Автор:

головний редактор блогу Фінансової Академії Актив, креатор email-розсилок

Як бухгалтеру стати аудитором?

2022-07-19
460

Працюєте вже кілька років бухгалтером і не бачите подальших перспектив? Обговорімо, які можливості очікують на фахівця вашого рівня і що потрібно, щоб стати аудитором.

Бухгалтер з п’ятирічним (і більше) досвідом роботи має кілька шляхів розвитку. Перший — очолити бухгалтерський відділ підприємства. Головний бухгалтер — це звучить гордо, оплачується добре, хоча і рівень відповідальності колосальний. Другий — використовувати накопичені знання та вміння для зміни професії. Досвідчений бухгалтер цілком може стати аудитором, внутрішнім аудитором, фінансовим менеджером або аналітиком. Цей шлях більш перспективний і принадний для тих, хто завжди мріяв про блискучу кар'єру і не втомлюється шукати нові можливості.

Визначити вектор свого розвитку легко. Дайте чесну відповідь собі на запитання: чи не втомилися ви щодня вести облік, воювати з податковими органами, оформляти первинну документацію, рахувати заробітну плату на підприємстві та займатися іншою рутинною роботою? Якщо все це приносить вам справжнє задоволення, продовжуйте свій розвиток у бухгалтерії та незабаром обіймете посаду головного бухгалтера. Якщо ж ви втомилися від одноманітності, тоді саме час змінити професію. Тож з'ясуймо: від бухгалтера до аудитора... один крок?

Аудит чи внутрішній аудит?

Ці, здавалося б, схожі професії, мають суттєву відмінність.

Стати внутрішнім аудитором набагато простіше, бо відсутня головна перешкода – державна сертифікація.

Треба лише вивчитись та одразу йти працювати за новим фахом. Де здобути відповідну освіту — про це трохи згодом.

Стати аудитором значно важче. По-перше, треба володіти поглибленими знаннями:

  • з бухгалтерського обліку;
  • податкового та цивільного законодавства;
  • з фінансової аналітики;
  • бізнес-планування тощо.

По-друге, відповідати певним вимогам:

  • мати вищу економічну чи юридичну освіту;
  • мати досвід роботи бухгалтером, економістом, ревізором, фінансистом або асистентом аудитора не менше 3-х років за останні 5 років (це має бути зафіксовано у трудовій книжці);
  • успішно скласти письмовий кваліфікаційний іспит та отримати сертифікат аудитора, який буде дійсний протягом 5 років;
  • не займатися жодними іншими видами підприємницької діяльності (допускається лише отримання відсотків з дивідендів та акцій);
  • мати документ, що підтверджує сплату внеску за кваліфікаційний іспит.

Якщо фахівець служби внутрішнього аудиту на великому підприємстві постійно залучений до роботи, то діяльність зовнішнього аудитора має сезонний характер. Аудиторські перевірки переважно проводять з листопада по квітень. Кожна перевірка — це підготовка цілого пакету документів, звітів та висновків. В інший час в аудиторських компаніях зазвичай спостерігається зниження попиту на послуги.

Коли вирішите стати аудитором з нуля та відкрити власну аудиторську фірму, оберіть галузь, яка вас цікавить.

Атестат аудитора буває різних видів, залежно від галузі:

  • з аудиту страхових компаній та товариств взаємного страхування;
  • з аудиту позабюджетних фондів, бірж, інвестиційних інститутів;
  • банківського аудиту та кредитних організацій;
  • загального аудиту.

Таким чином, початок аудиторської діяльності пов'язаний із паперовою тяганиною (документи для іспиту, документи для оформлення власної справи та інше) і забирає чимало часу. Хоча для людини, налаштованої рішуче, перешкод, як відомо, не існує. Якщо ж складання іспиту вас зупиняє, зробіть вибір на користь внутрішнього аудиту.

Внутрішній аудитор — професія 21 століття

Впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності, інтеграція економічних інтересів та інші процеси призвели до того, що у вітчизняному бізнесі посилились інструменти контролю та планування.

Власники підприємств нарешті усвідомили необхідність ретельно планувати стратегію, а потім контролювати її виконання та оцінювати перспективність. У зв'язку з цим майже в кожному підприємстві з'явились служби внутрішнього аудиту.

На східноєвропейському бізнес-просторі й раніше працювали так звані ревізори. Однак функції внутрішнього аудитора дещо ширші, а отже, і знання мають бути глибшими та різнобічними. Недостатньо закінчити економічний факультет, необхідно здобути вузькоспеціалізовану освіту. І для цього не треба знову вступати до університету. Є більш оптимальне рішення.

Фінансова Академія Актив проводить дистанційну підготовку внутрішніх аудиторів. Це зручно, швидко та ефективно. Ознайомитись із програмою курсу «ACPM: Внутрішній аудит» можна у відповідному розділі сайту.

Внутрішній аудит: вакансії

Розпочати кар'єру в аудиті можна самостійно або під час стажування в одній із великих компаній. Зазвичай найбільша кількість вакансій аудитора припадає на столиці.

Наприклад, середня зарплата внутрішнього аудитора в Україні становить 19 000 гривень ($657). Максимальна заробітна плата — 32 000 гривень ($1 101). Фахівець повинен мати вищу освіту, досвід роботи та аналітичні здібності. Також часто в описах вакансій є вимоги щодо володіння програмою 1С та досвід роботи у великій четвірці.

В Казахстані помічник аудитора та бухгалтер-аудитор можуть розраховувати на заробітну плату від 102 000 тенге ($224), згідно з описами вакансій на сайтах з пошуку роботи. Старший аудитор із заробітною платою від 356 000 тенге ($784) повинен надавати не лише аудиторські, а ще й бухгалтерські послуги. А також вільно володіти казахською, англійською і російською мовами, знати та застосовувати МСФЗ та МСА.

Перспективи аудитора також залежать від його професійного рівня. У вимогах до кандидатів часто відзначають наявність різних сертифікатів та досвіду роботи, вміння відстежувати зміни у законодавстві, а також працювати в команді.

Випускники нашої академії стають аудиторами у тій самій компанії, де раніше працювали бухгалтерами та юристами. Або переходять у категорію роботодавців та відкривають власні консалтингові фірми.

Головне завдання внутрішнього аудитора — проводити аналіз та оцінку ефективності роботи системи внутрішнього контролю, побудованої менеджментом компанії. Аудитор оцінює її з погляду керованості, передбачуваності та фінансової доцільності. Та повідомляє керівництву, якщо щось йде не так. Таким чином, він перетворюється на певного роду ризик-менеджера, який має в компанії більше свободи дій та авторитет у керівництва.

Тож аудитор чи бухгалтер — хто кращий?

Отже, ми з’ясували, що бухгалтер за бажанням може легко перекваліфікуватись на аудитора. Кожна з цих професій має свої переваги та недоліки, хоча вони й мають багато спільного. Посада бухгалтера передбачає високу відповідальність, а для роботи аудитором необхідна більш серйозна підготовка. Не зупиняйтесь на досягнутому, розширюйте свої знання, інвестуйте в освіту. Це обов'язково допоможе отримати роботу вашої мрії.

Зареєструйтесь та пройдіть безкоштовно 1-й урок курсу «ACPM: Професійний внутрішній аудитор», щоб оцінити, наскільки вам цікавий цей напрямок розвитку.
Чи плануєте ви вивчати внутрішній аудит?

Рекомендуємо пройти:

Тест по внутреннему аудиту

Тест по внутреннему аудиту