-якому разі можна десь щось подивитись, почитати.

Планую вже шукати роботу. До речі у Польщі дуже великий попит на бухгалтерів, є вакансії на роботу у віддаленому режимі. Що дуже зручно, коли є діти. Мені залишилось лише оновити CV — додати в нього диплом ACPM. Дуже хотіла отримати цей сертифікат, бо для працевлаштування це важливо. Польські роботодавці цінують, якщо ти десь навчаєшся, маєш дипломи, дивляться на це при найманні. Сподіваюсь з ним стану більш конкурентоспроможною на польському ринку праці. 

Яку користь отримала від навчання та участі у проєкті

Для себе зрозуміла, що не дарма витратила час і побула ревізором на курсі. Це дуже цікаво випробовувати щось нове. Звісно, що можна просто купити та слухати курс, але це цікаво, коли до твоїх пропозицій прислухаються і щось змінюють під тебе. Раджу студентам спробувати себе у ролі ревізора в академії.

Не знаю, скільки ще буду в Польщі та чи залишусь тут. Але навіть в Україні ці знання можуть знадобитись, наприклад, якщо піти працювати у міжнародну компанію. Знання польської мови — це теж великий плюс. Ніколи не думала, що буду вивчати польську бухгалтерію, але наразі я хочу жити та працювати в Польщі. Спочатку молодшим фахівцем, але в перспективі стати й самостійним бухгалтером, щоб відчувати себе тут як риба у воді, так само як і в Україні. 

Бажаєте також навчатись на новій платформі? Маєте плани на кар’єру бухгалтера в Польщі? Записуйтесь на курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою» і отримайте доступ до першого уроку безкоштовно!