Спілкувалася:

копірайтер проектів Фінансової академії Актив, Finassessment та Finrabota, UGC-редактор

Наталія Погребняк: вивчити бухоблік Польщі для релокації та нових перспектив

2023-01-11
378

Посада: заступник головного бухгалтера

Пройшла курс: Затребуваний бухгалтер в Польщі: основи та принципи бухгалтерського обліку простою мовою

Наталія Погребняк працювала в Україні заступником головного бухгалтера на одному підприємстві та вже давно планувала переїхати до Польщі. Але у березні цього року все сталося позачергово. Через війну вона разом із донькою екстрено переїхала до Польщі та почала одразу вивчати бухоблік цієї країни. В інтерв’ю з Наталією ми дізнались, як пройшло її навчання, які вона має плани в кар’єрі вже з британським дипломом та кому радить пройти курс ACPM.  

- Наталія, розкажіть про себе, де ви зараз живете і ким працюєте?

Зараз живу в Україні. В березні через війну вирішила з донькою виїхати до Польщі. В той момент думала тільки про безпеку дитини. В Польщі знаходилися 3 місяці,  працювала віддалено. Але потім довелося повернутися через сімейні обставини, виникла проблема з житлом та й у нашому місті було відносно тихо.

В Україні працюю заступником головного бухгалтера з 2004 року на одному підприємстві. Знаю валютне та податкове законодавство України. Дуже люблю свою роботу, приділяю їй дуже багато часу.

- Чому обрали курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі» і з якою метою йшли на навчання?

Весь час намагаюся самовдосконалюватися. Ще до війни хотіла ознайомитися з веденням бухгалтерського обліку в Польщі, але вирішила спочатку вивчити мову. Вивчала разом з донькою, допоки не почалася війна, і фінансово було важко оплачувати курси на двох, тому почала вивчати самостійно. Читала різні статті, дивилася польські серіали.

Про курс ACPM дізналася випадково, побачила рекламу в інтернеті. Подумала, що прийшов той час, буду вивчати. Мені потрібно це було в майбутньому, бо мали плани ще до війни переїхати до Польщі — моя донька планувала навчатися в цій країні, а ми хотіли бути поруч з нею.

- Як навчались, якими матеріалами користувались та чи звертались до викладача?

Чесно кажучи, в перший місяць, коли розпочався курс, зовсім не було часу його вивчати, бо тільки повернулася з Польщі. Була купа справ, тому наздоганяла навчання на вихідних. Намагалася знайти польські журнали про бухгалтерський облік, читала їх, і досі читаю. Дуже цікаво бухгалтерські новини в Україні порівнювати з польськими. До тьютора під час навчання не зверталася, бо все було зрозуміло. Наталія Хоцька все розповідала простими словами.

- Що найбільше сподобалося в курсі?

Курс дуже сподобався тим, що все було грамотно поділено на модулі, які охоплюють всі податки. Щоб перейти на інший модуль, потрібно пройти тести, і це давало можливість згадати пройдений матеріал. Особливо сподобалися практичні заняття.

- А що виявилося найскладнішим і як викладач чи матеріали курсу допомогли з цим впоратись?

Особисто в мене була складність тільки в тому, щоб виділяти час на навчання. Важкувато було запам'ятовувати термінологію. Але це тільки на початку, бо якщо знову і знову повертатися до опрацювання незрозумілого, то все виходить. Тим більше, що навчатися можна було в зручний час і передивлятися відео кілька разів. Якщо щось незрозуміло — перемотати та ще раз прослухати тьютора. 

- Як ви оцінюєте знання та навички після курсу? Чи вдалося швидко перелаштуватись на польський бухоблік?

До курсу нічого не знала про бухгалтерію в Польщі, після закінчення вже знала, що це не так страшно і за бажанням можна опанувати все, що захочеш. Польський бухоблік суттєво не відрізняється від українського, але щоб працювати бухгалтером в Польщі потрібні початкові знання, а вже потім з часом ці знання поповнювати.

- Ви склали іспит ACPM на 84 бали. Як все пройшло та що допомогло у складанні іспиту?

До останнього думала, що не зможу скласти іспит. Навіть хотіла перенести, сумнівалася дуже в собі. Коли склала, то зрозуміла, що якщо добросовісно опрацьовувати всі модулі та переглядати відео з практичними заняттями, то проблем на екзамені не буде. Всі питання і задачі були чітко по курсу.

- Наскільки важливо для вас було отримати диплом після навчання?

Для мене дуже важливо було отримати британський диплом, бо вірю, що він допоможе в отриманні роботи, а також додає впевненості.

- Яку користь отримали від навчання та кому б порадили пройти цей курс? 

Отримані знання безумовно мені допомогли навіть в Україні. Знання – це наше майбутнє, бо освічена людина знає, як зробити світ кращим, впевнено крокує по своїй професійній стежці. Дуже рекомендую курс «Затребуваний бухгалтер в Польщі», бо на ньому можна отримати не тільки початкові знання, а й опанувати професійну лексику та термінологію польською мовою.

Я вважаю, що цей курс обов'язково потрібно пройти всім, хто раніше працював бухгалтером в Україні, знайомий хоча б поверхнево з різними ділянками бухгалтерії, любить цю професію і хоче працювати бухгалтером в Польщі.

  • Поділіться вашими планами на найближче майбутнє.

Все що дізналася на курсі, ще не встигла використати, але в майбутньому планую це зробити. Розвиваюся далі в цьому напрямку. ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Вивчати польський бухоблік можна з різною метою — щоб почати працювати одразу або будувати кар’єру в Польщі згодом. Почніть цей шлях з 1-го безкоштовного уроку, щоб краще придивитись до курсу та власних можливостей.

Рекомендуємо пройти:

Тесты DipIFR(rus)

Тесты DipIFR(rus)